Filme

#_the-x-files-2-2008 #david duchovny #gillian anderson #chris carter #thriller #actiune #continuare

X-Files: I Want to Believe ...ca exista ceva mai bun dincolo de asta!

Creatorul serialului The X-Files/Dosarele X, Chris Carter, a asteptat zece ani ca sa lanseze cel de-al doilea lungmetraj inspirat de celebra serie tv si, sincer, ar fi putut sa nu se oboseasca si sa ne crute de pseudo-misterul care invaluie X-Files: I Want to Believe. Chiar si titlul este trantit cam aiurea pentru un film cu pretentii de thriller de actiune, dar care nu ofera decat o drama cu accente patetice de un diletantism covarsitor.

Nici urma de extraterestri

Sa trecem totusi la subiectul filmului. Dupa ce au stat cativa ani pe bara, incetandu-si activitatea in cadrul FBI, agentii Mulder (David Duchovny) si Scully (Gillian Anderson) sunt rechemati la datorie pentru a ajuta in cazul disparitiei misterioase a unei agente speciale. Nici Fox si nici Dana nu sunt prea incantati de revenirea la cartierul general al FBI, mai ales ca cei doi fosti agenti formeaza acum un cuplu (da, si in sfarsit se saruta, desi in pat isi spun tot Mulder si Scully, ceea ce mi s-a parut cel putin hilar) si ecuatia sta cu totul altfel .

x-filesAgenta Dakota Whitney (Amanda Peet) il recruteaza pe Mulder avand nevoie de ajutorul acestuia in rezolvarea cazului unei agente disparute. Ceea ce trebuie sa faca Fox este sa decodeze informatiile pe care FBI-ul le are de la un medium, un fost preot catolic condamnat la inchisoare pentru pedofilie interpretat, cu un accent foarte scotian, de Billy Connolly. Desi indiciile sunt extrem de putine si nimeni nu se poate baza pe aberatiile unui preot pedofil, care din cand in cand cade in genunchi, lacrimeaza sange din senin sau are o criza de epilepsie (cam astea sunt toate elementele care tin de paranormal sau mister), insistentul Mulder se incapataneaza sa creada. De aici si titlul filmului – I want to believe.

Evident, cazul se transforma in obsesie pentru Mulder, care vede in agenta disparuta cazul surorii sale, disparuta si ea in copilarie. Practic, Fox alearga dupa cai verzi pe pereti si culmea, ii gaseste! Ancheta sa, bazata pe credinta in viziunile mediumului il conduce la o retea bine camuflata de traficanti de organe , care este de altfel si cauza tuturor disparitiilor din regiune.

Dosarele chiX

Cum lui Chris Carter nu-i ajungea un scenariu bine scris cu un plot interesant care sa tina spectatorul si mai ales fanii serialului in priza, s-a gandit ca nu ar fi rau daca ar mai dezvolta inca vreo 2-3 subploturi care sa-i tina de cald subiectului principal. O idee cat se poate de gresita, pentru ca nici unul din ploturi nu ajunge sa fie dezvoltat, ci doar “atins”. Plotul principal este subtire si previzibil dupa primele 20 de minute din film, iar celelalte subploturi, conflictul emotional dintre Mulder si Scully, conflictul acesteia din urma cu sistemul de sanatate american si cu gandirea retrogradata si lipsita de umanitate a unui alt preot catolic, dezechilibreaza complet scenariul.

Uneori subploturile primeaza in dauna subiectului principal, si camera zaboveste prea mult asupradosarele x dilemelor religioase ale protagonistilor Mulder si Scully, care nu stiu daca sau ce sa creada (cuvantul Dumnezeu cred apare mai mult decat a aparut vreodata in oricare alt thriller de actiune), nici macar in privinta relatiei lor scurtcircuitata de zeci de indoieli si semne de intrebare.

Nici despre jocul actorilor nu sunt prea multe de spus. Duchovny si Anderson joaca asa cum ii stim cu totii din serial, dar nu fac nici pe departe un cuplu credibil, iar cele doua saruturi (pe numarate) pe care le impart in film sunt la fel de reci ca zapada prezenta in fiecare cadru. Regizorul alege sa-si omoare unul din personajele principale pe la jumatatea peliculei, semn ca nu era un pion important; este vorba despre personajul interpretat de Amanda Peet, iar Xzibit ar face mai bine sa ramana la ce stie sa faca (orice in afara de filme) pentru ca cele 3 replici pe care le plezneste cu “convingere” in ochii publicului nu mi se par suficiente.

X-Files: I Want to Believe este unul dintre cele mai proaste filme ale lui 2008, mai ales ca am asteptat 10 ani sa vedem o tentativa de thriller cu 5% actiune si 95% drama cvasipsiholgica. Nu v-as recomanda sa va pierdeti o ora si jumatate cu X-Files: I Want to Believe pentru ca vreau sa cred ca veti gasi altceva mai bun de vazut sau, eventual, de revazut.

NOTA 4/10



Daca vrei sa afli inaintea tuturor ce se intampla in lumea filmului si la ce sa te astepti de la noile aparitii, aboneaza-te la Newsletterul de Cronici Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea