Filme

#_masinistul-2004

Un Christian Bale adus dintr-un lagar de concentrare

Brad Anderson castiga acum aproape 10 ani premiul la Sundance pentru "The Darien Gap". Intre timp a mai facut cateva filme-"Next stop Wonderland", "Happy accidents" si a lucrat in televiziune. Cu scenaristul Scott Kosar a lucrat la "Session 9" si acum cei doi vin cu un nou proiect la fel de dark-"Masinistul".

Personajul principal din "Masinistul" Trevor Reznick (Christian Bale) are un nume asemanator cu cel al creierului trupei Nine Inch Nails-Trent Reznor. Coincidenta sau nu, o coloana sonora psihedelica cu NIN ar fi potentat de minune universul devastat si paranoic al lui Trevor.

Bale e de nerecunoscut, s-a transformat intr-un schelet ambulant special pentru acest rol. Sa slabesti 18 kg nu e putin lucru si cu siguranta iti pune sanatatea in pericol. Comparativ, efortul lui Hanks pentru filmul lui Zemeckis-"Cast away" nu mai pare atat de grozav. Impactul acestei schimbari drastice a lui Bale e unul definitoriu pentru film. Ti-e frica ca o sa se prabuseasca dintr-o clipa in alta, ca-si va pierde rasuflarea-efecte normale ale unei insomnii de un an (!!). De fiecare data cand pleoapele lui coboara aproape ca te rogi sa adoarma. Dar chestia asta nu se intampla-poate sunt de vina lecturile alese(?)-"Idiotul" de Dostoiewsky si Kafka. La inceput, Trevor pare ca functioneza in lumea reala si in mediul industrial in care lucreaza, dar la limita. Are un umor specific unui individ ce socializeza, e metodic si aparent rational. Pe parcurs devine din ce in ce mai agitat, convins ca e orchestrata o conspiratie impotriva lui. Cineva ii posteaza biletele cu o spinzuratoare-ghicitoare pe frigider, colegii de la fabrica vor sa-l omoare-toti sunt porniti impotriva lui. Nu mai are incredere in nimeni si nu mai are unde sa se ascunda. Sta pe o margine fragila si pare atras de un haos care-i da tarcoale in permanenta, indiferent unde se afla. Evita sa ramana singur-e dependent de prezenta prostituatei Stevie(Jennifer Jason Leigh). In incaperile intunecate se casc tunele si se aud zgomote inspaimantatoare. Ivan (John Sharian care joaca si in "Sex Traffic") i-l urmareste pretutindeni. Viata paralela pe care o duce Trevor contine oameni si intamplari inchipuite, iar trecutul, prezentul si halucinatiile se suprapun, ingreunand descifrarea adevarului. Sunt lucruri care-l bantuie, o vina care-l copleseste. Timpul s-a oprit misterios si lucrurile se complica in mod progresiv.

"Masinistul" are ceva din "Psycho", din "Memento", din " Panic Room " si "Fight Club". Accidentul, biletelele, sondarea unei memorii blocate amintesc de creatia lui Nolan, dar nu se aproprie calitativ. Si Trevor are un prieten-dusman-imaginar-Ivan, precum Edward Norton si ,fortat de imprejurari, se arunca in fata unei masini (asadar-acelasi masochism). Imaginea filtrata in nuante de albastru-gri-verde si semi-intunericul accentueaza atmosfera rece si deprimanta, guvernata de frica. Lasand la o parte influentele inerente pentru un incepator, "Masinistul" are coerenta, te tine in suspans si e filmat intr-un stil clasic si modern in acelasi timp. E un triller cu accente horror, construit in stilul lui Hitchcock care nu se remarca prin inovatie, ci prin maniera exacta de realizare si printr-un scenariu bine inchegat. Pestii sunt un simbol crestin important si ei constituie primul indiciu al unui pacat capital ce trebuie ispasit. Puzzle-ul prinde un contur perfect in final, iar deznodamantul nu e unul previzibil. Bale e usurat cand intra in celula, e recunoscator ca poate in sfarsit sa inchida ochii linistit, fara acea vina insuportabila. Astept cu mult interes sa vad cum se va descurca Bale in "The new world" al lui Terrence Malick (" The thin red line ") si vom vedea daca "Batman begins" ii va spori faima.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea