Muzica

#muzica #plagiat #muzica romaneasca #iris #moga

Cazuri de plagiat in muzica romaneasca

Plagiatul este un furt intelectual care a devenit un adevarat sport national in ultimii ani. Scandalurile de plagiat apar cu precadere inainte sau in timpul preselectiilor pentru Eurovision. Iata cateva dintre cele mai interesante cazuri de plagiat din muzica romaneasca!


Iris, plagiat sau o pura coincidenta?

Iris este una dintre trupele care au "sterpelit" in mod frecvent bucati din piese mai mult sau mai putin cunoscute. "Trenul fara nas", o piesa pe versurile lui Adrian Paunescu, seamana extrem de mult cu "Running Wild", o compozitie lansata de cunoscutii Judas Priest in 1978. "Freewheel Burning" este o alta piesa Judas Priest pe care Iris au exploatat-o. Rezultatul s-a concretizat in "Tu, doar tu", o piesa inclusa pe albumul "Iris IV" (1990).





Stigma este o alta trupa care a fost acuzata de-a lungul timpului de plagiat. Piesa incriminata este "Inimi si flori", care de fapt este "Hearts and Flowers" din repertoriul Lamb.


Marius Moga si blestemul Eurovisionului

Si despre "Dracula My Love", piesa cu care Andra si Simplu participau la Selectia Nationala Eurovision 2007, s-a scris ca ar fi un plagiat. Toti au aratat cu degetul catre Marius Moga (foto), compozitorul piesei, acuzandu-l ca ar fi facut copy/paste dupa "When Religion Comes to Town" a trupei E-Type. Au urmat expertize peste expertize. In cele din urma, specialistii romani si britanici au decis ca Moga nu a plagiat.





De altfel, Marius Moga este parca urmarit de blestemul plagiatului. Cel pe care multi l-au poreclit "Micul Mozart" a mai fost tarat in alte doua scandaluri, ambele tot in preajma Eurovisionului. "When we're together", piesa pe care Moga i-a incredintat-o lui Catalin Josan la Eurovision 2008, seamana izbitor de mult cu "Eternity"-ul lui Robbie Williams. Un an mai tarziu, acelasi Moga era acuzat ca s-ar fi inspirat din "Hey Mickey" (Toni Basil), o piesa faimoasa in anii '80. Piesa cu probleme se numea "Nu am cu cine" si a fost interpretata de trupa Red Blonde.

Nici timisorenii de la Cargo nu sunt sunt straini de furturile de la alti artisti. Avem cel putin trei exemple in acest sens: "Destin" (orginalul - "Electric Funeral" - Black Sabbath), "Apocalipsa" (orginalul - "Kashmir" - Led Zeppelin), "Doi pasi in urma ta" (originalul - "Can't Live Without You" - Scorpions).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea