Jurnal de emigrant

#jurnal de emigrant #strainatate #anglia #emigrant #plecare Romania #traditii Romania

JURNAL DE EMIGRANT: Plecarea din Romania

De-aproape 10 ani am avut gandul plecarii din Romania. La inceput a fost doar curiozitatea. Voiam sa vedem cum e "afara". Apoi, totul s-a transformat in ceva ce trebuie neaparat facut.
 

 

In urma cu 7 ani, am avut banii pentru plecare. Am analizat optiunile, ne cladeam incet drumul in cariera, nu voiam sa dam cu piciorul la tot ceea ce realizaseram cu greutate pana atunci. Am folosit banii pentru a plati avansul la un apartament. Astfel au trecut trei ani in care am renovat apartamentul si am cumparat masina. Insa, incepuse sa ne macine iar gandul plecarii, eram mereu amenintati ca se inchid ziarele la care lucram, ca se fac restructurari, ca ne taie din salarii. Nu mai puteam sa traim in stres, ca nu aveam cu ce sa platim ratele. Habar nu aveam ce-o sa urmeze.

Planul nostru de evadare a prins roade in toamna lui 2011 si s-a concretizat in martie 2012. Primele luni ca emigrant in Anglia au fost minunate, descopeream locuri noi, curate, unele de-a dreptul uluitoare, oamenii erau amabili tot timpul.

Dupa mai putin de jumatate de an de locuit departe de tara au inceput sa ne napadeasca doruri multe si marunte. Inainte de a pleca de-acasa ii condamnam pe cei care plecau in strainatate doar sa munceasca, apoi se intorceau cu bani si-si ridicau case. Acum ii inteleg perfect. Cei care erau emigranti de ani buni ne povesteau cat de bine le mergea lor, ca s-au acomodat, ca si-au gasit joburi bine platite etc. etc. Nu intelegeam cum reusisera sa treaca peste dorul de tara, de parinti.

Alti prieteni ne spuneau ca nu e atat de usor in strainatate, ca tot timpul vom fi priviti ca emigranti, ca mancarea nu e ca acasa.

Tot ascultand muzica lui Tudor Gheorghe si aducandu-ne aminte de simplitatea si de traditiile din Romania, ne-am facut din nou planuri pentru reintoarcerea in tara. La sfarsitul lui mai 2013, deja mancam sarmale la mama si cirese din livada surorii mele.

Dupa o luna de huzur, ne-am facut socotelile si am inceput sa cautam de lucru. Nu s-a legat nimic timp de patru luni. Nu ne mai gaseam locul in tara, nu mai reuseam sa ne facem un rost.

Dupa liste intregi cu avantajele si dezavantajele sederii in Romania, am hotarat sa plecam din nou in Anglia. La 1 octombrie, eram deja in casa noua in Portsmouth, copilul la gradinita si noi la munca. Au trecut aproape doi ani de pendulat intre dorul de casa, parinti si linistea, curatenia si siguranta banilor in Portsmouth. in sfarsit, am ales. Am ales orasul Portsmouth, cu locurile lui frumoase si cu oamenii sai primitori, care ne fac sa ne simtim cu adevarat ACASA.

Nota bene: Portsmouth, cu peste 1 milion de locuitori, este singurul oras-insula al Marii Britanii si este de secole un important port, situat la 103 km de Londra.

Nicoleta Zaharia a lucrat in presa scrisa aproape 10 ani. A publicat articole in "Adevarul", "Adevarul literar si artistic", in revistele "Dilema Veche", "Historia", "Cultura". De doi ani, locuieste impreuna cu sotul si baietelul lor, Toma (3 ani si 7 luni), in Portsmouth, Anglia.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii

Cauta-ti perechea