Filme

#film #hollywood #top #clasament #cinema

Top 10 filme cu personaje labile psihic (I)

Mintea umana a reprezentat un subiect de interes maxim in toate domeniile de activitate, de la cele de cercetare pana la cele artistice. Modul in care aceasta lucreaza si se manifesta a reprezentat dintotdeauna o nebuloasa ce intriga si asmute la elucidarea misterului fiecarui invelis uman al carei gazda este. Pentru a nu face nota discordanta, nici Batranul Hollywood nu se da inlaturi in a o analiza si bifeaza in peliculele muncite manifestarile acesteia. Vrei sa stii care au fost cele mai reprezentative lungmetraje care au acordat rolul principal mintii umane sau, mai bine zis, unor tulburari si deviante ale acesteia? Afla citind top 10 Filme despre boli mintale.

10. Play Misty for Me (1971)

Boala tratata: Tulburarea de personalitate Borderline

Crainicul de radio Dave Garver (Clint Eastwood) cade victima manifestarilor amoroase ale unei fane demente, pe numele sau Evelyn Draper (Jessica Walter). Aflata intr-o seara in bar, Evelyn se lasa agatata de Dave, ajunge cu el in apartament si, respectiv, in pat. Ulterior, aceasta ii marturiseste ca ea este cea care il suna de fiecare data in timpul emisiunii si il ruga sa puna melodia „Misty” a lui Erroll Garner. Din acest moment, filmul se transforma intr-un soi de lectie menita sa te invete cum poate duce o intalnire pe neve la o viata de cosmar. Evelyn il urmareste pe Dave peste tot, ii da peste cap intalnirile de serviciu, ii terorizeaza servitoarea, ii devasteaza casa si toate bunurile, ca in final sa ameninte ca daca nu este cu ea, ii macelareste prietena. Crede-ma, dupa ce urmaresti acest clasic in ale thriller-urilor psihologice, nu vei mai putea asculta piesa aceea fara sa intorci privirea si sa te uiti in spate pentru a fi sigura ca nu e cineva care sa te astepte cu un cutit.

 


9. Through a Glass Darkly (1961)


Boala tratata: Schizofrenie

O tanara fata pe nume Karin (Harriet Andersson) se intoarce acasa dupa ce petrece o perioada de timp intr-un spital de nebuni. Pentru a o ajuta sa se recreeze, sotul ei cel bun, dar cam agasant, Martin, ( Max von Sydow ) o duce intr-o vacanta pe insula. Impreuna cu cei doi se afla si Minus, fratele mai retras al lui Karin. La un moment dat, apare si David (Gunnar Bjornstrand) tatal instrainat al fetei, un scriitor ratat plecat intr-o calatorie mai lunga pentru a-si gasi inspiratia pierduta. Actiunea filmului se intinde doar pe o perioada de 24 ore, timp in care fiecare membru al familiei se lasa afectat de boala lui Karin si se pierde in frustrari si conflicte. In doua cuvinte, Through a Glass Darkly este o drama psihologica care trateaza friabilitatea unei legaturi de familie atunci cand intervin probleme, greutati si nesiguranta.



8. Ordinary People (1980)

Boala tratata: Anxietate

Beth, Calvin si fiul lor Conrad formeaza o familie marcata de moartea celuilalt fiu al lor. Conrad este coplesit de durere si nesuportand gandul ca fratele lui s-a dus si el a ramas, incearca sa se sinucida. Lui Beth ii este dificil sa fie alaturi de acesta, avand in vedere ca tot timpul l-a preferat pe cel care a murit. Calvin este prins intre cei doi si se lupta cu greu sa tina familia unita. In principiu, Ordinary People vorbeste despre crizele de panica si anxietate care te coplesesc atunci cand pierzi pe cineva drag.



7. Psycho (1960)


Boala tratata: Multipla personalitate

Marion Crane ( Vera Miles ) este o tanara care munceste in Pheonix Arizona pe un salariu de nimic. Aceasta s-a saturat sa se furiseze in fiecare pauza de masa pentru a-si putea vedea iubitul, pe Sam Loomis (John Gavin). Astfel ca, intr-o zi, profitand de faptul ca seful ei a trimis-o sa duca un colet cu 40.000 $ la un depozit dintr-o banca locala, Marion reactioneaza impulsiv si fuge cu banii, in speranta ca va incepe o viata noua alaturi de Sam, in California. Fiind noapte si o ploaie torentiala , dupa un drum lung, fata trage la primul hotel intalnit in cale. Nimereste in Bates Motel, condus de Norman Bates (Anthony Perkins), un individ tanar si dubios aparent condus de mama sa invalida. Dupa ce Norman ii pregateste o cina usoara, Marion se duce in camera ei pentru a face un dus...”Psycho” este o considerat o capodopera a genului thriller psihologic .



6. What`s Eating Gilbert Grape? (1993)

Boala tratata: Autism

Trimitandu-ne cu gandul la Rainman, What`s Eating Gilbert Grape este o poveste emotionanta, ce analizeaza subtil, dar fara retineri, tensiunea dintre fericirea individuala si obligatiile familiale. Gilbert Grape (Johnny Depp) este singurul sprijin pentru mama si fratii lui dupa sinuciderea tatalui si plecarea fratelui mai mare. Mama (Darlene Cates), o femeie obeza, n-a mai iesit din casa de sapte ani. Printre copiii ei se numara Arnie (DiCaprio), un baiat ce sufera de autism, care va implini in curand 18 ani in ciuda predictiilor medicilor.

In acest univers social complicat dar neschimbator, apare Becky (Juliette Lewis), o tanara care ii deschide orizonturi noi, ridica problema existentiala a propriei fericiri, reusind sa-l detaseze pe Gilbert de obligatiile familiale. Intre timp, Arnie reuseste, dincolo de ticurile fizice specifice ale unei persoane inapoiate mental, o interpretare personala deosebita, subtila, copilareasca si amuzanta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea