Evenimente

# instalatie performativa #vitrine imposibile #vitrine #bucuresti

VITRINE Imposibile, instalatie performativa care va putea fi vazuta, descoperita si studiata in Bucuresti

-  Supra Fetele prinse in VITRINE IMPOSIBILE, mai mult decat performance-uri, sunt episoade ce dau voie slabiciunilor noastre sa se manifeste -

Proiectul Vitrine Imposibile, o instalatie performativa produsa de Vanner Collective, in regia Iuliei Grigoriu, aduce in vazul lumii Supra Fetele, creaturi care prind contur in spatiile a trei galerii din centrul capitalei, aflate pe Calea Victoriei, in datele de 2, 3, 9 si 10 octombrie. Trei marturisiri, trei dezvaluiri, trei momente artistice  de 15 minute ale unor fiinte improbabile: copilul nenascut, diavolul si omul fericit. Cele trei performance-uri aduc in discutie complexitatea umanitatii si goana dupa adevar si fericire.

Spectatorilor li se propune un itinerariu intre trei galerii de pe Calea Victoriei. Galeriile Galateea, Nemtoi si 1001 Arte devin, pentru primele doua weekenduri din luna octombrie, spatiul in care 3 fiinte improbabile vorbesc despre umanitate si adevar. Unele dintre aceste fiinte merita sa fie eliberate conditionat, in timp ce altele isi merita la fel de bine distanta. Desi fiecare dintre noi le stie trasaturile, Supra Fetele nu au un chip comun, o figura general recunoscuta. Acum primesc aceasta infatisare, un chip cu care nu trebuie sa fim de acord, dar pe care suntem invitati sa il recunoastem.

Iulia Grigoriu explica: „La posibilitatea de a face teatru in vitrina ma gandesc de mai bine de doi ani, de la inceputul pandemiei, cand incercam sa gasesc solutii de a aduce spectatorul aproape de actor in conditii de siguranta. Instinctul de a ma refugia in universuri inventate s-a amplificat in ultima perioada si mi-am dat seama ca geamul de sticla care desparte actorul de spectator se poate transforma practic intr-un portal intre lumi atunci cand ceea ce vedem in interiorul vitrinei este foarte putin probabil sa existe in realitatea care ne inconjoara. Se petrece astfel o intalnire de gradul zero, in care cei de pe o parte a vitrinei nu arata chiar la fel cu cei de pe cealalta parte, si totusi e posibil sa gasim, chiar si asa, adevaruri comune.”

„Vitrine Imposibile”, este produs de Vanner Collective in parteneriat cu Galeria Galateea Contemporary Art, Galeria Nemtoi, Galeria 1001 Arte si Centrul de Tineret al Municipiului Bucuresti. Cele trei personaje nemaivazute vor purta semnatura actorilor Nicoleta Hancu, Ionut Grama si Codrin Boldea. Textele din proiect sunt Super gagiul de Cleopatra Constantinescu la Galeria Galateea, Cel care a inventat optiunea de Sever Barsan la Galeria Nemtoi, Hepinass dupa Radu Iacoban la Galeria 1001 Arte.

Scenografia spectacolului este semnata de Alexandra Lupes, costumele si machiajul de Sofia Iorga Miric, universul sonor este creat de Adrian Piciorea, iar light design-ul apartine lui Daniel Buglea.

Reprezentatiile vor avea loc pe 2,3,9 si 10 octombrie. Intrare este libera pe baza de rezervare aici. Spectatorii sunt rugati sa prezinte un act de identitate la intrare pentru a primi o pereche de casti audio cu ajutorul carora vor urmari cele 3 performance-uri. Intrari la orele: 20.00, 20.30, 21.00, 21.30 (durata tur 60 min.) Se va pleca din curtea Gradinii Bistro Green Hours. Fiecare tur are o capacitate de maxim 10 spectatori.

Vanner este un colectiv de creatori de teatru din Romania si Irlanda, format in Marea Britanie, in 2014. Crescand idei si proiecte artistice inovatoare, Vanner le vorbeste  oamenilor prin intermediul unui teatru provocator, proaspat, actual, accesibil.

Iulia Grigoriu - regie - este absolventa specializarii regie teatru la UNATC (2016 licenta si 2019 masterat). Opteaza adesea pentru texte clasice pe care le actualizeaza, prefera abordarile nerealiste si experimentale. Contextul pandemic a determinat-o sa faca tranzitia spre domeniul video, unul dintre ele fiind performance-ul L-ving, care a avut premiera online in festivalul international Reconnect festival, Iran.

Alexandra Lupes - scenografie - abordeaza cu versatilitate spatiile, imbinand viziunea arhitecturala cu cea scenica.  A absolvit Universitatea de Arhitectura din Bucuresti, pentru ca apoi sa se indrepte catre proiecte de design expozitional in Statele Unite si Europa, proiecte de design de eveniment, proiecte simfonice, spectacole. Caracter interdisciplinar, a colaborat cu scenograful Adrian Damian in mai multe ocazii, a conceput scenografii pentru festivalul de teatru pentru liceeni Ideo Ideis, Teatrul Apropo, TVR (Gottlieb – nominalizat la premiile UNITER) stage design pentru concerte simfonice eveniment si turnee nationale.

