Filme

#film #fantastic #hollywood #sf #clasic

Top 10 filme clasice din domeniul fantasticului

Lasere, roboti, creature futuriste, nave spatiale si multe, multe efecte speciale; cam asa ai putea descrie filmele Sci-Fi din ziua de azi. Tehnologia avansata din cetatatea filmului ne poarta acum intr-o lume paralela fantastica si plina de hi-tech.

Pana la Stapanul Inelelor, I, Robot sau Cronicile din Narnia, fantasy-ul recomandat de Hollywood a trecut prin multe etape. Care a fost perioada de glorie? Probabil ca cea prezenta. Atunci in ce am putea incadra insa clasicul? Mai mult ca sigur in anii `80. Va intrebati ce pelicule fantasy au aparut pe marile ecrane in acea perioada si ce lungmetraje au fost folosite drept punct de plecare pentru proiectii SF precum Star Wars sau Star Treck. Descoperiti citind topul de mai jos al filmelor fantastice clasice.

10. Beastmaster (1982)

BeastmasterCum poate un asemenea dezastru in box office, cum a fost Beastmaster, sa intre in lista filmelor clasice? Simplu, a devenit in timp una dintre cele mai urmarite productii ale televiziunii prin cablu din toate timpurile.
Un film low-budget, cu un erou infasurat in blana de leu, care are puteri magice si animale drept aliati, precum este Beastmaster, nu poate fi luat drept un Shakespeare. Dar, clar il poti incadra in lista filmelor cu audienta in randul pustilor. Si cand observi ca un copil vede un film de atata ori incat poate sa-ti recite din memorie replici intregi, atunci merita sa numesti filmul respectiv un clasic sau macar unul de cult.

9. conan the barbarian (1982)

ConanBazat pe un roman clasic, scris de Robert E. Howard, nu poti sa nu te gandesti ca acest film cu un Arnold Schwarzenegger in chilotei blanosi si bicepsi la vedere, nu va avea parte de recunoasterea meritata. E adevarat, multi vad Conan drept un film tampit si depasit. Dar, daca ne gandim la perioada cand a fost realizat, la scenariul clasic al peliculei si publicul tinta, parca nu-ti mai vine sa-l arunci la gunoi. Si chiar daca mai ai inca aceste porniri, nu uita ca imaginea guvernatorului Californiei in chilotei si coif pe cap ce alearga de bezmetic prin paduri nu trebuie sa ratata.

8. Ladyhawke (1985)

Domnita SoimCu Rutger Hauer, Matthew Broderick si Michelle Pfeiffer in rolurile principale, pelicula Ladyhawke este un fantasy clasic de “baieti buni” contra “baieti rai”. Ceea ce are aparte acest lungmetraj, este viziunea mai mult romantica spre care s-a indreptat, lucru atipic pentru genul acesta de pelicula fantastica dedicata masculilor. Mai degraba, ai putea sa numesti Ladyhawke un fantasy pentru femei decat unul pentru masculii feroce insetati de sange si batai violente. Desi iti ofera multe momente de incaierari cu sabii si vraji, personajele din Ladyhawke sunt creionate matur si te fac sa ajungi sa le indragesti.

7. My Neighbor Totoro (1988)

TortoroFilmul animat japonez My Neighbor Totoro nu a fost disponibil in Statele Unite pana in anii `90, dar cei care au fost suficient de norocosi sa vada versiunea originala, au avut parte de o bijuterie in ceea ce priveste fantasy-ul cu o decada inaintea noastra.

Totoro are cea mai buna poveste fantastica, una pe care atat copiii, cat si adultii o pot imparti. Doua tinere surori se muta la tara cu tatal lor, in timp ce mama sta in spital pentru a se vindeca de o boala grea. La casa de la tara, cele doua surori descopera ca aceasta este locuita de o serie de creaturi vii si fantomatice in acelasi timp ce par a fi iepurasi. Mai tarziu, acestea dau de Totoro, o creatura mare care este un fel de „gardian al padurii”. Nu incape nicio indoiala: My Neighbor Tortoro merita vazut.

6. Dragonslayer (1981)

DragonDragonslayer a invins timpul tocmai pentru ca a respectat toate regulile peliculelor fantastice. Are toate ingrendientele unui fantasy bun: printese ravisant de frumoase, eroi magici, dragoni, inorogi etc. Finalul este un pic tulburator si iese din tipare. Soarta Printesei Elspeth, care se sacrifica pe ea pentru a fi dreapta fata de oamenii comuni, nu este tocmai ceva la care sa te astepti. In acelasi timp, personajul Peter MacNicol nu este tipul eroului fantastic clasic, iar povestea este mai degraba inovativa, decat una inscrisa in sabloane. Efectele speciale sunt pe masura timpurilor respective, si cu siguranta, astazi, un dragon poate fi redat mult mai bine. Insa, nu trebuie uitat faptul ca Dragonslayer are cel mai important element al unei pelicule fantastice bune: povestea.

5. Time Bandits (1981)

Time BanditsAi putea spune ca sunt doua tipuri de oameni: cei care au inteles Time Bandits si cei care nu. Regizat de Terry Gilliam (Monty Python), Time Bandits este un soi de vis, insa unul apartinand unui pusti de 11 ani redus mintal. Kevin se gaseste intr-o lume populata de elfi, spider-women si un Napoleon beat. In mare, toata actiune are loc in acest taram dubios creionat de Gilliam cu un simt al umorului intunecat. Finalul filmului este unul cel putin bizar si te face sa te intrebi: „Ce doamne iarta-ma vrea sa fie si chestia asta??” Cu toate acestea, Time Bandits este ca o gura de aer proaspat, unul straniu, dar proaspat.

4. Highlander (1986)

NemuritorulDeoarece nu a fost foarte bine primit in box office, Highlander a fost nevoit sa-si construiasca statutul in randul clasicilor destul de incet. Fanii peliculelor fantastice au fost insa vrajiti de istoria nemuritorului Connor MacLeod care ajunge sa se bata cu alti nemuritori in Scotia lui 1536 si sfarseste prin a face acelasi lucru intr-un New York mai in varsta cu cateva sute de ani. Highlander a ajuns in timp un cult in bransa acestor filme, realizandu-se si un serial de televiziune bazat pe aceasta poveste, cu Adrian Paul in rolul principal. Scenele de lupta din film fac din acesta, la fel ca si din MacLeod, unul nemuritor.

3. Labyrinth (1986)

LabirintAcesta ar fi putut foarte usor sa fie un film simplu pentru copii in care o tanara se trezeste intr-o lume fantastica, in timp ce incearca cu disperare sa-si gaseasca fratele pierdut. Insa, geniile din spatele acestui film, au facut din el unul special. Cine sunt aceste minti luminate? Labyrinth este produs de autorul celebrului Star Wars, George Lucas, scenaristul lui Monty Python, Terry Jones , si il are intr-un rol principal pe legenda rock David Bowie.
Pe langa asta, in `86, cand s-a facut filmul, nimeni n-ar fi crezut ca Jennifer Connelly, cea care o interpreteaza pe tanara Sarah, va ajunge actrita de Oscar de astazi. Labyrinth este, fara niciun fel de indoiala, dovada vie a ceea ce rezulta cand minti luminate colaboreaza.

2. Excalibur (1981)

ExcaliburUnele fantasy-uri ajung sa para stupide dupa ce trec anii peste ele, dar acum, dupa aproape 30 ani, Excalibur se tine inca pe pozitii. Ramane una dintre cele mai bune versiuni a legendei regelui Arthur si probabil una dintre cele mai bune reprezentari ale timpurilor medievale. De altfel, distributia este alcatuita din actori de calibru in industria cinematografiei: Patrick Stewart, Liam Neeson, Helen Mirren si Gabriel Byrne sunt doar cativa dintre acestia. Excalibur ramane, fara discutie, un clasic al genului.

1. The Princess Bride (1987)

Princess BrideAceasta capodopera cinematografica, nu numai ca este una dintre cele mai bune pelicule fantastice ale anilor `80, dar este si unul dintre cele mai bune filme fantasy din toate timpurile. Povestea Printesei Buttercup, separata de adevarata sa dragoste, reprezinta punctul de plecare al unei pelicule care combina romantismul, umorul, actiunea si fantasticul intr-un mod inteligent. Aceasta poveste molipsitoare este indragita de toata lumea si a dobandit si un rating pe masura. Mai este cineva totusi care sa nu se lase vrajit de acest film? Daca da, atunci lucrul acesta chiar ar fi de domeniul SF-ului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea