Evenimente

#sculptura in piatra #tabara internationala #tabara

Cea de-a treia editie a Taberei Internationale de Sculptura in Piatra Maciuca, intre 5 – 25 septembrie

Cea de a treia editie a Taberei Internationale de Sculptura in Piatra Maciuca, din judetul Valcea, se va deschide duminica, 5 septembrie 2021, la ora 17.00, in centrul localitatii, continuandu-se astfel proiectul cultural de mare anvergura, inceput in anul 2014, la initiativa Fundatiei „Dumitru Draghicescu”, in parteneriat cu Atelierele Enache – Paris.

 

Intentia organizatorilor a fost inca de la inceput aceea de a contribui prin actiuni culturale, cu o pronuntata componenta de pedagogie socio-artistica, la dezvoltarea zonei de sud a Olteniei, iar Tabara Internationala de Sculptura Maciuca se constituie intr-un model de bune practici chiar in acest sens.

Proiectul initiat in urma cu sapte ani de catre Fundatia „Dumitru Draghicescu” si Atelierele Enache – Paris reinnoada traditia simpozioanelor de sculptura in aer liber din Romania secolului trecut, iar scopul final al taberei de creatie desfasurate aici il reprezinta crearea unui muzeu de sculptura contemporana in aer liber, chiar in centrul Comunei Maciuca.

in intervalul de trei saptamani dedicat editiei 2021 a Taberei Internationale de Sculptura in Piatra Maciuca, zece sculptori profesionisti din sapte tari, cu traditii si culturi diferite, vor lucra in blocuri masive din marmura de Carrara si Ruschita, pentru ca sculpturile rezultate la final sa se alature celor din editiile precedente ale taberei, imbogatindu-se astfel patrimoniul viitorului muzeu in aer liber.

Cei zece sculptori care participa la Editia 2021 a Taberei Internationale de Sculptura Maciuca sunt: Ilie BERINDEI (Romania / Elvetia), Viorel ENACHE (Romania / Franta), Mathieu Harzo (Franta), Enya KEIM (Germania), Evrim KiILIÇ (Turcia), Horatiu LaPUsANU (Romania), Thomas PETIT (Franta / Martinica), Omar POUYE (Senegal), Ilarion VOINEA (Romania), Ion ZDERCIUC (Republica Moldova).

Acestora li se va alatura sculptorul Dumitru RADU (Romania), care va realiza bustul din bronz al filozofului si sociologului „Dumitru Draghicescu”.

Pronuntata componenta de pedagogie socio-artistica, ce face parte integranta din acest proiect cultural, se va materializa si in editia a treia a Taberei Internationale de Sculptura Maciuca prin:

 – organizarea a patru ateliere de creatie (modelaj, pictura, pictura de icoane pe sticla, ceramica), la care vor participa elevi ai scolii generale din Maciuca si elevi ai Liceului de Arte „Victor Giuleanu” din Ramnicu Valcea;

 – un workshop cu copiii localitatii, sustinut de Teatrul Ariel din Ramnicu Valcea, prilejuit de sarbatorirea Zilei Mondiale a Pacii;

– o intalnire a sculptorilor participanti cu comunitatea locala la sediul Primariei Maciuca;

– intalniri, dialoguri si schimb de experienta intre artistii prezenti in tabara si artistii Filialei Ramnicu-Valcea a Uniunii Artistilor Plastici din Romania;

– Deschiderea, timp de doua saptamani, a unei expozitii temporare, la Galeriile UAP Craiova, cu lucrari de atelier ale celor zece sculptori prezenti anul acesta in tabara de la Maciuca, machetele lucrarilor pe care acestia le vor ciopli in marmura de Carrara si Ruschita, pe parcursul lunii septembrie, fotografii si machete din editiile anterioare ale taberei.

Editia 2021 a taberei, ca si cea din 2017, este co-finantata de Administratia Fondului Cultural-National.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din evenimente

Cauta-ti perechea