Evenimente

#filme-cult #Bucharest Fashion Film Festival #eveniment # documentare

Incepe Bucharest Fashion Film Festival - filme-cult, documentare, discutii si o expozitie colaborativa

Cea de-a 5-a editie a Bucharest Fashion Film Festival, primul eveniment din Romania aflat la intersectia dintre film, advertising si moda, are loc intre 23- 26 septembrie in Bucuresti, la Muzeul National de Arta Contemporana, Cinema Elvire Popescu si Mindspace Victoriei.

Evenimentele din cadrul BFFF se adreseaza atat amatorilor de cinema, cat si profesionistilor din industria modei si a advertisingului, cautand sa ofere un spatiu de comunicare si de explorare, atat prin selectia de filme de anul acesta, cat si prin expozitia Based on a True Story: a Collaborative Investigation, care incita la o discutie deschisa despre autenticitate in moda si in relatia haina-om  si completeaza tema celei de-a 5-a editii: transparenta.

Exista moda fara spectacol? E expunerea intimitatii un show sau o dovada de asumare a vulnerabilitatii? Ce rol are un val: de a ascunde sau de a revela? E autenticitatea posibila intr-o lume obsedata de imagine, trenduri si filtre? Acestea sunt cateva dintre problemele pe care le ridica tema Transparentei, propunand chestionarea onestitatii si a granitelor morale dintre arta si advertising.

Expozitia Based on a True Story deschide editia de anul acesta a BFFF pe 23 septembrie, la ora 19.30, la Muzeul National de Arta Contemporana si ramane deschisa publicului pana pe 14 noiembrie. Sapte artisti si designeri  aduc in atentie subiecte precum supra-mediatizarea celebritatilor si utilizarea unor formatelor cu capacitate de viralizare, supra-utilizarea limbajului in universul imaginat, si adesea promis de industriile de moda si beauty, influenta modului in care sunt reprezentate femeile in media asupra psihicului colectiv sau stereotipii ale masculinitatii.

Filme- cult in sectiunea Dressing The Cinema, care exploreaza rolul costumului in constructia personajelor si pastrarea coerentei in film

Derivat din tema generala a editiei- transparenta, numitorul comun al filmelor din sectiunea Dressing The Cinema va fi valul, un obiect controversat, adesea depozitar al unor semnificatii politice, religioase si psihanalitice, care a starnit de-a lungul timpului interpretari contradictorii in sfera "politicilor privirii". Valul a fost adesea vazut ca un sistem de control care elimina femeile din campul privirii si le limiteaza vizibilitaea in sfera publica, cu scopul de a le proteja de rusine.

Chess of the Wind (Mohammad Reza Aslani, Iran, 1976, 93 min) - Cinema Elvire Popescu, 25 septembrie, ora 18.30

Prima doamna a unei case nobiliare moare, ceea ce naste un conflict intre urmasi pentru preluarea mostenirii. Filmul a fost interzis in Iran in 1979, printre altele pentru ca era critic la adresa noului regim, includea personaje feminine puternice in roluri principale si atingea subiectul homosexualitatii si s-a presupus ca s-ar fi pierdut, dar a fost regasit, cativa ani mai tarziu, de catre copiii regizorului, intr-un magazin de vechituri. Filmul include compozitii vizuale riguroase si decoruri opulente, care mizeaza pe jocuri de texturi. A fost restaurat cu minutiozitate si a fost prezentat in sectiunea Cannes Classics in 2020.

Arabian Nights (Pier Paolo Pasolini, Italy, France, 1974 - 130 min) - Cinema Elvire Popescu, 25 septembrie, ora 20.30

In Arabia antica, o frumoasa sclava il alege pe un tanar drept noul ei stapan. Insa ea este rapita si, astfel, ei ajung sa se caute unul pe celalalt. „Arabian Nights” e compus din povesti despre iubire, calatorie si capriciile destinului, spuse in alte povesti. Penultimul film al marelui regizor italian Pier Paolo Pasolini este un festin vizual, cu locatii si costume impresionante, o poveste clasica ce prezinta umanul si eroticul, evitand abordarile orientaliste intalnite in alte adaptari. Filmul incheie „Trilogia Vietii”, o trilogie bazata pe antologii de povesti medievale si compusa, alaturi de „O mie si una de nopti”, din „Decameronul” si „Povestile din Canterbury”.

Tot din sectiunea Dressing the Cinema fac parte si filmele Blanche (Walerian Borowczyk, France, 1971, 94 min) si The Day I Became a Woman, (Marzieh Makhmalbaf, Iran, 2010, 91 min).

Documentare despre consecintele obsesiei pentru frumusete si designeri si fotografi revolutionari

House of Cardin (P. David Ebersole, Todd Hughes, SUA, 2019- 95 min) - Cinema Elvire Popescu, 25 septembrie, ora 16.30

Un documentar despre legendarul designer Pierre Cardin, ale carui creatii futuriste au revolutionat moda pentru publicul larg in anii '60, eliberand femeile de stransoarea corsetului. Filmul include imagini de arhiva si interviuri cu designeri precum Philippe Starck and Jean Paul Gaultier.

The Most Beautiful Boy in the World (Kristina Lindström, Kristian Petri, Suedia, 2020- 93 min) - Cinema Elvire Popescu, 26 septembrie, ora 20.30

Documentarul a avut premiera la Sundance in 2021 si vorbeste despre efectele tragice ale supramediatizarii si ale obsesiei pentru frumusete proiectate asupra lui Bjorn Andressen, actorul de 15 ani din filmul din 1971 al lui Luchino Visconti, Moarte la Venetia.

Filme online, in sectiunea Dressing the Body

BFFF 2021 continua programul Dressing The Body introdus in editia anterioara si curatoriat anul acesta de NOWNESS, unul dintre partenerii internationali ai festivalului - o serie de scurtmetraje, atat documentare cat si fictiune, care exploreaza haina dintr-o perspectiva socio-antropologica, alaturi de simbolistica ei culturala. Filmele pot fi vizionate in  perioada festivalului pe www.bucharestfashionfilm.ro.

Descoperiri si noi oportunitati de colaborare pentru profesionistii industriei de advertising

Noutatea celei de-a cincea editii este BFFF Insights, un eveniment de industrie, organizat in parteneriat cu 2029 Productions. Acesta are in centru o prezentare de portofolii, colectate in urma unui open call de la regizori, operatori, fotografi si stilisti in plina dezvoltare, evaluate de un juriu care acopera cele 4 arii. Reunind profesioniști locali din marketing, publicitate și producţie, BFFF Insights isi doreste sa deschida portile pentru proiecte viitoare. Evenimentul va avea loc la Mindspace Victoriei, pe 25 septembrie, la ora 14.00.

Mai multe detalii despre programul si evenimentele Bucharest Fashion Film Festival se pot gasi pe site-ul https://bucharestfashionfilm.ro/, iar biletele pot fi achizitionate de pe Eventbook.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din evenimente

Cauta-ti perechea