Muzica

#Ovi Jacobsen # Selectia Nationala 2017 #Eurovision 2017 #luminita anghel

Eurovision 2017! Cine sunt cei cinci jurati ai Selectiei Nationale

Luminita Anghel, Ovi Jacobsen, Adrian Romcescu, Paula Seling si Andrei Tudor vor juriza anul acesta Selectia Nationala. Misiunea lor nu este deloc simpla, urmand sa decida, in urma auditiilor, numele celor 15 semifinalisti ai concursului, iar publicul va decide cine va reprezenta tara noastra pe scena de la Kiev.

Zilele urmatoare, de vineri, 27 pana duminica, 29 ianuarie a.c., juriul va audia concurentii inscrisi in preselectie. Vedete autohtone, precum Lora, Mihai Traistariu, Florin Chilian, Maxim, Ianna Novac, Tavi Colen si Emma, Tudor Turcu, Nora Denes, Cristina Vasiu, Teodora Dinu sau Ramona Nerra, dar si compozitori straini – suedezi, britanici si americani - spera sa reprezinte Romania la concursul de la Kiev, din luna mai.

Pentru prima data in istoria participarii Romaniei la Eurovision, auditiile se vor desfasura in Studioul 3 al TVR, iar inregistrarile vor fi difuzate intr-o serie de emisiuni la TVR. Show-ul incepe duminica, 5 februarie si va fi difuzat zilnic, pana sambata, 11 februarie, la TVR 2, TVR HD, TVR Moldova si TVR International, de la ora 20.00.

Duminica, 12 februarie, la TVR 2, in cadrul unui show live, juriul va dezvalui numele celor 15 semifinalisti ai Selectiei Nationale 2017. Emisiunea va fi transmisa in direct, de la ora 20.00 si pe TVR HD, TVR Moldova si TVR International.

Regulamentul oficial al concursului, precum si mai mult detalii, pot fi accesate pe site-ul TVR, la adresa eurovision.tvr.o.

Cine sunt cei cinci jurati ai Selectiei Nationale

Luminita Anghel a reprezentat Romania la Eurovision in 2005, alaturi de trupa Sistem, cu piesa Let me try. Concursul s-a desfasurat la Kiev, iar reprezentantii Romaniei s-au clasat pe locul al treilea.

De-a lungul timpului, cunoscuta interpreta a mai castigat locul I locul I la festivlalul international Cerbul de aur (2001), premiul I si trofeul pentru cea mai buna voce internationala la «Song for Europe festival» din Malta si acelasi loc la festivalul international Cairo (2003), interpretand piesa I ask you why.

Artist, compozitor, producator, si instrumentist, Ovi Iacobsen are la activ single-uri si albume lansate in Norvegia, Europa, Asia si Amercia de Sud. Este autorul si – alaturi de Paula Seling - interpretul pieselor Playing with fire si Miracle. Cu aceste piese, Ovi si paula au reprezentat Romania pe scena Eurovision in 2010 (locul 3 in finala internationala ESC din Oslo) respectiv 2014 (locul 12 in finala din Copenhaga). Pentru al doilea sezon consecutiv, Ovi este coprezentator al emisiunii Duelul pianelor, la TVR 2, alaturi de Paula Seling si Adrian Enache.

Adrian Romcescu a participat, in calitate de compozitor, la editia din 1998 a concursului Eurovision, unde Malina Olinescu a interpretat piesa Eu cred. in aceasta calitate, a dirijat London BBC Orchestra, cea care a acompaniat-o pe reprezentanta noastra pe scena din Birmingham.

Adrian Romcescu este membru al al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania si a colaborat, de-a lungul timpului, cu nume sonore din muzica romaneasca, precum Aurelian Temisan, Adrian Enache, Marcel Pavel, Luminita Anghel, Elena Cirstea, Monica Anghel sau Andra.

Solista, compozitoare si producator muzical, Paula Seling a reprezentat Romania, alaturi de Ovi Iacobsen, la doua editii Eurovision Song Contest. La prima participare, cei doi au luat „bronzul” cu piesa piesa Playing with fire. Dupa succesul din 2010, Paula Seling si Ovi au revenit pe scena Eurovisionului, la cea de-a 59 editie desfasurata in Copenhaga, unde au cantat „Miracle”. Piesa lor a strans 72 de puncte, clasandu-se pe locul 12.

Din 2016, Paula prezinta, alaturi de Adrian Enache si Ovi, emisiunea Duelul Pianelor, difuzata la TVR 2.

Andrei Tudor a compus piesa Pe-o margine de lume, pe care Nico & Vlad Mirita au interpretat-o la editia din 2008 a Eurovision Song Contest, pe scena de la Belgrad. Artistul colaboreaza, in calitate de compozitor, orchestrator, pianist sau sef de orchestra cu nume importante din industria muzicala, precum Angela Gheorghiu, Aura Urziceanu, Monica Anghel, Nico, Luminita Anghel, Gabriel Cotabita, Felicia Filip, Vlad Mirita, Marcel Pavel, Cezar Ouatu, Cristi Minculescu, Adrian Enache, Paula Seling, sau Pasha Parfeni.

Distins cu peste 30 de premii de creatie sau interpretare, compozitorul este membru al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania si in comisia de specialitate a Credidam.

Despre Eurovision:

Eurovision este o competitie muzicala internationala, organizata de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociatie a televiziunilor publice din Europa. Prima editie a avut loc in 1956, la Lugano, in Elvetia. Difuzat fara intrerupere, timp de 60 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive si mai urmarite programe de televiziune din lume. Printre artistii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numara: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

Televiziunea Romana, membra a EBU, este organizatoarea Selectiei Nationale si participa la competitia europeana din anul 1993. 

Cele mai bune performante ale Romaniei la acest concurs au fost: de doua ori locul al treilea (Luminita Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling si Ovi - Oslo, 2010) si o data locul al patrulea (Mihai Traistariu - Atena, 2006). Melodia romaneasca cu cel mai mare punctaj obtinut in finala Eurovision (172 de puncte) este Tornero, compusa de Eduard Circota si interpretata de Mihai Traistariu.

 

Eurovision Song Contest 2017 va avea loc la Kiev, cu semifinalele pe 9 si 11 mai si finala pe 13 mai. Alaturi de Romania, in competitie s-au mai inscris 42 de tari.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea