Muzica

#les elephants bizarres #grimus #ayo #motorhead #polarkreis 18 #metal #rock #pop #electro #muzica #moby #best’fest

B'Estfest - Ziua 1

B'Estfest a continuat si in Ziua 1 cu sunetul blocat fix pe frecventa in care explodeaza creierul. In timp ce trupa Les elephants bizarres se straduia sa provoace si mai mult taraboi, cei aproximativ 15.000 de participanti la festivalul din incinta Romexpo se plimbau. Nici nu se gandeau sa ii asculte pe Elefantii bizari deoarece standul cu palarioare aiuristice era destul de atragator. Altii au preferat zona in care se faceau caricaturi gratis! si tuguiate si unde puteau juca, tot gratis!, wii (o consola de jocuri). Astfel ca, Elefantii au trecut aproape neobservati pe la B'Estfest.

bestfestIn cazul celor de la Grimus, atmosfera s-a mai animat un pic, exact cam atat cat publicul sa se incalzeasca pentru Ayo. Artista a incercat sa faca show, a dat din coapse in stil afro, a vorbit despre originile ei tigano-romanesti, a fost amabila cu publicul. Din partea romanilor a primit aplauze anemice si chiote pentru cele cateva melodii cunoscute pe la noi. Publicul a cantat impreuna cu Ayo piese precum Down On My Knees, Help Is Coming, And It's Supposed to be Love si Slow Slow (Run Run).

Polarkreis 18 a dat, initial, impresia unei formatii autiste care cu greu se poate concentra in afara propriei existente. Baietii au venit imbracati in niste costume de astronauti sau de spiridusi mutanti, depinde din ce unghi ii priveai. Au cantat bine dupa parerea mea, insa singurul dezavantaj al muzicii lor este ca seamana cu ceva, cu cineva, cu alte formatii…

Best’Festistii – mingi de ping pong

Si a urmat Motorhead. Bunicutul Lemmy (64 ani) a strans chitara bine de tot intre degete, pacat insa ca vocea nu prea i se auzea. Ritmurile de metal zgomotos pe care Motorhead prefera sa le denumesca rock and roll au strans cateva mii de fani in fata scenei. Tricourile au zburat, pletele s-au zvarcolit, rockerii au tipat, iar pogo-ul s-a incins undeva in fatabestfest scenei.

Publicul era fericit. Pe cuvant! M-am uitat special la un pletos din stanga mea. Acesta a zambit neincetat pe tot parcursul concertului. Avea o liniste reconfortanta pe fata, iar la piesa Another perfect day, nostalgia l-a luat si nu l-a mai lasat pana nu i-au dat lacrimile.

Concertul celor de al Motorhead a fost destul de scurt, iar formatia nu a avut parte de niciun bis, in ciuda faptului ca fanii si-l doreau. Nici n-au iesit bine de pe scena cei de la Motorhead ca imediat s-a auzit Moby.

Si stimati pasionati de muzica, Moby a fost special. Datorita fetei sale de preot Zen si a energiei contagioase pe care a prezentat-o, publicul a inceput sa sara ca mingile de ping pong din secunda doi in care artistul american s-a auzit la B'Estfest. Plus mainile pe sus, plus chiuiturile de fericire, plus baiatul cu ochelari.

Nu il stiti pe baiatul cu ochelari? L-am vazut si in Ziua Zero la B'Estfest. Are in jur de 15 ani, este putin cocosat si, mai ales, este mereu insotit de o singura persoana: mama lui. La randul ei, aceasta poarta cu demnitate un costum alcatuit dintr-o bluza peste solduri si o fusta dreapta, taiata sub genunchi – exact ca femeile romance traite bine de tot in comunism si care nu si-au mai schimbat garderoba de cel putin 30 de ani. In Ziua Zero stateau amandoi zgribuliti sub o umbrela. Ceasul arata trecut de orele 23:00. Lui ii luceau ochii si parea extaziat, ea avea un aer plictisit. Ieri mergeau grabiti spre una dintre scene si se certau. Ma intreb cu admiratie si respect pentru baiatul cu ochelari: oare cat de pasionat sa fii de muzica, incat sa iti tarasti mama dupa tine?

Moby si trupa de femei

bestfestRevenind la Moby, artistul a alergat destul de mult pe scena si a sarit la unison cu publicul, showul de lumini a fost excelent si, surpriza, sonorizarea n-a mai dezamagit de data aceasta. Astfel ca s-au auzit perfect si nemaipomenit hituri precum Mistake, Porcelain, Why Does My Heart Feel So Bad?, We Are All Made Of Stars si Natural Blues. Cand s-a auzit primul acord din Lift me up, B'Estfestistii au luat-o razna. S-a incheiat rapid cu mingile de ping pong, caci fanii Moby s-au metamorfozat toti in farfurii zburatoare. Vai, ce s-a cantat! Vai, ce s-a urlat! Vai, ce s-a aruncat in toate directiile cu mainile si cu picioarele.

Ceea ce a uns sufletul meu de feminista practicanta a fost ca Moby era inconjurat de numeroase cucoane si distinse doamne. Fiecare a scos tot ce era mai bun din instrumentul la care interpreta: solistele au incantat cu solo-uri de soprane si cu voci a la Bjork, cele doua fete de la vioara, chiar daca nu se auzeau foarte bine, au facut un two women’s show minunat in care arcusul a fost folosit chiar si pe post de bagheta magica, in timp ce basista baga puternic.

B'Estfest sa mai fie, imi zic in barbie. Chiar daca trupele de anul acesta nu au nume atat de rasunatoare ca in anii trecuti, macar editia de vara aceasta naste dileme. Cea mai mare dilema a mea, as formula-o astfel: oare baiatul cu ochelari si mama lui si-au luat abonament?

Sursa foto : Iulian Chiculita, Alex Barbulescu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea