Muzica

#femei #istorie #muzica rock

Femei care au facut istorie in muzica rock

Intotdeauna rock-ul a fost perceput ca un gen muzical menit sa fie cantat si interpretat de barbati.

Totusi, o serie de reprezentante ale sexului frumos s-au incapatanat de-a lungul timpului sa cante rock si trebuie sa recunoastem ca unele dintre ele chiar au reusit sa ajunga celebre.


Primul exemplu care-mi vine in minte este Janis Joplin , una dintre primele femei curajoase care s-au apucat de rock .Vocea sa cu totul neobisnuita, aspra si foarte ragusita, precum si prezenta scenica vulcanica au impus-o definitiv in constiinta publicului.

Viata lui Janis Joplin a urmat tiparele unor rockstaruri ca Jimi Hendrix sau Jim Morrison, cu tot cu excesele de rigoare: alcool si multe .

Janis Joplin a murit la varsta de 27 de ani, in urma unei supradoze de droguri, lasand un mare gol in sufletele iubitorilor muzicii rock. Au ramas insa cantecele ei:  “Mercedes Benz”, “Piece Of My Heart”, “Cry Baby”.



 

Joan Jett

De-a lungul carierei sale, Joan Jett a fost supranumita “Regina rock’n’roll”.  In perioada 1975-1979, Joan Jett a activat in trupa de fete The Runnaways, in componenta careia se afla si Lita Ford, cea care cativa ani mai tarziu avea sa cunoasca succesul si in calitate de artista solo.

Alaturi de The Runnaways, Joan Jett a lansat o serie de piese extrem de apreciate la vreme respectiva, mai ales de publicul din Japonia: "Cherry Bomb", "Queens of Noise", "Neon Angels (On the Road to Ruin)", "Born to Be Bad".
Cel mai mare succes l-a inregistrat insa cu formula Joan Jett & The Blackhearts, cu care lanseaza “I Love Rock’n’Roll”, un adevarat imn inchinat rock-ului.

Chrissie Hynde

Poate ca numele Chrissie Hynde nu va suna familiar. In schimb,  Pretenders, trupa in care canta din 1979, va trezeste amintiri.  Alaturi de Pretenders, Hynde a lansat hit-uri ca "Don't Get Me Wrong", "Back on the Chain Gang", “I’ll Stand By You”.

Solista, compozitoare si chitarista, Chrissie Hynde a fost si inca ramane o femeie cu vointa de fier. Altfel, nu ne putem explica cum de a reusit sa duca mai departe stindardul Pretenders, trupa careia i-au murit doi membri si a carei componenta a cunoscut numeroase modificari de-a lungul timpului.



 



Din start Courtney Love are un mic avantaj (vaduva lui Kurt Cobain,  vocalul trupei Nirvana). In plus, s-a dovedit ca este si talentata.

In calitate de solista si chitarista a trupei Hole, Courtney Love a fost un permanent magnet pentru mass-media din cauza show-urilor sale salbatice, atitudinii feministe exprimate atat in , cat si in versuri, si, nu in ultimul rand,  consumului de droguri.

In 2006, prestigioasa revista americana Rolling Stone o eticheta pe Love drept “cea mai controversata femeie din istoria rockului”.

Tarja Turunnen

Soprana a cunoscut succesul in calitate de solista a grupului Nightwish, suedezii care au reusit sa imbine perfect metalul cu muzica clasica.

Chiar daca Tarja nu mai face parte din Nightwish de cinci ani, multi considera ca de fapt ea era sufletul trupei.  Tarja Turunen continua sa activeze solo, pana in prezent reusind sa lanseze trei materiale discografice.
 

Femeile continua sa patrunda din ce in ce mai mult in zona rock-ului. In ultimii ani am asistat la o ascensiune spectaculoasa a unor noi artiste: Hayley Williams (solista trupei Paramore), Avril Lavigne , Pink.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea