Evenimente

#bienala de arhitectura #timisoara #responsabilitate

4 saptamani despre responsabilitate, la Timisoara, cu ocazia Bienalei de arhitectura - Beta 2020

Cum vrem sa traim in viitor? Este una din intrebarile la care bienala timisoreana de arhitectura - Beta 2020 ne invita sa ne gandim si ne ofera raspunsuri.

 

Organizatorii au anuntat programul oficial pentru cea de-a treia editie, ce va avea loc la Timisoara, in perioada 25 septembrie - 25 octombrie 2020 si cuprinde peste 30 de evenimente dedicate si construite in jurul tematicii responsabilitatii - fata de mediul construit si fata de ceea ce nu am construit inca, scopul final fiind imbunatatirea proceselor prin care ne construim orasele.

Evenimentul de deschidere Beta 2020 va avea loc in 25 septembrie, incepand cu ora 18.30, la Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi“ (Bd. Take Ionescu 56), cu vernisarea principalului eveniment al bienalei - expozitia Enough is Enough, curatoriata de catre arhitectele Ilka Ruby, Anca Cioarec, Brindusa Tudor. Expozitia prezinta zeci de proiecte – locale si internationale – realizate de arhitecti care nu mai vor sa astepte solutii „top-down”, care au gasit modalitati proprii de a folosi ceea ce exista: De ce sa folosim mai mult, cand ceea ce avem deja este suficient? Lucrarile lor evidentiaza modalitatile prin care planeta noastra poate fi tratata cu respect si responsabilitate – fata de mediu, de economie si de societate ca un intreg.

Beta 2020 isi doreste sa devina o platforma de cunoastere si dialog pentru toata lumea. Ea se adreseaza atat profesionistilor din domeniu (arhitecti, urbanisti, peisagisti, restauratori, ingineri constructori, artisti, studenti la arhitectura / constructii / arte), fiind, de asemenea, si un „apel” pentru cetateni de a fi atenti si responsabili pentru orasul lor.

Astfel ca, printre multitudinea de evenimente din program, cei interesati vor gasi proiectii de filme, tururi de arhitectura, expozitii, instalatii, conferinte despre arhitectura dedicate corpului profesional, dezbateri si ateliere pentru copii si adolescenti.

 PROGRAM BETA 2020

● 25 septembrie:

- Deschidere Beta / Vernisaj expozitie „Enough is Enough”, 18:30, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi“, perioada expozitiei: 25 septembrie - 25 octombrie

Deschidem editia Beta 2020 in spatiul principalului eveniment al bienalei - expozitia „Enough is Enough”. Seara va continua cu scurte prezentari despre program si expozitie si un program artistic pregatit de partenerii nostri de la Aethernativ.

● 26 septembrie:

- Tururi expozitie „Enough is Enough” - ghidate de curatori,

2 parcurgeri: 11:00 - 12:30 si 15:00 - 16:30, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi“

Curatorii expozitiei - Anca Cioarec, Brindusa Tudor si Ilka Ruby - vor fi ghizi intr-un tur care ofera atat o sinteza de continut, cat si detalii despre deciziile si solutiile adoptate in procesul de realizare a expozitiei.

- Simpozion „Heritage Responsibility”, in colaborare cu Heritage of Timisoara, 19:00 - 22:00, Piata Sfantul Gheorghe

Eveniment dedicat patrimoniului arhitectural care propune o intalnire cu experti in domeniul cercetarii si al protejarii patrimoniului, din tara si din strainatate, pentru a dezbate impreuna importanta adaptarii patrimoniului la realitatea socio-economica si a schimbarilor de mediu.

● 27 septembrie:

- AMAIS - Atelier de empatie pentru nevazatori, 10:00 - 13:00, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi“

Un atelier senzorial de grup, care introduce arhitectii in lumea persoanelor cu deficiente de vedere, pentru a putea intelege modul in care acestea experimenteaza mediul construit. Asociatia Metodelor Alternative de Integrare Sociala isi propune sa construiasca contexte de socializare intre persoanele tipice si cele cu dizabilitati.

● 30 septembrie:

- Vernisaj expozitie „Elemente uitate” - fotografii despre arhitectura lui Ciprian Porumbescu, de Laurian Ghinitoiu, 18:30, Posta Mare, intrare strada Cicio Pop, perioada expozitiei: 30 septembrie -  25 octombrie

Deschiderea catre public a Palatului Postelor ca spatiu expozitional neconventional, pentru a itinera expozitia de fotografie a lui Laurian Ghinitoiu, care documenteaza arhitectura uitata a lui Nicolae Porumbescu.

● 1 octombrie:

- Vernisaj expozitia-concurs Beta 2020, 18:30, Piata Libertatii, perioada expozitiei: 1-22 octombrie

Cele 66 de lucrari - exemple de buna practica in domeniul arhitecturii - si 20 de fotografii / eseuri fotografice - selectate in cadrul unui concurs deschis in euroregiune (Romania, Ungaria, Serbia) de catre un juriu international, vor fi expuse in spatiul public din Timisoara, in perioada 1-22 octombrie.

- Expozitia-concurs Beta 2020: Conferinte juriu Fotografie, 19:30 - 21:00, Garnizoana militara din Piata Libertatii, perioada expozitiei: 1-22 octombrie

Conferintele oferta suport expozitiei-concurs BETA 2020 pentru a contura o serie de caracteristici din perspectiva calitatii fotografiei de arhitectura, oferind cadrul potrivit pentru discutii libere si dialog in jurul tendintelor actuale in fotografie.

● 2 octombrie:

- Conferinta Leo Van Broeck si dezbateri | subiect: politici publice  de arhitectura si dezvoltare teritoriala, invitati: Gratian Mihailescu, Marian-Constantin Vasile, Oana Simionescu, 18:00, online, eveniment conex expozitiei „Enough is Enough”

In relatie cu expozitia „Enough is Enough” va propunem un eveniment online, in 2 parti: o prezentare sustinuta de arhitectul Leo van Broeck despre politici publice si dezvoltare teritoriala, urmata de o discutie moderata, la care se alatura Gratian Mihailescu, Marian-Constantin Vasile si Oana Simionescu.

● 3 octombrie:

- Tur de arhitectura: Locuirea de altadata - Elisabetin si parcurile sale, ghid Victor Popovici, 10:00 - 13:00, traseu prin oras

Tur ghidat de arh. Victor Popovici - care face trecerea prin istoria cartierului Elisabetin - cel mai nou cartier istoric al Timisoarei - despre evolutia acestuia, cladirile reprezentative, personalitatile importante si parcurile care imbogatesc si dau viata cartierului.

- Atelier copii  9-12 ani, #responsabilitate, in colaborare cu Asociatia De-a Arhitectura, 10:00 - 12:00, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi“

Pornind de la expozitia „Enough is Enough”, Asociatia De-a Arhitectura aduce in atentia celor mici moduri practice prin care fiecare din noi putem devenii mai responsabili fata de mediul construit.

● 4 octombrie:

- Tur de arhitectura: Arhitectura moderna - Dincolo de Bauhaus, ghid Rudolf Graef, 10:00 - 14:30, traseu prin oras

Tur ghidat care marcheaza cei 100 de ani de la infiintarea Scolii Bauhaus, facilitat de arh. Rudolf Gräf - o promenada de-a lungul strazilor si bulevardelor dezvoltate in perioada interbelica, trecand in revista o serie de cladiri de locuit sau publice cu diferite functiuni, care apar in Timisoara dupa demolarea fortificatiilor cetatii la inceputul secolului al XX-lea.

- Atelier de vaiuga - facilitator Lidia Pacurar, Terrapia, facilitator Lidia Pacurar, 15:00 - 17:00, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi“, eveniment conex expozitiei „Enough is Enough”

Atelierul facilitat de arh. Lidia Pacurar este o introduce in tehnica de realizare a caramizilor de vaiuga, testand diferite retete pentru a intelege avantajele si limitarile acestui material.

● 5 octombrie:

- Seara de film UrbanEye, proiectie: Do More with Less (2017 | 87 min | Ecuador, Spania), 19:30, in curtea Faber

Proiectia „Do More with Less” ne indreapta atentia spre arhitectura ecuadoriana contemporana, in contextul unei crize financiare constante, care a determinat aceasta disciplina sa se reinventeze si sa caute inovatia in utilizarea resurselor locale atat de subestimate.

● 6 octombrie:

- Seara de film UrbanEye, proiectie: Natura Urbana (2017 | 71 min | Marea Britanie, Germania), 19:30, in curtea Faber

Maidanele din Berlin sunt unice. Aparute in urma devastarii din timpul razboiului, haosului economic si divizarii geo-politice, aceste spatii s-au transformat in laboratoare pentru botanisti, artisti si oameni obisnuiti care cautau un moment de ragaz. Filmul exploreaza diversitatea spontana a plantelor in aceste spatii, ilustrand istoria complexa a orasului imediat dupa razboi si pana in zilele noastre.

● 7 octombrie:

- Seara de film UrbanEye, proiectie: Anthropocene: The Human Epoch (2018 | 87 min | Canada), 19:30, in curtea Faber

Filmul urmareste cercetarea facuta de o echipa internationala de oameni de stiinta, Grupul Anthropocene, care sustine ca Holocenul a fost inlocuit de Epoca Antropocena la mijlocul anilor ’50, in urma unor schimbari majore provocate de om. La intersectia dintre arta si stiinta, filmul ilustreaza intr-un mod experential si non-didactic un moment critic in istoria geologica si prezinta o experienta provocatoare si de neuitat asupra impactului speciei noastre.

● 8 octombrie:

- Proiectie film „Demain”, precedata de o discutie despre managementul deseurilor din constructii, in colaborare cu Institutul Francez si Retim, 17:00 - 19:00 / 19:30 - 21:00, Gradina Institutului Francez

O proiectie de film realizata in parteneriat cu Insistutul Francez, care ofera solutii in rezolvarea unor situatii de ordin social, economic si ecologic, precedata de o dezbatere privind managementul deseurilor din constructii, ce aduce impreuna reprezentanti ai retelei de salubrizare a orasului Timisoara, urbanisti si invitati din domeniul administrativ.

● 9 octombrie:

- Tur expozitie „Enough is Enough” - ghidat de Alexandra Trofin din echipa Beta, 17:00 - 18:30, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi“

Tur facilitat de arh. Alexandra Trofin (membra a echipei Beta 2020) dedicat antreprenorilor, dezvoltatorilor si persoanelor care intentioneaza sa construiasca mai responsabil - discutii pe baza proiectelor selectate in expozitie.

● 10 octombrie:

- Tur expozitie „Enough is Enough” pentru adolescenti (12-18 ani), #responsabilitate, in colaborare cu Asociatia De-a Arhitectura, 10:00 - 12:00, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi“

Turul ghidat al expozitiei principale „Enough is enough” realizat in colaborare cu De-a Arhitectura se adreseaza adolescentilor care de la varste fragede sunt preocupati de rolul care le revine in diminuarea proceselor care duc la degradarea climatica a planetei.

- Tururi ghidate si picnic la Uzina de Apa Urseni, in colaborare cu Aquatim, 13:00 - 18:00, Calea Urseni 26

Prin seria de 3 tururi ghidate in colaborare cu Aquatim - facilitate de Violeta Mihalache si Loredana Leordean - deschidem publicului fosta Uzina de Apa din Urseni care trateaza apa potabila a orasului din 1912. La umbra platanilor vechi de peste 100 de ani organizam un picnic, prilej de socializare intre tururi.

● 11 octombrie:

- Inaugurare instalatie Priveste Orasul, in colaborare cu Asociatia Timisoara 2021 - Capitala Europeana a Culturii, 17:00, Piata Alexandru Mocioni / Sinaia

Anul acesta,  Campania Priveste Orasul se opreste in Piata Sinaia. Arhitectul Marius Catalin MOGA in colaborare cu Studio Circular, vor realiza o inverventie ca urmarea a unui proces care implica si antreneaza publicul larg, profesionisti, grupuri civice si  comunitatea locala, in descoperirea si utilizarea responsabila a potentialului nefolosit al pietei. Inaugurarea interventiei va avea loc printr-un specatcol prezentat de Tearul pentru Copii si Tineret ”Merlin”.

● 12 octombrie:

- Conferinta Abrupt Arhitectura, 18:30, online, eveniment conex expozitiei „Enough is Enough”

● 13 octombrie:

- Conferinte Educatie de Arhitectura, #producing and sharing actionable knowledge, 18:30, online, eveniment conex expozitiei „Enough is Enough”

● 14 octombrie:

- Viitorul practicii de arhitectura, astazi: Atelier ACAN (Architects Climate Action Network), parte a programului Future Architecture Platform, 19:30 - 21:00, online, participare pe baza inscrierii

Conferinta neconventionala si atelier - ambele online - despre urgentele climatice si ale biodiversitatii, despre locul pe care il ocupa arhitectura in cadrul acestora si cum te poti implica pentru a face o diferenta. Un forum distractiv si incluziv, in care participantii sa isi poata exprima parerile si sa interactioneze cu ceilalti, pentru a-si impartasi preocuparile.

● 15 octombrie:

- Tur expozitie „Enough is Enough” - ghidat de Alexandru Todirica din echipa Beta, 17:00 - 18:30, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi“, eveniment conex expozitiei „Enough is Enough”

Tur ghidat de arh. Alexandru Todirica (membru al echipei Beta 2020), dedicat profesorilor din invatamantul primar, secundar inferior (gimnazial) si secundar superior (liceu) pentru prezentarea tendintelor actuale din practica de arhitectura responsabila cu mediul - subiect de foarte mare interes pentru generatiile viitoare.

● 16 octombrie:

- Conferinte BIM, keynote speaker: Daniela Balanoiu, 17:00-19:00, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi“

Evenimentul reprezinta un moment important in demersul ce adreseaza viitorul profesiei intentionand sa ofere, cu ajutorul expertilor, o imagine de ansamblu asupra modului in care tehnologia BIM poate fi folosita in proiecte, in special in faza de executie. Subiectul principal se axeaza pe legatura dintre arhitect si proiectant general.

● 17 octombrie:

- Tur de arhitectura: Spatiul si pereptia - Cladiri de invatamant, ghid Cristian Blidariu, 10:00 - 14:00, traseu prin oras

Acest tur - facilitat de arh. Cristian Blidariu - reuneste intr-un traseu cladiri de marca ale orasului, printre care cladirea Liceului de Arte Plastice (atelier al grupului de avangarda Sigma si fost Liceu Israelit), complexul Facultatii de Mecanica, opera a arhitectului Duiliu Marcu, Universitatea de Vest, lucrare de referinta a arhitectului Hans Fackelmann alaturi de cladirea Colegiului National de arta Ion Vidu. Acestea reprezinta exemple de buna practica ale programului arhitectural de cladiri de invatamant, dar si un pretext de a descoperi care sunt parametrii unui spatiu de calitate.

- Atelier BIM, 10:00 - 16:00, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi“

Ca urmare fireasca a evenimentului dedicat tehnologiei BIM, atelierul ii da participantului posibilitatea de a lucra indeaproape cu invitatii din cadrul conferintei si de a avea o experienta practica a utilizarii BIM in proiectele proprii.

- Viitorul practicii de arhitectura, astazi - Prezentari, parte a programului Future Architecture Platform, 18:00 - 20:30, TBA (locatia urmeaza a fi comunicata la o data ulterioara)

Exista nenumarate proiectii de viitor despre practica de arhitectura si despre rolul (si responsabilitatea) unui arhitect in prezent. De la organizatii profesionale, la reviste de arhitectura si practicieni - cu totii isi pun aceste intrebari - iar dintre posibilele raspunsuri, noi, in cadrul Beta, ne dorim sa le promovam pe acelea care vorbesc despre responsabilitate, inconvenienta si atitudine pro-activa.

● 18 octombrie:

- Tur de arhitectura: Pietele si harta orasului - Patrimoniu in asteptare, ghid Sergiu Sabau, 10:00 - 13:00, traseu prin oras

Traseul prin Piata Unirii, Piata Sfantul Gheorghe, Piata Libertatii si Piata Victoriei va aduce in prim-plan istoria celui mai vechi cartier al orasului si imediata sa vecinatate. Turul aduce in discutie aspecte legate de aparitia si evolutia acestor piete in timp, rolul lor actual, cladiri semnificative si personalitati care au avut un rol important in conturarea imaginii pe care ne-o prezinta ele astazi. Ghid tur: Sergiu Ioan Sabau

- Ateliere de olarit si fierarie, desfasurate in paralel, 10:00 - 16:00, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi“, eveniment conex expozitiei „Enough is Enough”

Din 2006, la conacul Petre P. Carp din Tibanesti, se organizeaza un program cultural intitulat „Batem fierul la conac!” - care include o serie de workshopuri de mestesuguri traditionale si tehnici experimentale. Dintre acestea, va propunem in cadrul Beta, in relatie cu „Enough is Enough”, doua ateliere desfasurate in paralel: de fierarie si de olarit.

- Vernisaj expozitie „New Tradition. At a table with architecture and art from South Tyrol”, in colaborare cu SKB - Südtiroler Künstlerbund, 18:00, Bastionul Theresia, Galeria Corp D, langa Calpe Gallery, perioada expozitiei: 18 octombrie - 6 noiembrie

Expozitie itineranta al carui concept expozitional se bazeaza pe binecunoscuta ospitalitate a Tirolului de Sud, exprimand caracterul cultural si multilingv al acestuia. Fiind o regiune in care se vorbesc trei limbi, cu o scena culturala multipla, expozitia isi propune sa extinda invitatia la masa comuna. Vizitatorii iau un loc in cadrul acestei mese, unde sunt „servite” preparate arhitecturale si artistice.

● 20 octombrie:

- Seara de film: documentar Regio Earth, director de film: Ioana Dorobantu, 19:00, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi“, eveniment conex expozitiei „Enough is Enough”

● 22 octombrie:

- Expozitia-concurs Beta 2020: Prezentari lucrari selectate, toata ziua, online - eveniment inchis (doar autorii proiectelor selectate si membrii juriului)

Prezentarea publica a lucrarilor selectate in etapa de preselectie a expozitiei-concurs Beta 2020, de catre autorii acestora, in fata juriului.

● 23 octombrie:

- Expozitia-concurs Beta 2020: Prezentari lucrari selectate, toata ziua, TBA (locatia urmeaza a fi comunicata la o data ulterioara)

Prezentarea publica a lucrarilor selectate in etapa de preselectie a expozitiei-concurs Beta 2020, de catre autorii acestora, in fata juriului.

● 24 octombrie:

- Expozitia-concurs Beta 2020: Conferinte juriu, 11:00 - 15:00, TBA (locatia urmeaza a fi comunicata la o data ulterioara)

Conferintele juriului ofera suport expozitiei-concurs Beta 2020, in incercarea de a contura o serie de caracteristici la nivel euroregional din perspectiva calitatii practicii arhitecturale, fiind urmate de o sesiune de discutii libere - pretext de dialog si relationare in interiorul profesiei.

- Expozitia-concurs Beta 2020: Gala de premiere, 19:00, TBA (locatia urmeaza a fi comunicata la o data ulterioara)

Dupa prezentarile proiectelor selectate si finalizarea procesului de jurizare, se vor decerna premiile expozitiei-concurs Beta 2020 pentru proiectele care au intrunit criteriile de calitate stabilite de membrii juriului. Decernarea premiilor se va realiza intr-un cadru festiv.

- Petrecere incheiere Beta 2020, 21:00, Faber

Intr-un cadru informal, inchidem editia de anul acesta a bienalei timisorene de arhitectura Beta 2020.

● 25 octombrie:

- Tur de arhitectura: Proprietati si locatari - Arbore genealogic, ghid Dan Bunea, 10:00 - 13:00, TBA (locatia urmeaza a fi comunicata la o data ulterioara)

Tur facilitat de arh. Dan Bunea pe un traseu care cuprinde 4 etape distincte: o portiune a Bulevardului 3 August 1919, Bulevardul C.D. Loga si o portiune a Bulevardului Mihai Viteazul. Conceptele urbanistice sunt strans legate de biografia locuitorilor acestor zone si de arhitectura publica institutionala.

- Tur expozitie „Enough is Enough” - ghidat de curatori, 12:00 - 13:30, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi“

Curatorii expozitiei - Anca Cioarec, Brindusa Tudor si Ilka Ruby - vor fi ghizi intr-un tur care ofera atat o sinteza de continut, cat si detalii despre deciziile si solutiile adoptate in procesul de realizare a expozitiei.

- Proiectie film si dezbatere - „In Comparison”, Harun Farocki, 18:00, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi“

Filmul „In comparison” conecteaza expozitia „Enough is Enough” din cadrul Beta de expozitia Harun Farocki - Ar trebui ca realitatea sa inceapa a Fundatiei Art Encounters. Filmul lui Farocki permite ochilor si urechilor noastre sa ia in considerare diferite traditii ale productiei de caramida in comparatie - si nu in competitie, nu ca o ciocnire a culturilor. Farocki ne arata diverse situri de productie a caramizilor - in culorile, miscarile si sunetele lor.

● TBA:

- Webinar Mathis Wackernagel (overshootday.org), online, data va fi comunicata ulterior.

Webinarul “One-planet prosperity” va fi sustinut de fondatorul Foot print network si va fi focusat pe importanta responsabilitatii pentru planeta, impactul actiunilor noastre si posibilitatile de implicare pe care le avem. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din evenimente

Cauta-ti perechea