Filme

#_taking-woodstock-2009 #film #cronica #festival #woodstock

Taking Woodstock - Dragoste, flori si pace intr-un singur film

La implinirea a 40 de ani de la desfasurarea celebrului festival de la Woodstock, era si cazul sa avem un film in care sa se povesteasca cum  a luat nastere si cum s-a desfasurat festivalul care a marcat definitiv istoria muzicii.

Spre deosebire de documentarul Woodstock filmat chiar in timpul concertelor din vara lui 1969, Taking Woodstock este o ecranizare a memoriilor lui Elliot Tiber, unul dintre principalii pioni implicati in organizarea evenimentului.

Filmul il are in centrul actiunii pe tanarul Elliot Tiber (Demetri Martin), un designer de interioare gay din Greenwich Village, care lucreaza ca manager la motelul El Monaco administrat de catre parintii sai in localitatea Catskills. 

Dupa ce a aflat ca un festival de arte si muzica si-a pierdut autorizatia de desfasurare intr-un orasel din apropiere, Walkill, New York, Eliott il suna pe producatorul Michael Lang (Jonathan Graff) pentru a oferi motelul organizatorilor, o buna ocazie de a redresa situatia financiara a parintilor sai. Eliott il prezinta pe Lang vecinului sau, Max Yasgur (Eugene Levy) care are o ferma de 600 acri. Curand, staff-ul de la Woodstock se cazeaza la El Monaco - si inca o jumatate de milion de oameni pleaca spre ferma lui Yasgur „pentru 3 zile de pace si muzica”.

Taking Woodstock
Desi reticenti la inceput, localnicii isi ofera ulterior serviciile. Elliot mai primeste o mana de ajutor si din partea prietenilor sai: Devon (Dan Fogler), seful trupei locale de teatru, Billy veteranul (Emile Hirsch), abia intors din Vietnam si Vilma (Liev Schrieber), ex-marinarul travestit in femeie.

In film gasesti aproape  tot ce tine de Woodstock si de miscarea hippie (saruturi pasionale femeie-barbat, barbat-barbat, plete, trupuri goale ce zburda pe iarba si se tavalesc prin noroaie, camasi inflorate, semnul pacii, consum liber de iarba, LSD si alcool). 

Taking Woodstock este filmul despre cum a fost facut festivalul, despre atmosfera sa, insa nu puncteaza partea cea mai importanta: muzica. Sa nu uitam ca in cele aproape patru zile de festival au cantat nume legendare precum Jimi HendrixJoan BaezJoe CockerSantana sau Janis Joplin.

Ei bine, camera face slalom printre miile de hippioti, le arata obiceiurile, insa nu ajunge la ceea ce se petrece pe scena. Misiunea lui Ang Lee de a te teleporta in timp si spatiu, tocmai in august ’69 in timpul festivalului, mai da chix inca o data, la capitolul soundtrack. Pai cum sa te inhami la un film despre Woodstock si sa lasi coloana sonora undeva, in plan secundar? Unde-s cantecele emblematice din acea perioada? (Jefferson Airplane-“Somebody to love”, Joe Cocker – “With a Little Help From My Friends”, The Who – “My Generation”, ten years after – “I’m Going Home”, Jimi Hendrix – “Hey Joe” etc). In schimb, am auzit asa, ca prin vis, cateva franturi de cantece The Doors si Janis Joplin si cam atat.

Taking Woodstock
In ceea ce priveste distributia filmului, Ang Lee pare si-a ales ales actorii cei mai potriviti. Actorul de stand-up comedy Demetri Martin, reuseste sa intre perfect in pielea lui Elliot Tiber, sa-i surprinda ezitarile, mahnirile, pasiunile greu de infranat (amorurile interzise si drogurile).

Emile Hirsch (MilkInto the WildThe Girl Next Door) il joaca bine pe Billy, soldatul care inca se mai crede in Vietnam si executa exercitii militare in tufisurile din padurea din apropiere.

O prezenta exotica este cea a actorului Liev Schreiber, cel pe care il stim din Defiance si The Painted Veil. In TTaking Woodstock Schreiber schimba hainele de barbat, se rujeaza strident, isi pune o peruca blonda si ia in serios rolul de agent de ordine gay.

Taking Woodstock merita vazut de nostalgicii vremurilor demult apuse, de cei pentru care Woodstock-ul a insemnat mai mult decat un festival, de cei care se incapataneaza sa fie liberi si rebeli si la 60 de ani . Pentru cei care isi doresc sa auda si ceva muzica din perioada anilor ’60 in acest film, le recomand calduros sa vizioneze mai degraba pelicula The Boat That Rocked.
 
Urmareste mai jos trailerul filmului Taking Woodstock


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea