Filme

#_speranta-moare-ultima-2007

Speranta moare ultima / A Mighty Heart

Pornind de la un fapt real si construind intr-o maniera ce s-a dorit a fi cat mai realista, chiar lipsita de comercial, s-a realizat un film ce s-ar putea foarte usor incadra in stilul documentarist. A ajuns un film al carui realism a atins cote mai mult decat necesare.

Povestea reala ce a stat la baza filmului A Mighty Heart este cea a jurnalistului Daniel Pearl (Dan Futterman) si a sotiei acestuia, Mariane Pearl (Angelina Jolie). Reporter la Wall Street Journal, Daniel Pearl este rapit in Karachi de catre o grupare terorista .

A Mighty Heart incearca sa prezinte fapt cu fapt si situatie cu situatie intreg procesul cautarii jurnalistului din momentul disparitiei sale pana in momentul in care s-a aflat ca acesta a fost ucis de catre rapitorii sai. Din nefericire, regizorul si nici actorii implicati in proiect nu reusesc sa faca vreun bine povestii, ci chiar lasa impresia ca iar dauna.

Personajele nu sunt conturate asa cum te-ai fi asteptat ( oameni obisnuiti impicati in situatii tragice), iar relatiile dintre acestea raman nu armonizeaza totul. Spectatorul nu reuseste sa treaca prin emotia durerii. Ramane frustrat cu dorinta de a fi primit mult mai mult. Cred ca un alt tip de actor si o alta abordare ar fi facut povestea tragica a jurnalistului Daniel Pearl cu mult mai cunoscuta cu cat a reusit prestatia (Angelinei Jolie sau implicarea unor nume ca Brad Pitt (producatorul filmului) si Michael Winterbottom (regizorul filmului).

Tehnica a transformat filmul in ceva ce pare mult prea fortat, iar modalitatea aleasa pentru relatare nu reuseste sa surprinda adevaratul tragism al povestii. Singurul moment care , cat de cat, ridica nivelul de empatie cu personajul este cel al constientizarii sotiei ca pana si speranta ce a sustinut-o pana acum, a murit. In rest, astfel de momente aproape lipsesc cu desavarsire.

Jurnalistul Daniel Pearl a fost ucis de catre o grupare terorista. Sotia acestuia a reusit sa isi invinga caderea psihica si sa transmita mesajul ei lumii intregi cu ajtorul cartii A Mighty Heart ”. Insa, filmul si realizatorii acestuia, nu au gasit modul cel mai potrivit pentru a le relata povestea.

Una dintre persoanele apropiate ale jurnalistei Mariane Pearl, interpretata in film de Archie Panjabi, Asra Nomani, declara intr-un articol publicat in The Washington Post, despre A Mighty Heart: “Este povestea cautarii noastre pentru a-l gasi pe Danny Pearl. Dar in filmul asta, el este de negasit […]Am privit filmul si am avut impresia ca cineva mi-a intrat in casa, mi-a rearanjat mobila si mi-a reprogramat memoria".

NOTA: 6/10




Daca vrei sa afli inaintea tuturor ce se intampla in lumea filmului si la ce sa te astepti de la noile aparitii, aboneaza-te la Newsletterul de Cronici Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea