Filme

#top #10 filme #sergiu nicolaescu

Top 10 filme regizate de Sergiu Nicolaescu

Sergiu Nicolaescu este de mai bine de 45 de ani regizorul cu cel mai mare succes la publicul roman. Fie ca vorbim despre filmele istorice (Mircea, Mihai Viteazul), politiste (“Cu mainie curate”, “ Un comisar acuza ”) sau comedii (“ Nea Marin Miliardar ”), Sergiu Nicolaescu a stiut sa-i cucereasca pe spectatori prin profesionalismul cu care lucreaza si prin distributia aleasa cu mare grija.

Din vasta sa filmografie, care numara peste 40 de productii, am ales 10 titluri reprezentative, care nu ar trebui sa nu lipseasca din colectia unui cinefil.

 

Dacii (1967)

 

Coproductia romano-franceza Dacii marcheaza debutul in lungmetraj al lui Sergiu Nicolaescu. Dacii este un film impresionant, cu o distributie si o figuratie coplesitoare. Decebal (Amza Pellea) este dispus sacrificiului suprem pentru a pastra integritatea poporului sau.

Fiul sau, Cotyso (Alexandru Herescu), este daruit zeilor, spre disperarea lui Decebal si a fiicei sale Meda (Marie-Jose Nat). Septimius Severus (Pierre Brice), un tanar roman devotat tarii sale adoptive, va fi pus sa aleaga intre originile sale de sange si ceea ce ii fusese spus de catre tatal sau.

Mihai Viteazul (1970)

 

 

Mihai Viteazul este probabil cea mai impresionanta productie cinematografica romaneasca din toate timpurile. Rolul voievodului roman care a reusit prima unire a Tarilor Romanesti este jucat magistral de regretatul actor Amza Pellea.

Realizarea peliculei a durat un an, iar filmarile propriu-zise, sase luni. Sergiu Nicolaescu a primit un sprijin consistent din partea armatei: o divizie intreaga a stat la dispozitia sa pe intreaga perioada a filmarilor. Filmul, al carui buget a fost de 4 milioane de dolari, ar fi trebuit sa beneficieze de o distributie internationala de exceptie (Elizabeth Taylor, Richard Burton, Orson Welles, Charlton Heston ), insa Nicolae Ceausescu, presedintele de atunci al Romaniei, a insistat ca in aceasta productie sa joace numai actori romani.

Mihai Viteazul a fost propunerea Romaniei pentru editia din 1972 a Premiile Oscar, la categoria “Cel mai bun film strain”.

Cu mainile curate  (1972)

 

Aceasta productie marcheaza debutul unei dintre cele mai indragite serii de actiune din cinematografia romaneasca - seria Comisarului.  Cu mainile curate imbina stralucit genul politist cu intriga de timp politic.

Sergiu Nicolaescu marturisea ca filmele din seria Comisarul au fost un fel de replica romaneasca a productiilor  americane cu gangsteri, care i-au influentat copilaria.

“Pasiunea pentru filmele politiste poate ca tine si de faptul ca am in familie un bunic sef de politie (tatal mamei) si un unchi comisar in Bucurestiul anilor 1935-1951. Asa s-au nascut comisarul Miclovan, Lascarica si Semaca”, declara Nicolaescu.

Nemuritorii (1974)

 

Actiunea din Nemuritorii are loc dupa zece ani de la uciderea lui Mihai Viteazul si are in prim-plan peripetiile unui grup de ostasi devotati domnitorului, care incearca sa se intoarca acasa aducand cu ei o lada, impreuna cu steagul celor trei tari unite (Moldova, Tara Romaneasca si Transilvania).

Filmul este celebru si datorita coloanei sonore semnate de trupa Phoenix, printre piesele prezente numarandu-se: “Strunga”, “Cocosii negri”, “Lasa, Lasa”.

Osanda (1976)

 

Transpunerea cinematografica a romanului “Velerim si Veler Doamne” de Victor Ion Popa i-a adus lui Nicolaescu probleme cu comisia de cenzura a acelor vremuri.

In Osanda apar in mod repetat simboluri ale crestinismului (crucea, biserica, preotul) si dupa cum se stie religia nu era vazuta cu ochi buni de regimul comunist.

Initial interzis, Osanda a fost vizionat in particular de Nicolae Ceausescu, care a hotarat ca filmul poate sa ruleze in cinematografe. “Lui Ceausescu i-a placut filmul, fiindca era un film despre tarani, dupa rascoala din 1907. Placandu-i lui filmul, i-a dat drumul. Si a iesit cum l-am facut eu, cu colinde, cu nasterea intr-o biserica, cu preotul care in final isi face semnul crucii”, povestea recent Sergiu Nicolaescu intr-un interviu acordat revistei Kamikaze.

Pentru patrie (1978)

 

“Pentru patrie” este unul dintre cele mai emotionante filme istorice romanesti. Pelicula evoca scene din Razboiul de Independenta a Romaniei (1877-1878).  A fost unul dintre cele mai vizionate filme in timpul regimului de dinainte de ’89: aproximativ patru milioane de spectatori. In premiera absoluta, figura regelui Carol I trecea de cenzura comunista, personajul fiind interpretat chiar de Sergiu Nicolaescu.

Filmul reda fidel “atmosfera de front” si contine o serie de cantece militare interzise. Unul din cele mai impresionante momente ale filmului il reprezinta marsul ostasilor pe versurile: "Drum bun, drum bun, toba bate, drum bun, drag roman, cu sacul legat de spate…"

Nea Marin Miliardar (1979)

 

Sergiu Nicolaescu a debutat cu dreptul in comedie, un gen cinematografic care-I fusese strain pana atunci. Atat subiectul generos (peripetiile comico-politiste ale celebrului Nea Marin), cat si distributia impresionanta (Amza Pellea, Jean Constantin, Sebastian Papaiani etc), i-au purtat noroc.

Nea Marin miliardar este cel mai vizionat film din istoria cinematografiei romanesti. Pelicula, al carei scenariu este semnat de scriitorul Vintila Corbul, a fost vizionata de peste 14, 6 milioane de spectatori romani. Inainte de 1990, “Nea Marin miliardar” era cel mai cerut film romanesc la “export”.

Noi, cei din linia intai (1985)

 

"Noi, cei din linia intai" urmareste dramaticele momente prin care au trecut batalioanele armatei romane care s-au aflat in linia intai in ultimele luni ale celui de-al Doilea Razboi Mondial. Personajele filmului intruchipeaza oameni normali care, pusi in situatii limita in fata linilor inamice, devin adevarati eroi.

Realizat de Sergiu Nicolaescu in 1985, dupa un scenariu de Titus Popovici, filmul ii are in rolurile principale, alaturi de regizorul insusi, pe Mircea Albulescu, George Alexandru , Ion Besoiu si Emil Hossu.

 

Mircea (1989)

 

In Mircea, Sergiu Nicolaescu realizeaza o alta ampla epopee cinematografica axata in jurul domnitorului Mircea cel Batran, un alt personaj emblematic al istoriei romanilor.

La fel ca si in “Mihai Viteazul”, Nicolaescu a mers pe o distributie de exceptie (Serban Ionescu, Adrian Pintea, Colea Rautu, Silviu Stanculescu, George Alexandru) si pe scene monumentale de lupta, acest trademark al filmelor istorice realizate cineast.

Filmul in sine a avut o istorie zbuciumata, Sergiu Nicolaescu refuzand orice incercare de cenzura din partea regimului comunist.

 

Triunghiul Mortii (1999)

 

“Triunghiul Mortii” este poate unul dintre cele mai izbutite filme postecembriste ale lui Nicolaescu. Pelicula are la baza evenimentele petrecute in timpul Primului Razboi Mondial, cand Romania lupta pentru recucerirea Ardealui si redobandirea identitatii nationale.

Nicolaescu surprinde perfect momentele dramatice din vara lui 1917: bataliile de la Marasti, Marasesti si Oituz.
Regizorul  a avut o mana buna distribuind-o pe Ilinca Goia, care face un rol memorabil interpretand-o pe Ecaterina Teodoroiu, singura femeie care participa activ pe front in aceste confruntari armate.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea