Filme

#_sahara-2005

Sahara

Desertul unde Peneope Cruz si Matthew McConaughey au inceput povestea lor de iubire

Romanul care sta la baza fimului "Sahara" este cu siguranta mult mai reusit decat varianta cinematografica. Cartea scrisa de Clive Cussler a fost transformata si "imbunatatita" in asa fel incat sa fie pe placul maselor. Se pare ca multe elemente din desfasurarea actiunii au fost schimbate sau pur si simplu eliminate-iar selectia nu a fost intotdeauna cea mai fericita… Desfasurarea planurilor, aspecte importante ale povestii si multe nuante pline de farmec au disparut fara urma. E adevarat ca sunt putine cazuri cand un film depaseste valoric o carte, dar e trist cand se pastreaza atat de putin.

Tomas Dean Donnelly ne ofera un scenariu subtire, foarte diluat si evident baza unui film de vara, mult prea comercial. S-a pierdut destul de mult din doza de seriozitate si mister a cartii care miza si pe exotismul unei lumi africane vestice a contrastelor, a carei intelegere si cunoastere nu este accesibila oricui.

Personajul principal din "Sahara"-Dirk Pitt (Matthew McConaughey) este un tip curajos, sigur pe el, cu o minte ascutita si foarte mult sarm. E pirat si gentleman in acelasi timp si are o latura de ticalos simpatic, ce bea zdravan si are replici deocheate. Un barbat indraznet, ce poseda acel strop de nebunie si inconstienta(?!) necesare pentru a risca in anumite scene totul apeland la solutii inimaginabile si cascadorii imposibile cu zambetul pe buze….El ii precede pe Bruce Willis, Sean Connery sau Tom Cruise care au salvat lumea de atatea ori... Scena urmaririi unde se aplica planul Panama/Nicaragua este plina de adrenalina si dinamism si Dirk realizeaza un recital complet. McConaughey are un corp lucrat intens in salile de forta pe care-l etaleaza aproape in fiecare scena alaturi de un colier turcoaz de pietre asortat cu nuanta albastra a ochilor lui. In plus emana energie pozitiva, forta si virilitate-si publicul feminin va aprecia acest aspect cu siguranta.. Nu e un actor spectaculos dar nici nu te dezamageste irevocabil. Rolurile lui se inscriu intr-un registru bine definit nu foarte complex dar s-a achitat onorabil in "Ed TV", "Amistad" sau "How to lose a guy in ten days".

Al Giordino ( Steve Zahn ) este prietenul cel mai bun al lui Dirk si pe parcursul fimului are o problema constanta-isi pierde palariile. Relatia dintre cei doi este construita credibil si cei doi se completeaza in multe privinte. Postura lui Zahn este de mascarici-fraier si uneori partitura lui e cam exagerata. Impreuna cu Dirk pornesc intr-o calatorie care incepe de la o ghicitoare despre un vas de razboi din perioada Razboiului Civil – si care se sfarseste in cel mai mare desert al lumii. Misiunea lor este sa dezlege un mister vechi de 150 de ani.

Mi-a placut si "the villain" - maleficul Yves Massarde jucat de Lambert Wilson - o aparitie plina de subtilitate si ironie in Matrix Reloaded unde era Merovingianul. Penelope Cruz este Eva Rojas -asistenta de care se indragosteste Dirk si care risca tot pentru a salva oameni in suferinta. O prinde bine rolul dar trebuie sa recunoastem ca este unul facil. In " Non ti muovere " si "Todo sobre nmi madre" si-a arata adevaratul potential expresiv. Distinctia si tinuta lui William H.Macy care este in film amiralul si finantatorul cautarilor aduce aminte de roluri interpretate anterior de Michael Caine.

Sunt strecurate cateva comentarii destul de cinice si din pacate reale referitoare la atitudinea indiferenta a organismelor internationale vizavi de soarta continentului african. Reprezentantul guvernului american din film este caricaturizat fara mila. In ciuda publicitatii excesive a ajutoarelor si imprumuturilor acordate-de marile puteri situatia in acea zona e disperata si gradul de saracie e generalizat. ONU este sifonata de scandalul "petrol contra hrana" iar despre Bob Geldof speram ca a trimis banii unde trebuie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea