Evenimente

#Constantin Adrian Grigore # Orchestra de Camera Radio mall # Orchestra de Camera Radio #irina sarbu

Concert al Orchestrei de Camera Radio, in mall! Traieste si tu simfonia culorilor de toamna!

Ce mod e mai potrivit pentru a celebra culorile toamnei, daca nu prin muzica? ParkLake, impreuna cu Radio Romania Muzical, dar si cu Orchestrele si Corurile Radio Romania, ii invita pe bucuresteni sambata, 8 septembrie, incepand cu ora 19:00 sa participe la un concert special. Acesta va fi sustinut de Orchestra de Camera Radio, alaturi de dirijorul Constantin Adrian Grigore si solista Irina Sarbu. Artistii vor aparea pe scena special instalata in Gradina ParkLake si-i vor incanta pe spectatori cu piese celebre din muzica clasica si jazz.

 Concertul, prezentat de realizatorii matinalului Radio Romania Muzical, Andreea Chiselev si Liviu Petu, va imbina cele doua stiluri muzicale: muzica clasica si prelucrari in stil jazz ale unor celebre piese romanesti se vor impleti intr-un program accesibil tuturor. De la Mozart la Johann Strauss-fiul si Dmitri sostakovici, lucrari muzicale pe care toti le-am fredonat candva vor fi interpretate cu pasiune de artistii aflati pe scena.

,,Este important sa ne facem timp pentru cultura, intrucat cultura ne inspira si ne aduce un strop de culoare in cotidian. Vrem sa oferim ocazia unui numar cat mai mare de oameni sa descopere magia muzicii clasice”, au declarat reprezentantii ParkLake Shopping Center.

Evenimentul este primul de acest fel si de o asemenea anvergura care implica o orchestra simfonica, organizat intr-un mall din Bucuresti. Pentru acesta, ParkLake Shopping Center va amenaja o adevarata sala de concert in aer liber, cu sute de scaune, dar si cu prosecco pentru spectatori. Accesul la concert este gratuit.

O seara perfecta, petrecuta de bucuresteni in acorduri de muzica, in mijlocul decorului verde al gradinii ParkLake.

Mai multe detalii despre evenimentele ParkLake, dar si programul pot fi gasite pe www.parklake.ro si pe pagina de Facebook ParkLake Shopping Center.

Orchestra de Camera Radio

Orchestra de Studio, precursoarea actualei Orchestre de Camera Radio, a fost infiintata in anul 1947.

in peste 30 de stagiuni, acest ansamblu a imbinat activitatea de realizare in studio a inregistrarilor speciale destinate transmisiilor radio, cu prezenta pe podiumul de concert. Prin varietatea repertoriului abordat (baroc, clasicism, muzica sec. XX etc.) si prin cooptarea de solisti instrumentisti sau vocali, Orchestra de Studio a Radiodifuziunii Romane a evoluat calitativ oferind emisiunilor muzicale numeroase titluri. Desigur, meritul apartine in egala masura maestrilor aflati la pupitrul dirijoral: Constantin Silvestri, Mendi Rodan, Constantin Bobescu, Carol Litvin, Ludovic Bács.

Din 1990, Orchestra de Studio s-a transformat in Orchestra de Camera Radio.

Cu o stagiune permanenta de concerte si inregistrari, acest ansamblu este o prezenta activa si atractiva in viata muzicala romaneasca. Concertele sustinute la Sala Radio, in deplasari in tara sau turneele in strainatate s-au constituit in adevarate evenimente muzicale. Succesul festivalurilor Bach-250, Haydn, Schubertiada, Mozart – 250, Händel & Haydn, cele cinci editii ale Festivalului International de Chitara, Festivalul International de Bandoneon si Acordeon, Festivalul Seri cu orga la Sala Radio, nu ar fi fost posibile fara contributia deosebita a Orchestrei de Camera Radio.

Numeroasele lucrari inregistrate, multe in prima auditie absoluta, dintre care o parte fixate pe CD-uri, completeaza imaginea activitatii acestui ansamblu muzical. De numele Orchestrei de Camera Radio este legata monumentala realizare a Integralei concertelor pentru pian si orchestra de W.A. Mozart, in versiunea interpretativa a pianistei Dana Borsan, un eveniment discografic in premiera absoluta in istoria muzicii romanesti.

Repertoriul specific al formatiei s-a axat si pe promovarea unor lucrari mai putin cunoscute, in prima auditie romaneasca, oferta diversa si interesanta fiind unul dintre punctele de atractie pentru publicul meloman. La aceasta se adauga si o bogata reprezentare a muzicii romanesti.

La faima ansamblului, de-a lungul istoriei sale de peste jumatate de secol, au contribuit aproape toti dirijorii romani importanti, precum si maestrii ce fac parte din elita vietii muzicale internationale: Horia Andreescu, Enrique Garcia Asensio, Marco Balderi, Gabriel Bebeselea, Jean Pierre Berlingen, Francois Xavier Bilger, Robert Bokor, Amaury du Closel, Iosif Conta, Peter Csaba, Lawrence Foster, Christopher Wareen Green, Leonid Grin, Tetsuji Honna, I.Ionescu-Galati, Cristian Mandeal, Camil Marinescu, Paul Meyer, Milen Nachev, Thomas Rösner, Roberto Salvalaio, Deja Savic, Gerd Schaller, Tiberiu Soare, Ralf Sochaczewsky, Neil Thomson, Gian Luigi Zampieri, Jin Wang s.a.

S-a remarcat prezenta unor solisti romani de prestigiu din tara si din strainatate: Cristina Anghelescu, Dana Borsan, Dana Ciocarlie, Viorica Cortez, Ileana Cotrubas, George Crasnaru, Ruxandra Donose, Teodora Gheorghiu, Valentin Gheorghiu, Daniel Goiti, Dan Grigore, Nicolae Herlea, Dan Iordachescu, Silvia Marcovici, Mihaela Martin, Horia Mihail, Eugenia Moldoveanu, Mariana Nicolesco, Adina Nitescu, Aurelian Octav Popa, Liviu Prunaru, Ion Ivan Roncea, Eugen Sarbu, Georgeta Stoleriu, Razvan Suma, Eduard Tumagian, Alexandru Tomescu, Mihaela Ursuleasa, Lory Wallfsch, Bogdan Zvoristeanu, s.a.

Se cuvin mentionate si numele unor importanti oaspeti straini: Emanuel Abbühl, Dmitri Alexeev, Yossi Arnheim, Claudi Arimany, Pierre-Yves Artaud, Brigitte Balley, Igor Bezrodnii, Gabriel Bianco, Daniel Blumenthal, Vladimir Bunin, Grace Bumbry, Marc Coppey, Costas Cotsiolis, Christopher Czaya-Sager, Aniello Desiderio, Richard Galliano, Lorenzo Gatto, Elina Garanča, David Grimal, Rivka Golani, Natalia Gutman, Monique Haas, Barbara Hendricks, Patricia Kopatchinskaja, Elisabeth Leonskaja, Misha Maisky, Carlo Marchione, Dominique Merlet, Alexis Mouzourakis, Vasso Papandoniou, Michel Portal, Susana Prieto, Hiroko Sakagami, Peter Soave, Pavel Steidl, Gerhard Reichenbach, Katia Ricciarelli, Michael Roll, Laura Vukobratovic, Andreas von Wagenheim, Sonia Wieder Atherton s.a.

Promovarea tinerilor dirijori si interpreti romani face parte din strategia de management a acestei orchestre constituite, la randul sau, preponderent din valorosi tineri muzicieni.

Turneele peste hotare in Rusia, Ucraina, Austria, Spania, Franta, Italia, Japonia, Grecia, Cipru, Germania, Coreea de Sud, inregistrarile pe discuri, filmele de televiziune, participarile la editiile Festivalului International George Enescu, ale Festivalului Saptamana Internationala a Muzicii Noi au fost apreciate de public si presa de specialitate.

Irina Sarbu

In functie de repertoriul pe care il abordeaza, Irina Sarbu isi modeleaza vocea cu un timbru aparte, usor de recunoscut, si isi conduce imaginatia improvizatorica in numeroase directii, fiecare spectaculoasa in felul ei. Jazz-ul domina si isi lasa amprenta asupra fiecarei melodii de la „Route 66” la „C’est si bon”, de la „One note samba” la „Ciocirlia” si "Hora staccato", de la melodica ampla  si intens sustinuta a creatiei romanesti interbelice de genul „Zaraza” la percutia vocala care explodeaza imprevizibil, luminoasa si colorata ca un foc de artificii pe cel mai recent album al solistei – „sapte Scari” – alaturi de ETHNOTIC Project. Prin ceea ce face cu talentul ei bine lucrat in multi ani de studii de specialitate, Irina Sarbu se impune puternic in fata publicului si ramane definitiv fixata in memorie. Datorita originalitatii si manierei de a prelucra melodiile devenite clasice sau de a canta vocal intr-un mod original si unic teme instrumetale din folclorul romanesc, valoarea vocalistei este unanim recunoscuta. A concertat atat in tara cat si in strainatate – New York, Washington, Paris, Atena, Madrid, Viena, Venetia, Bruxelles, Praga, Lisabona, Stockholm, Ierusalim, Milano - in recitaluri de club sau la festivaluri nationale si internationale de jazz. Curioasa, intr-o permanenta cautare de nou (desi indragostita iremediabil de jazz-ul clasic), Irina Sarbu ofera mereu publicului programe interesante si originale.

Constantin Adrian Grigore

In perioada studiilor urmate in tara, apoi in Polonia la Academia de Muzica „Karol Lipinski”, dirijorul Constantin Grigore a beneficiat de indrumarea unor maestri recunoscuti ai dirijatului: Horia Andreescu, Petru Andriesei, Ilarion Ionescu-Galati si dirijorul polonez Marek Pijarowski.

Constantin Grigore s-a perfectionat printr-un stagiu de asistenta la Rundfunk Sinfonieorchester Berlin (2011) sub indrumarea maestrului Marek Janowski si ulterior (2012) la Bayerische Rundfunk si Munchner Philharmoniker, unde a participat la repetitiile si concertele sustinute de Mariss Jansons, Bernard Haitink, Alain Gilbert, Paavo Jarvi, Lawrence Foster sau Vasily Petrenko, in paralel participand si la cursurile de fenomenologie sustinute de Konrad von Abel.

Constantin Adrian Grigore a sustinut concerte la pupitrul unor orchestre importante, atat din tara (Orchestra Simfonica a Filarmonicii “George Enescu”, Orchestra de Camera Radio, Orchestra Nationala Radio, Filarmonica de Stat “Moldova” din Iasi, Filarmonica “Ion Dumitrescu” – Rm. Valcea, Filarmonica “Paul Constantinescu” din Ploiesti, Filarmonica de Stat din Pitesti, Filarmonica de Stat din Sibiu, Filarmonica de Stat din Oradea, Orchestra Teatrului “Nae Leonard” din Galati, Orchestra Teatrului de Opera si Balet “Oleg Danovski”, Orchestra Teatrului National de Opereta si Musical din Bucuresti) cat si de peste hotare (Polonia – Orchestra de Camera „R-20” din Wroclaw, Filarmonica din Kielce, Orchestra Nationala de Camera a Republicii Moldova sau Filarmonica “Serghei Lunchevici” din Chisinau).

De asemenea, este unul din membrii fondatori si dirijorul orchestrei de camera “Camerata Regala”, cu care a sustinut numeroase concerte in Romania, dar si in Albania, Republica Moldova sau Polonia, iar in ianuarie 2016 a fost invitat de catre Institutul Cultural Roman, sa sustina un concert la pupitrul Cameratei Regale, in MozartSaal din Konzerthaus Viena.

In anul 2017 a fost invitat la pupitrul Filarmonicii Regale din Liege, unde a sustinut o serie de 7 concerte in Liege (Sala Filarmonicii), Bruxelles (Bozar), Ath, Ottignes si Namur.

Constantin Adrian Grigore a colaborat cu solisti de renume ai scenei muzicale precum Florin Croitoru, Rebekka Hartmann, Nicolae Licaret, Daniel Podlovschi, Gabriel Croitoru, Florin Ionescu Galati, Ilian Garnet, Aura Twarowska, Teodor Ilincai, Cristian Mogosan, Irina Iordachescu, Sergi Gimenez Carreras, Sorina Munteanu, Iulia Merca, Katarzyna Dondalska, Stefan Ignat, Ana Maria Donose, Cristina Anghelescu, Ioana Cristina Goicea, Raluca Ouatu, Tina Munteanu, Horea Haplea, Ingmar Anthony Lazar, Cristian Sandrin, Ioana Ilie, Laura Nicorescu, Anna Mirescu, Natalia Konik, Wictor Kociuban, Piotr Banasic, Alessandro Safina sau Corul National de Camera Madrigal.

Constantin Grigore a primit numeroase premii si distinctii – ca sef de promotie al UNMB, premiul fundatiei „Fratii Bucovineni” (2006), premiul I la concursul de interpretare „Garabet Avachian”, semifinalist la Concursul de Dirijat “Jeunesses Musicales Bucuresti” – editia 2010, precum si diverse diplome acordate de Guvernul Romaniei pentru colaborarea si coordonarea a numeroase proiecte culturale. A colaborat cu institutii de prestigiu ca Ministerul Culturii si Cultelor din Romania, Artexim sau ICR Varsovia.

In prezent, Constantin Grigore este dirijorul principal al Orchestrei Camerata Regala.

Sursa foto: bucurestifm.ro
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din evenimente

Cauta-ti perechea