Filme

#filme #serban ionescu #filme memnorabile #filme serban ionesc

Serban Ionescu nu mai e! Filme memorabile cu marele actor roman

Serban Ionescu, unul dintre cei mai valorosi actori romani ai ultimelor trei decenii, s-a stins din viata dupa o lunga suferinta. In urma lui raman numeroasele roluri jucate in piese de teatru, dar si partiturile din productii dedicate marelui ecran.


Iata cateva dintre filmele de referinta din filmografia lui Serban Ionescu.


Ion: Blestemul pamantului, blestemul iubirii (1980)

Debutul cinematografic al lui Ionescu s-a produs in anul 1978 in pelicula "Cuibul salamandrelor". Doi mai tarziu, actorul aparea in "Ion: Blestemul pamantului, blestemul iubirii", excelenta ecranizare a romanului "Ion" scris de Liviu Rebreanu.

In aceasta productie de amploare, Ionescu realizeaza cel mai complex rol din cariera sa. El reuseste sa se transpuna perfect in pielea lui Ion, taranul sarac care se casatoreste cu fiica unui dintre bogatasii satului pentru a intra in posesia pamanturilor acestuia, desi inima lui bate pentru o alta fata.


Padureanca (1988)

Un alt rol memorabil a fost cel din "Padureanca", o adaptare cinematografica dupa nuvela omonima a lui Ion Slavici. Desi a avut parte de un rol mai mic, cel al servitorului Sofron, Ionescu l-a jucat ireprosabil, poate si datorita faptului ca Iorgovan, adversarul sau din film, este interpretat de Adrian Pintea.

Serban Ionescu a recunoscut dintotdeauna ca modelele sale in cariera au fost actorii romani, unul dintre ei fiind chiar Pintea.

Ca un amanunt inedit, "Padureanca" este filmul care i-a adus celebritatea Manuelei Harabor, cea cu care Serban Ionescu va mai colabora la "Mircea" (1989) si telenovela "Fetele marinarului" (2008).


Mircea (1989)

"Mircea", lungmetraj dedicat de Sergiu Nicolaescu voievodului Mircea cel Batran, este considerat unul dintre cele mai bune filme istorice romanesti din toate timpurile. Serban Ionescu a avut ocazia sa joace in aceasta productie epica alaturi de cei mai buni actori ai momentului: Sergiu Nicolaescu, Ion Besoiu, Adrian Pintea, Vladimir Gaitan, Colea Rautu.


Oglinda: Inceputul adevarului (1994)

Serban Ionescu va mai distribuit intr-un film regizat de Sergiu Nicolaescu cinci ani mai tarziu, in "Oglinda: Inceputul adevarului". Pelicula si-a propus sa reconstituie intr-un mod fidel unul dintre cele mai delicate momente momente din istoria monderna a Romaniei - actul de la 23 august 1944. Ionescu interpreteaza rolul controversatului om politic comunist Lucretiu Patrascanu, cel care a intra in istorie datorita celebrei fraze "Inainte de a fi comunist, sunt roman".

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea