Filme

#_two-lovers-2009 #film #cronica #actor #two lovers #joaquin phoenix #gwyneth palthrow

Two Lovers - Un sinucigas, doua femei, trei posibilitati

Un barbat instabil emotional, o bruneta simpatica si o blonda de care te-ai indragosti fulgerator sunt cele 3 personaje in jurul carora se invarte noul (pentru noi, caci pelicula dateaza din 2008) film al regizorului James Gray.

Pentru Two Lovers (2008) Gray a schimbat macazul si a abandonat filmele de actiune, gen pe care l-a tot exersat in peliculele anterioare (We Own the Night si The Yards), in favoarea unei drame romantice.

Leonard (Joaquin Phoenix) este un tanar singuratic cu tentative de suicid cauzate de socul unei relatii esuate. Desi a trecut de mult de perioada adolescentei, Leonard este inca “baiatul lui mama”, locuind cu ai sai intr-o casa cenusie, in care predomina mirosul de naftalina si de mobila veche .

Two Lovers

In incercarea de a-l faca sa uite de esecul din trecut si de problemele sale emotionale, parintii ii fac cunostinta cu Sandra (Vinessa Shaw), o tanara de familie buna, pe care si-o doresc ca nora din doua motive: este draguta si desteapta si o fuziune intre cele doua familii i-ar asigura lui Leonard locul in fruntea unei afaceri extrem de profitabile. Idila se infiripa incet intre cei doi, insa mai mult la insistentele Sandrei.

Viata lui Leonard se schimba in momentul in care acesta da nas in nas cu Michelle (Gwyneth Paltrow), noua sa vecina, de care se indragosteste iremediabil. Michelle este insa prinsa intr-o alta relatie cu un avocat insurat care o intretine.

Acelasi triunghi amoros

Two Lovers

Two Lovers urmeaza schema clasica a triunghiului amoros prezent in zeci de filme hollywoodiene sau nu. In calitate de co-scenarist al filmului, James Gray ofera o poveste credibila, rupta din realitate, pe care unii dintre spectatori poate au trait-o pe pielea lor.

Filmul sufera insa de previzibilitate, ceea ce ma face sa ma gandesc ca regizorul nu a mizat pe un story iesit din comun, ci mai degraba pe trairile personajelor. 

Dupa ce a stralucit in Gladiatorul si Walk The LineJoaquin Phoenix isi confirma inca o data talentul in Two Lovers. Cu Joaquin Phoenix se pare ca regizorul are o legatura extrem de speciala, altfel nu-mi pot explica cum din cele patru filme realizate sub bagheta lui Gray, trei beneficiaza de participarea lui actorului (The YardsWe Own the Night si Two Lovers).

Ce se ascunde in spatelor unei perechi de ochi verzi ?

Phoenix te hipnotizeaza si de-aceasta data cu ochii sai verzi, cu privirea sa tulbure in spatele careia sa ascunde o drama profunda: sa-si urmeze inima sau sa fie partas la o casatorie de afaceri? La finalul filmului am ramas cu un gust usor amar. Am simtit ca personajul lui Phoenix putea fi totusi mai bine conturat. Gesturile lui Phoenix nu sunt parca suficiente pentru a sublinia contrastul dintre caderile psihice si perioadele de luciditate pe care le experimenteaza personajul sau.

Two Lovers

Gwyneth Palthrow se muleaza perfect personajului Michelle, blonda care ii suceste mintile lui Leonard. Personal, m-a incantat prin naturaletea cu care isi rosteste replicile. Nevasta vocalului trupei Coldplay pare mai tanara ca oricand in aceasta pelicula. 

Palthrow ii imprima personajului sau o tripla personalitate. Michelle are ceva din inocenta unei pustoaice de 16 ani si totusi emana sexualitate prin toti porii, asemeni unei femei de 30 de ani. Tot in Michelle salasuieste o farama din personalitatea unei diavolite. Michelle stie sa-l manipuleze pe Leonard si, desi, e constienta de la inceput de deznodamantul intregii povesti, nu renunta la aceasta joaca de-a soarecele si pisica.

De ce ar trebui sa vezi Two Lovers? Daca treci cu vederea previzibilitatea scenariului, vizionarea filmului se rezuma la un exercitiu de admiratie pentru doi actori de exceptie: Joaquin Phoenix si Gwyneth Palthrow. In plus, Two Lovers mai merita urmarit si pentru simplul fapt ca este ultimul film in care apare Joaquin Phoenix, actorul si-a anuntat intre timp retragerea din cinematografie.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea