Filme

#desene animate #cinema #hollywood #walt disney #clasament #top #film

Top 10 animatii Disney

Sunt un mare fan Disney si dupa mine, acestea sunt cele mai frumoase desene animate care au putut fi facute vreodata. Si nu cred ca vorbesc doar in numele meu, cred ca fiecare dintre noi, fara a tine cont de varsta, s-a lasat atins de magia acestor creatii a celui care a fost geniul copilariei, puritatii si a jocului...a celui care a fost Walt Disney.

Sa fac un top cu cele mai frumoase dintre productiile animate Disney, lasandu-le la o parte pe cele moderne Pixar,  imi este peste putinta, dorindu-le sa pozitionez mai degraba pe toate pe locurile fruntase. Tocmai de aceea, tin sa precizez ca ceea ce veti gasi in topul prezentat mai jos a fost realizat in urma rating-urilor stabilite de aceste animatii in topurile de profil, IMDB si opinia publica. Pentru orice ajustare sau adaugire sunteti liberi sa interveniti.

10. 101 dalmatieni

Lansat in 1961, 101 dalmatieni a fost primul film animat lansat de studiourile Disney utilizand tehnica „procesul xerox-ului” transferand desenele animatorului direct pe camera. Aceasta pelicula a reprezentat un mare succes pentru studiou, dupa esecul filmului Frumoasa din Padurea Adormita, care a costat casele de productie pierderea unei sume mari de bani. Cea mai apreciata ipostaza a acestui film a fost imaginea Cruellei De Vill, unul dintre cele mai consacrate personaje negative Disney-ului din toate timpurile.



9. The Rescuers

Multi dintre voi probabil veti ramane surprinsi ca am introdus acest Film... lista mea, dar eu una cred ca aceasta productie este mult subapreciata si mai ales evaluata. The Rescuers a fost un mare succes in box office, reusind sa incaseze la lansare 48 de milioane de dolari si devenind astfel unul dintre cele mai productive filme Disney la aceea vreme. De altfel, pelicula a dobandit recordul de cea mai mare investitie financiara intr-un film animat la aceea vreme, reusind sa-si pastreze acest loc pana in 1986, cand An American Tail, creat tot de Don Bluth, animatorul lui The Rescuers, a depasit recordul. The Rescuers a fost astfel unul dintre primele succese ale casei Disney de la Cartea Junglei pana la Mica Sirena.



8. Cenusareasa


Profitul pe care l-a obtinut lansarea acestei pelicule, vanzarile aditionale obtinute din cd-uri, muzica, publicatii si altele i-au oferit companiei Disney posibilitatea de a finanta o groaza de alte productii animate, de a-si face propria linie de distributie, ba chiar una de televiziune si mai mult de atat, de a construi Disneyland-ul vreme de o decada.

Walt Disney n-a mai cunoscut un asemenea succes de la Alba ca Zapada si cei sapte pitici incoace. De stiut insa ca, Cenusareasa a presupus un mare risc pe care compania si l-a asumat. Producerea acestuia a dus la o cheltuiala de 3 milioane de dolari, si daca filmul ajungea sa fie un esec in box office, Disney risca sa fie inchis.

Insa Cenusareasa a venit la pachet cu un succes imens dandu-le posibilitatea celor de la Disney sa produca multe alte filme in anii `50 si a ramas unul dintre cele mai prolifice productii ale lui Walt.



7. Dumbo


Dumbo este unul dintre cele mai scurte filme create de Disney, avand doar 64 de minute. Dupa lansarea sa, pe 23 octombrie 1942, Dumbo s-a dovedit a fi un miracol financiar fata de alte filme produse de aceleasi studiouri. Pelicula a costat 813.000 de dolari, adica aproximativ jumatate din suma necesara pentru Alba ca Zapada si a avut incasari de 1.6 milioane de dolari la data lansarii, devenind, alaturi de Alba ca Zapada, singurele productii profitabile de dinainte de `43.



6. Bambi

Bambi a pierdut multi bani la prima lansare in `43, dar a recuperat la cea de-a doua pozitionare in box office, cea din 1947. Desi filmul a primit recenzii pozitive, lansarea acestuia pe fundalul celui de-al doilea razboi mondial i-a taiat mult din sanse.

Pelicula nu s-a descurcat atat de bine in box office-ul american si studiourile nu au avut acces in multe dintre pietele europene care aprovizionau o mare parte din profituri. Chiar s-asa, Bambi este vazut si astazi drept un clasic. In iunie 2008, Institutul American de Film a pozitionat Bambi in topul „Cele mai bune 10 filme”, pe locul 3 la sectiunea de animatie.

 

5. Fantasia

Fantasia a avut parte de recenzii proaste la data lansarii si a fost considerat un proiect comercial dezastros la vremea aceea, ceea ce este destul de trist avand in vedere ca Walt Disney a pierdut foarte mult timp pentru a-l face. Nu numai ca a reprezentat o ambitie in procesul animarii, dar Fantasia a presupus si o revolutie in ceea ce priveste sunetul, fiind primul film realizat cu o forma de sunet stereo. Astazi, in schimb, Fantasia este considerata o capodopera de arta.



4. The Lion King

The Lion King
este intr-adevar un clasic modern. Cea mai de succes animatie a tuturor timpurilor, aceasta pelicula si-a mentinut pozitia de cel mai bun film animat timp de 9 ani. Cu un subiect matur, melodii fantastice si o serie de efecte tehnice realizate cu ajutorul PC-ului, The Lion King ramane unul dintre cele mai bune filme ale decadei trecute.

 

3. Pinocchio

Pinocchio, cel de-al doilea mega succes financiar al studiourilor Disney, a avut din ce sa traiasca vreme indelungata. Walt Disney a castigat renume si rasunet odata cu lansarea Albei ca Zapada, moment in care si asteptarile concurentei au crescut. Din fericire acestea au fost satisfacute, Pinocchio fiind foarte aclamat la vremea aceea si un mare succes la data lansarii in Statele Unite. Pinocchio este considerat cel mai bun film din punct de vedere tehnic facut vreodata de casele Disney, partea cu balena-monstru taindu-ti pur si simplu respiratia.



2. frumoasa si bestia


Mi-a fost foarte greu sa nu pun acest film pe locul 1 si pe cel de pe locul 1 pe 2 si invers si spun asta pentru ca ambele sunt favoritele mele in materie de Disney. Si pentru motive intemeiate. De exemplu, Frumoasa si Bestia a fost nominalizat la 6 premii Oscar, incluzand cel pentru cea mai buna imagine, prestigiu pe care, pana la ora actuala, nu l-a mai dobandit niciun alt film animat. Mai mult de atat, a fost al treilea cel mai de succes film al anului 1991.



1. Alba ca Zapada si cei sapte pitici


Ar fi putut fi altceva? Considerat de multi drept cel mai bun film animat al tuturor timpurilor, care nu cunoaste efectele imbatranirii, fiind la fel de bun si la 70 ani de la lansare. Alba ca Zapada si cei sapte pitici a reprezentat un succes extraordinar, fiind de altfel primul desen animat color in totalitate cu un impact urias la public. Aceasta pelicula i-a adus lui Walt Disney un premiu Oscar special, pentru performanta, in 1938.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea