Tofu este un preparat vegan, din soia, care inlocuieste branza clasica. Aceasta a devenit tot mai populara in intreaga lume, dar si in Romania. Este consumata de oricine, in timpul postului, de pvegani, pe toata duraa anului si de catre cei care tin la silueta, deoarece este o sursa de proteina cu putine grasimi.
Tofu este insa obtinuta din soia, un aliment modificat genetic. Pe langa boabele de soia, tofu mai contine apa si agent coagulant.
Insa, pe cat de uor este de introdus in alimentatie, numeroase studii au asociat soia cu probleme de sanatate digestive, malnutritie, disfunctii ale tiroidei, tulburari ale aparatului reproductiv, declin cognitiv si chiar boli de inima si cancer.
Singura data cand soia poate fi consumata sanatoasa, este sub forma fermentata.
Modificarile genetice, fitoestrogenii si cancerul
90% din culturile de soia, de la nivel mondial, sunt modificate genetic. Toate produsele modificate genetic sunt sunt banuite ca produc multe probleme de sanatate deoarece distruge bacteriile bune din sistemul digestiv si modul in care functioneaza acesta.
De asemenea, tofu contine fitoestrogeni, un grup heterogen de compusi nonsteroizi care se gasesc in plante in mod natural. Fitoestrogenii blocheaza productia normala de estrogeni. Din aceasta cauza consumul de tofu, si implicit, soia, a fost asociat cu cancerul de san. Mai mult unele studii stiintifice au demonstrat ca soia nu face decat sa „hraneasca” cancerul de san.