Filme

#regizor #avangarda #regizor avangardisti #filme avangardiste

Top 3 regizori avangardisti

Filmele de avangarda, ce nu respecta directia generala a cinematografiei, sunt realizate strict in scop artistic si pot fi greu de "digerat". Descopera, in continuare, cativa dintre cei mai renumiti regizori avangardisti!
 

1. Maya Deren

In anul 1943, Maya Deren si sotul ei, Alexander Hammid, au realizat "Meshes of the Afternoon", un film suprarealist care facea referire la experientele celor doi. Filmul contine imagini devenite faimoase: o floare plasata pe un brat, o cheie care se transforma intr-un cutit, etc. Toate acestea contribuie la obtinerea efectului pe care filmul il are asupra audientei.

Maya Deren s-a nascut in Ucraina, insa s-a mutat in SUA, in orasul New York, in copilarie. De-a lungul vietii, a realizat filme de avangarda, care nu respectau tiparele creatiilor hollywoodiene pe care, de altfel, regizoarea le si blama, considerand ca le lipseste viziunea artistica.


 

2. Alejandro Jodorowsky

Regizorul din Chile este creatorul filmului " El Topo " si cel care a lansat subcultura "filmului de la miezul noptii". Jodorowsky proiecta filme in cinematografe ca faimosul Elgin din New York intocmai la miezul noptii, publicul nefiind informat asupra a ceea ce urma sa vada.

Filmul "El Topo",un western suprarealist, realizat in anul 1970, a beneficiat de recunoastere internationala, in mare parte datorita interventiei unor celebritati ca John Lennon.


 

3. Luis Bunuel

Unul dintre cei mai cunoscuti regizori avangardisti este Luis Bunuel. Aceasta a devenit faimos datorita colaborarii sale cu pictorul Salvador Dali, filmul "Un Chien Andalou" fiind una dintre creatiile reprezentative ale genului.

Filmul a fost realizat in anul 1929 si include numeroase scenarii si imagini fara sens: furnici care ies dintr-o mana, un preot care trage un pian, magari putrezind, si nu numai. Ulerior, Bunuel a trecut la realizarea unor filme cu scenarii bine stabilite, cum ar fi " Belle de Jour ", cu actrita Catherine Deneuve . Insa, mai tarziu, a preferat sa se intoarca la filmele suprarealiste, avangardiste, specifice perioadei de inceput.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea