Evenimente

#copii nevazatori # ciclism in tandem #fdsc #implicareafacediferenta #instaredebine #kaufland

Incepe o noua competitie de ciclism in tandem pentru copiii nevazatori

Tandem BikeFland, proiectul initiat anul trecut de Clubul Sportiv Tandem Arena, a demarat a doua editie a taberei intre 10 – 17 iulie cu copiii din Buzau, Targu Frumos si Bucuresti. Intre 26 iulie – 2 august, o noua serie de copii urmeaza sa se intalneasca la Izvorani pentru a participa la activitatile sportive pregatite.

Intre 26 iulie si 2 august, baza sportiva a Comitetului Olimpic si Sportiv Roman de la Izvorani devine casa pentru 30 de copii cu probleme de vedere. Copiii din Brasov, Timisoara si Cluj Napoca vor invata cum sa practice ciclismul in tandem.

Proiectul este derulat de Asociatia Club Sportiv Tandem Arena si finantat prin programul „In stare de bine”, sustinut de Kaufland Romania si implementat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.“

Coordonatorul Tandem BikeFland este Florin Georgescu, primul roman nevazator care a pedalat, in tandem cu un prieten, de la Arad la Londra, in anul 2012.

“Anul acesta am avut bucuria sa ne revedem cu o parte dintre copiii care au participat la prima editie Tandem BikeFland. Unii au ramas prieteni, iar altii chiar au devenit ciclisti de performanta, pedaland in tandem la diverse competitii. Asa ne-am dat seama ca tabara si-a atins ambele scopuri, cel de incluziune sociala si eliminarea sedentarismului in randul copiilor cu deficiente.” Florin Georgescu, Presedinte Tandem Arena.

Cine este Florin Georgescu

Florin Georgescu, Presedintele Asociatiei Tandem Arena, este nevazator de la doisprezece ani, dar asta nu l-a impiedicat sa aiba un job normal, un doctorat in psihologia educatiei

si sa mearga peste 5000 de kilometri pe bicicleta in tandem. Sportul, in special ciclismul in tandem, i-a schimbat stilul de viata. Din 2010, de cand s-a urcat prima data pe bicicleta alaturi de prietenul lui, Alexandru Racanel, si-a dorit sa le ofere tuturor nevazatorilor posibilitatea sa incerce ciclismul in tandem.

Florin este unul dintre cei peste 93.000 de nevazatori din Romania. Unul norocos pentru ca iese din casa fara teama, are un job full time si face sport. Ii place sa vorbeasca despre carti, filme si sa povesteasca intamplari amuzante din Doi pe Bicicleta, Caravana Casper, Vezi Dincolo de Limite, proiectele pe care le-a fondat pentru a le oferi persoanelor cu deficiente posibilitatea de a-si descoperi o noua pasiune si de se integra mai usor.

Isi aminteste cat de mult s-a bucurat de peisajele descoperite in Romania de pe bicicleta si cum era sa cedeze psihic in drumul spre Londra, in 2012.

“Eram un om destul sedentar inainte, noroc cu prietenul meu Alexandru ca s-a sesizat. El m-a convins sa mergem pe o bicicleta in tandem. Ideea era sa combatem sedentarismul meu zi de zi, dar ne-a placut asa de mult ciclismul in tandem, incat am conceput proiectul Doi pe Bicicleta si am plecat in jurul Romaniei. Dupa asta, in 2012, am pedalat de la Arad la Londra, cam 100 kilometri pe zi, pe vant, ploaie, dealuri, aici chiar am simtit de cateva ori ca nu mai rezist psihic. Atunci mi-am dat seama cat de mult poate schimba sportul viata unui om si am infiintat Asociatia Club Sportiv Tandem Arena, cu scopul de a aduce sportul mai aproape de oamenii cu deficiente.“

Vara trecuta, opt ani mai tarziu, Florin a gasit finantare sa dezvolte tabara Tandem BikeFland, unde copiii nevazatori au invatat sa mearga pe biciclete in tandem. Proiectul a avut un real succes, atat pentru parintii care au avut incredere sa-si lase copiii in tabara, cat si pentru cei implicati, de la vazatori, la copii nevazatori sau antrenori.

“A fost minunat modul in care copiii sanatosi si-au luat in serios misiunea. Este o provocare pentru un pilot de tandem de 11 – 12 ani sa stie ca are in spate un pusti de-o seama cu el, dar cu un grad oarecare de deficienta de vedere. Copiii au gasit metodele lor de comunicare, au gasit singuri metodele si mecanismele de interactiune si distractie. S-au creat prietenii pentru o viata, si nu ma hazardez. La doar doua saptamani de la terminarea tabere, o pustoaica de 15 ani de la Cluj a venit in Bucuresti pentru a se intalni cu pilotul de tandem din tabara, o pustoaica de 11 ani. Daria si Denisa ne-au demonstrat ca demersul nostru este unul corect.”

Sportul, o metoda de incluziune sociala

Tandem BikeFland a aparut la ideea lui Florin Georgescu care a sesizat oportunitatile reduse de practicare a activitatilor sportive de catre tinerii cu deficiente de vedere. Astfel ca, in 2018 a organizat prima tabara de paraciclism, unde foarte multi copii nevazatori au practicat ciclismul in tandem, facand echipa cu tineri sportivi.

Pe langa beneficiile asupra sanatatii, paraciclismul faciliteaza mai mult decat orice domeniu cheie din activitatea umana procesul de incluziune sociala. Tinerii nevazatori invata in zilele pe care le petrec in tabara sa aiba mai multa incredere in ei, sa dezvolte relatii de prietenie, sa formeze o echipa, sa treaca de bariera dizabilitatilor si sa se bucure de mersul pe bicicleta.

Copiii care vor participa in tabara la Izvorani vor fi insotiti de 30 piloti voluntari de biciclete tandem, iar cursurile de pregatire vor fi sustinute de sase instructori sportivi. Se vor desfasura zilnic doua antrenamente pe bicicletele tandem, un antrenament pe pista de atletism si unul la bazinul de inot.

Tabara Tandem BikeFland 2 va fi urmata de Campionatul de Ciclism in Tandem

Campionatul de Ciclism in Tandem avea loc in luna octombrie la Timisoara, la aceasta competitie participand aproximativ 50 de echipaje de tandem din toata tara, dintre care o parte fiind copii care s-au antrenat in tabara. Competitia va fi deschisa atat bicicletelor in tandem, cat si bicicletelor single.

328 de elevi din scolile de nevazatori se vor bucura de bicicletele in tandem

Anul trecut au fost donate 19 biciclete tandem catre cinci scoli pentru copiii cu deficiente din Romania, astfel elevii au avut acces pe tot parcursul anului la mobilitate si cunostintele necesare unei vieti active. Anul acesta, la finalul proiectului BikeFland 2, toate bicicletele pe care copiii le vor folosi vor ajunge la aceleasi scoli din Romania. Bicicletele tandem si echipamentele sportive necesare desfasurarii programului au fost achizitionate cu ajutorul fondurilor primite de la finantator.

Pentru mai multe detalii despre proiect puteti acces pagina de Facebook a proiectului, Tandem Arena sau pe site-ul www.instaredebine.ro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din evenimente

Cauta-ti perechea