Muzica

#muzica #special #cover #original #piesa #melodie #pop #rock #alte-genuri #oldies #dance #hip hop

Cover-uri care suna mai bine decat piesele originale

Cover-urile au jucat dintotdeauna un rol important in industria muzicala. De altfel, multe trupe s-au lansat folosindu-se de reeditari a unor piese scrise de alti artisti. Multi dintre acestia au ajuns celebri tocmai datorita acestor preluari. Explicatia este simpla: o mare parte dintre ele sunt mult mai reusite decat originalele. Vreti sa stiti care au fost cele mai bune cover-uri care au surclasat track-urile initiale? Descoperiti citind lista de mai jos.

Gary Jules – Mad World
Original: Tears for Fears

Inclus pe coloana sonora a filmului Donnie Darko (2001), acest cover al piesei „Mad World”, interpretata initial de trupa Tears for Fears, este fara indoiala o versiune mai buna a cantecului si perfecta pentru temele dark abordate in acest film.

De altfel, cu aceasta piesa, Gary Jules se incadreaza in categoria artistilor care au ajuns celebri gratie unui cover. „Mad World” a ajuns in 2003 single-ul Numarul 1 in Marea Britanie.

Avand in vedere succesul pe care l-a avut cu soundtrack-ul pentru Donnie Darko, „Mad World” a mai fost folosita ca tema muzicala in multe alte show-uri de televiziune printre care Smallville, Without a Trace sau CSI Crime: Scene Investigation.



Pet Shop Boys – Always on my mind
Original: Brenda Lee

Cu acest cover al piesei lui Brenda Lee, Pet Shop Boys au dus „Always on my mind” in 1987 pe locul I in Marea Britanie si Statele Unite. De altfel, trupa electro nu este singura care a decis sa faca un cover dupa originalul lui Lee. Atat Elvis Presley (1972) cat si Willie Nelson (1982) au facut din „Always on my mind” un hit. Pacat ca Brenda, actrita country care a lansat originalul in 1972, nu s-a bucurat de prea mult succes. Cover-urile insa i-au rasplatit efortul.


 
Tricky – Black Steel

Original: Public Enemy

Conceputa initial de Public Enemy drept un cantec hip-hop, „Black Steel” a fost preluat ulterior de cantaretul de trip-hop Tricky si imbunatatit. De altfel, Tricky a marturisit ca de-a lungul carierei sale a fost foarte infuentat de Public Enemy. Personal, varianta trip-hop imi place mai mult, are un sound mai complex, lucrat pe acorduri eclectice. Acum, fanii de hip-hop, probabil il vor prefera pe Public Enemy. Chiar de ar fi asa, eu zic ca versiunea lui Tricky merita introdusa in aceasta lista.



Youth Group – Forever Young
Original: Alphaville

Multi sunt de parere ca versiunea „Forever Young” gandita de Youth Group este mai buna decat cea originala a celor de la Aphaville. Initial, a fost realizata in 2005 pentru un episod dintr-un serial australian. Producatorilor le-a placut atat de mult piesa incat au folosit-o nu doar pentru un episod, ci ca tema muzicala pentru intreg serialul. Ulterior, „Forever Young” a celor de la Youth Group a ajuns pe locul I in topurile muzicale de specialitate din Australia. Chiar daca nu este rea, eu raman totusi la varianta originala a celor de la Alphaville, care au transformat piesa intr-un hit ce i-a propulsat pe culmile succesului.



Nirvana – The Man Who Sold the World
Original: David Bowie

„The Man Who Sold the World”
a fost difuzat luni intregi de MTV odata cu anuntul ca Kurt Cobain a murit. Acest cover al cantecului lui David Bowie, de pe albumul Nirvana Unplugged din 1994, a aratat lumii ca Kobain ascunde mai mult decat stilul grunge care defineste trupa Nirvana.



Sinead O`Connor – Nothing Compares to You
Original: Prince

Piesa „Nothing Compares to You” este dovada vie ca un cover poate fi mult mai bun decat originalul. Sinead O`Connor s-a ales cu un hit number one in 1990 odata cu acest cover al piesei lui Prince de pe albumul din 1985, „The Family”. De altfel, Sinead a ramas celebra doar gratie acestei piese. Dupa ce varianta „Nothing Compares to You” cantata de O`Connor a ajuns pe locul I in Statele Unite, Australia, Germania si Marea Britanie, chiar si Prince s-a gandit ca ar fi mai bine sa o reintroduca in show-urile sale live.



jeff buckley – Hallelujah
Original: Leonard Cohen

Desi varianta originala a lui Leonard Cohen este mult mai profunda, vocea maestrului fiind de neegalat, „Hallelujah” interpretata de Jeff Buckley a atins o noua generatie de ascultatori, cea tanara, care nu a auzit inca de prolificul artist.



Black Strobe – I`m a man
Original: Bo Diddley

Initial, cantecul „I`m a man” a fost lansat de Bo Diddley in 1955. Pe vremea aceea, piesa a fost foarte apreciata, in prezent aceasta gasindu-se pe locul 369 in top 500 al celor mai bune piese din toate timpurile intocmit de Rolling Stones. Cantecul a fost ulterior preluat de multi artisti, printre care The Yardbirds, The Who sau The Beavers. Ultima varianta, cea a lui Black Strobe din 2007, mi se pare cea mai reusita si mult mai vie decat originalul interpretat de Bo Diddley in `55.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea