Filme

#_tsotsi-2005

Tsotsi, numele unui Oscar

Prin februarie, la Festivalul de la Mons, Marcel Iures imi spunea nu care cumva sa pierd filmul Tsotsi , al unui regizor din Africa de Sud, . Juriul, din care actorul nostru facea parte, avea chiar sa-i acorde trofeul Inima de cristal. Peste putin timp, aveam sa descopar ca premiatul castiga atat de ravnitul Oscar acordat celui mai bun film strain. Recunosc ca am primit vestea cu o bucurie aparte, aceea a descoperirii, fie si la un festival mic, a unei creatii venite dintr-o zona putin cunoscuta noua. Nasc peste tot cineasti.

Totul este sa aflam ce se mai petrece prin lume. Gavin Hood , scolit in Statele Unite, nu este un incepator. Pe la mijlocuil anilor '90 a atras atentia lui Spielberg cu scenariul A Reasonable Man, adus pe ecran si remarcat la Festivalul Sundance, in 2000. Cu trei ani in urma, producatorul Peter Fudakowski (Anglia) i-a propus adaptarea singurului roman al dramaturgului african Athol Fugard.

este filmul unei redemptiuni. O scurta privire, fara niciun adaos sociologizant, despre istoria izbavirii unui mic, dar feroce gangster de periferie care, in urma unui furt, trezindu-se cu un sugar pe cap, este aruncat in trecutul propriei sale nenorocite copilarii. O recupereaza pe masura ce se simte dator sa apere viata unei fiinte nevinovate, cum a fost si el, candva. Pe vremea cand avea un nume, David, ce avea sa fie inghitit de porecla Tsotsi, ceva intre talhar si criminal. In clipa in care nu-si mai poate lua ochii de la botul de om purtat de colo colo intr-un sac de cumparaturi, pe chipul prea devreme incremenit in violenta al baiatului apar cele dintai tresariri de redesteptare a unor altfel de sentimente. La primul atac, va fura jucarii si lapte praf . Era felul lui de a se simti responsabil. De aici si pana la predarea in fata politiei nu va mai fi mult.

Decupat din dezolantul peisaj al unui (Orasul zeilor, al lui Meirelles), usor de gasit si in suburbiile din Johannesburg , Tsotsi pare un portret asezat intr-o rama simpla, de lemn nelustruit, care s-ar putea sa ramana marca cineastului Gavin Hood.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea