Surrogates prezinta o lume in care orice individ se poate conecta la un robot, o versiune idealizata a sa, care iese in lume si face treaba in locul sau, in timp ce el sta comod acasa. Desi acesti roboti au fost creati pentru persoanele cu handicap, pentru ca ele sa “guste” din placerile unei vieti normale, surogatii au devenit accesorii la moda in toata lumea. Partile bune: adio rasism, sexism, rata globala a criminalitatii a scazut. Partile nu prea bune: salutare obezitate, structura sociala falsa si frica de a fi, la propriu, in pielea ta.

Agentii FBI Greer (Bruce Willis) si Peters (Radha Mitchell) incep investigatiile si descopera ca surogatul distrus apartine omului de stiinta Canter (James Cromwell), inventatorul acestor roboti, doar ca cel omorat este fiul sau.
Cineva vrea sa se razbune pe Canter? Grupul de revolutionari este condus pe misteriosul Prophet (Ving Rhames)? Sau aceste asasinari au legatura cu armata americana? Aceste intrebari, in ciuda robotilor si vietii virtuale, ne amintesc de vechile filme in care niste simpli detectivi dau peste conspiratii uriase.
Surrogates are destule elemente “furate” din romane sau filme politiste, elemente care ii fac pe spectatori sa gaseasca indiciile si sa realizeze singuri cine este baiatul rau. Dar filmul are si cateva lucruri pe care nu le intalnesti in majoritatea peliculelor politiste (sa lasam I, Robot la o parte) si anume, sa te afli intr-o urmarire cu masina si sa intri in toti robotii aflati pe trotuar (de retinut ca acestia nu ricoseaza la ciocnirea cu masina, ci se strang gramada pe capota), sa dai intr-o persoana (robot), iar acesta sa rada la tine sau sa vezi cat de mult poate sari si cat de eficient este surogatul unui politist.

Surrogates prezinta ocazional, printre urmariri si impuscaturi , idealurile folosirii unui astfel de robot – sotia lui Greer (Rosamund Pike) foloseste robotul pentru a evita intalnirea fata in fata cu sotul sau. Motivul acestei evitari se datoreaza mortii tragice a fiului lor care a racit relatia dintre ei. Alt aspect este diferenta dintre cum arata oamenii in realitate versus imaginea pe care o prezinta prin intermediul robotilor. Dar ideea care mi-am facut-o despre film, despre utilizarea robotilor in scopuri sociale, e simpla: surogatii sunt echivalentul futuristic al site-urilor de socializare in ziua de astazi.