Evenimente

#Romania 100 #tiff 2018 #intrare libera #filme romanesti #filme

TIFF 2018: Romania 100 - filme romanesti cu intrare libera

Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) a ajuns la cea de-a 17-a editie. Anul acesta TIFF celebreaza Centenarul Marii Uniri si vine cu o serie de pelicule romanesti ce au intrarea libera. In cadrul Romania 100 vei putea urmari filme populare sau raritati din perioada comunista, productii de gen, drame istorice sau de actualitate.

Iata ce filme romanesti poti urmari la TIFF 2018:

"Rascoala" (1965), filmul care i-a adus regizorului Mircea Muresan Premiul pentru debut la cea de-a 20-a editie a Festivalului International de Film de la Cannes, a fost prima propunere a Romaniei la Oscarul pentru Cel mai bun film strain. Un titlu de referinta pentru cel mai popular gen al filmului romanesc, drama istorica, filmul ilustreaza realitatile lumii rurale romaneşti din primul deceniu al secolului al XX-lea si reconstituie, cu mii de figuranti, un moment istoric esential anterior Marii Uniri, Rascoala taranilor din 1907. Ecranizarea romanului omonim scris de Liviu Rebreanu a fost vazuta de 5 milioane de spectatori, iar din distributie au facut parte legendarii Ilarion Ciobanu, Ion Besoiu, Amza Pellea, Colea Rautu, Ernest Maftei, Stefan Mihailescu-Braila, Constantin Codrescu, dar si celebrul bariton Nicolae Secareanu, aflat in acel moment la primul rol din cariera sa cinematografica.

La polul opus, "Gaudeamus Igitur" (1965) este un film de actualitate, regizat de Gheorghe Vitanidis si turnat in Cluj-Napoca. Povestea unor tineri absolventi de liceu care aspira la un parcurs universitar in orasul considerat unul dintre cele mai puternice centre academice din Romania este nu doar prilejul de a descoperi cum arata Clujul in anii '60, ci si sansa de-a o vedea pe Anna Szeles, distinsa in acest an cu Premiul pentru intreaga cariera la TIFF, intr-un rol mai putin cunoscut. Alaturi de ea, Dem Radulescu, Sebastian Papaiani si stefan Iordache completeaza galeria de mari actori din distributie.

O surpriza pentru amatorii de trufandale cinematografice este debutul in lungmetraj al lui Mircea Veroiu, cunoscut pentru ecranizarile sale dupa opere clasice, cu un neasteptat thriller politist. In "Sapte zile" (1973), Mircea Albulescu, Irina Petrescu si Victor Rebengiuc interpreteaza trei personaje prinse intr-un triunghi amoros si o intriga de spionaj industrial, iar regretatul Adrian Enescu, premiat la TIFF in 2013 pentru intreaga cariera, compune aici prima lui coloana sonora pentru un film.

O productie de gen este si extrem de popularul "Explozia" (1973), regizat de regretatul autor al seriei "B.D.", Mircea Dragan, decedat anul trecut. Veritabil action movie, cu un suspans pe muchie de cutit, acest film spectaculos in care nu s-au folosit trucaje a fost inspirat de o poveste reala: in 1971, incendiul izbucnit pe nava "Poseidon" risca sa provoace o explozie ce ar fi dus la distrugerea orasului Galati si a Combinatului Siderurgic. Distributia este de top, in frunte cu Gheorghe Dinica, in rolul antologic al lui Gicu Salamandra, secondat, printre altii, de Radu Beligan, Toma Caragiu, Jean Constantin, Dem Radulescu, Draga Olteanu Matei si Florin Piersic.

Comedia romantica este reprezentata in acest program de recuperari cinematografice de unul dintre cele mai populare filme ale anilor ′80, "Fata Morgana" (1981) de Elefterie Voiculescu. Nelipsit de netezirile moralizatoare specifice filmelor din epoca, debutul lui Voiculescu isi pastreaza intacte cel putin trei puncte de atractie. Un personaj masculin atipic – petrecaret, afemeiat si cu o aura irezistibila de bad boy. Magnetismul zdrobitor al protagonistilor (Dinu Manolache si Diana Lupescu), carora le datoram si una din rarele scene de sex vazute intr-un film din comunism, pe cit de eliptica pe atit de indrazneata. Si, nu in ultimul rind, slagarul pop de pe soundtrack, "La fereastra", care se downloadeaza nostalgic si astazi.

Doua raritati completeaza programul Romania 100, filme de actualitate cu si despre tineri, regizate de doi cineasti din generatii diferite: "Ultima noapte a copilariei" (1966) al regizorului clujean Savel Stiopul si "Muntele ascuns" (1974), debutul lui Andrei Catalin Baleanu. Ambele filme sondeaza frontal abisul psihologic al adolescentei, avand ca figura centrala un baiat fortat sa se maturizeze dupa divortul parintilor sai, si au adus, la vremea respectiva, un suflu proaspat in cinematografia romana gratie unui simt vizual aparte, stilului de filmare cine-verite si actorilor tineri si neprofesionisti din distributie. "Muntele ascuns" este debutul in cinema al popularului actor Horatiu Malaele, care va fi prezent la festival.
 

Romania 100 la TIFF va insemna si lansarea unei expozitii dedicate centenarului. O selectie de reproduceri ale unor fotografii din prima jumatate a secolului XX, din colectia Sorin Nica, "Photo Historia" promite o incursiune in viata taranilor romani din acea perioada si redescoperirea unor locuri emblematice, in forma in care aratau acum aproape 100 de ani. Expozitia va putea fi vizitata la Muzeul de Arta din Cluj pe toata durata TIFF.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din evenimente

Cauta-ti perechea