Sofia Iorga Miric - costume si machiaj - pana in anul 2019 a colaborat la realizarea mai multor proiecte incadrate in aria artele spectacolului si a participat la numeroase festivaluri nationale si internationale: Festivalul International de Statui Vivante (Bucuresti, Romania), Cest is d’Best international multimedia street festival (Zagreb, Croatia) si Awaji Art Circus (Awaji Island, Japonia). Sub pseudonimul Iris Afina, a fost desemnata Global Artist of the Year 2019 in cadrul concursului NYX Professional Makeup Face Awards.

Adrian Piciorea - compozitor - are 26 de ani și este absolvent al Universității de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale”, București, Facultatea de Teatru, specializarea Arta actorului. La 14 ani și-a descoperit pasiunea pentru sound design. De atunci, nu s-a oprit din a învăța să compună muzică de unul singur. Datorita studiilor sale teatrale, el a reusit sa patrunda cu usurinta in viziunile de spectacol ale regizorilor cu care a colaborat. Unele dintre spectacolele pentru care a realizat muzica si sound design-ul sunt MEDEAs BOYs - regia Andrei Majeri (Apollo111), FETE - regia Andreea Ciocirlan (Teatrul National “Marin Sorescu”), Las Meninas - regia Andrei Majeri (Teatrul National Maghiar de Stat din Cluj), The Last Raid of HumanKind - regia & coregrafia Daniel Dragomir, Verde Taiat - regia Adina Lazar (Pro Teatru).

Nicoleta Hancu - actrita - absolventa a Facultatii de Teatru, sectia Arta Actorului, in cadrul Universitatii Nationale de  Arta Teatrala si Cinematografica ”I.L. Caragiale” din Bucuresti, la clasa prof. Florin Zamfirescu, grupa prof. Adrian Pintea.

Actrita independenta, a colaborat de-a lungul timpului cu o mare parte din teatrele institutionalizate atat din Bucuresti (Teatrul Bulandra, Teatrul Metropolis, Teatrul Dramaturgilor Romani, Teatrul Mic, Centrul Cultural Nicolae Balcescu) cat si din alte orase ale tarii (Teatrul Maria Filotti Braila), in spectacolele Zbor deasupra unui cuib de cuci, Steaua fara nume, O scrisoare pierduta, Amadeus, Hamlet, Mobila si durere, Livada de visini, Tartuffe, Oblomov etc. Are o experienta bogata si in film: si poate mai traiesc si azi, Minte-ma frumos in centrul vechi, Lindenfeld, O poveste de dragoste, Duminica dimineata, Blue spring, Taiu, Misterul unui caz simplu, Lungul drum spre casa, Marita etc.

A obtinut premiul UNITER pentru rolul Elmire din spectacolul “Tartuffe”.

Ionut Grama - actor - (n. 1982) a absolvit UNATC ”I.L.Caragiale” Bucuresti, sectia Arta Actorului in 2007. A devenit cunoscut cu rolul George din spectacolul "Cui i-e frica de Virginia Woolf?" de E. Albee, care i-a adus Premiul special al juriului in cadrul Galei UNATC (2007) şi o nominalizare la Premiul UNITER pentru debut (2009). Ionuţ a jucat in peste 30 de spectacole de teatru, atat in ţara (Omul Perna de Martin McDonagh, ingrijitorul de Harold Pinter, Sunetul muzicii de Richard Rodgers & Oscar Hammerstein, Julius Caesar de W. Shakespeare etc), cat şi in strainatate (The Winter's Tale şi Pericles de W. Shakespeare, montate in Polonia şi Cehia in limba engleza). A colaborat cu regizori de film importanţi (Nae Caranfil - Closer to the Moon si 6,9 pe scara Richter, Radu Gabrea - Calatoria lui Gruber) şi a jucat in producţii straine precum The Devil Inside, Dampyr sau The Whistleblower. A dublat filme si seriale de animatie (Bebe sef, Frumoasa si Bestia, Pinguinii din Madagascar, Kung-Fu Panda) şi a realizat promo-uri TV şi radio.

Codrin Andrei Boldea - actor - este absolvent al Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica “Ion Luca Caragiale”, sectia actorie. Colaboreaza cu institutii de teatru precum: Teatrul Metropolis, Teatrul de Comedie, Teatrul Dramaturgilor Romani si Centrul Cultural Lumina in numeroase spectacole, printre care A douasprezecea noapte, Hamlet, Zbor deasupra unui cuib de cuci, seful sectorului suflete, Nora, scoala nevestelor etc. A obtinut premiul de debut la Gala Premiilor UNITER 2018 pentru rolul Laertes din spectacolul Hamlet, directia de scena Victor Ioan Frunza la Teatrul Metropolis.

///

Proiectul „Vitrine Imposibile” a fost co-finantat de Primaria Capitalei prin ARCUB in cadrul Programului Bucuresti – Oraş deschis 2021. Pentru informatii detaliate despre programul de finantare al Primariei Municipiului Bucuresti prin ARCUB, puteti accesa www.arcub.ro Conţinutul acestui material nu reprezinta in mod necesar poziţia oficiala a Primariei Municipiului Bucuresti sau ARCUB.

Proiectul este realizat in parteneriat cu Centrul pentru Tineret al Municipiului Bucuresti, Uniunea Artistilor Plastici din Romania, Galateea Contemporary Art, 1001 Arte, Nemtoi Gallery, J’ai Bistro, Teatrul LUNI de la Green Hours, GDS, Bistro by Green Hours, Teatrul Nottara.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din evenimente

Cauta-ti perechea