Filme

#_kinsey-2005

Sa vorbim despre subiecte tabu din anii ‘50

Alfred Kinsey nu a trait in vremurile potrivite-iar cartile sale poate ar fi fost primite altfel cu doua decenii mai tarziu. A fost cu siguranta un inovator, un deschizator de drumuri si poate un geniu in felul lui. Evident, apoape in totalitate neinteles, cat a trait. Cartile sale “Sexual behaviour in the Human Male” si “Sexual behaviour in the Human Female” sunt reeditate cu succes si in ziua de azi. A avut parte de cativa ani de glorie si recunoastere dar apoi, toate usile care i-au fost deschise la un moment dat, i-au fost trantite in nas. Era o persoana directa, fara secrete, lipsita de inhibitii, care nu-si gasea locul in societatea bigota, ipocrita, ignoranta, excesiv de puritana si cu vederi inguste de dupa cel de-al doilea razboi mondial. Influentat de educatia primita si izolat in munca de cercetare, Kinsey nu avea deschidere si nu manifesta vreun strop de interes pentru un domeniu in afara ariei lui de studiu. A fost batjocorit, umilit si hartuit pe nedrept mai ales dupa 1953. Salvarea lui a fost relatia incredibila pe care a avut-o cu sotia lui, care l-a iubit si inspirat tot timpul. Cu ea a impartit un mariaj deschis, modern si un pic atipic chiar si pentru zilele noastre. Si-au permis si alte relatii dar nu si-au pierdut niciodata increderea unul in altul.
Tatal lui Kinsey ( John Lithgow ) considera telefonul si fermoarul doua inventii diavolesti ce nu fac decat sa ne ispiteasca si sa ne indeparteze de Dumnezeu. Predica impotriva lor si a vanzatorilor de tigari ce ademeneau tineri nevinovati in pacat. Kinsey se rupe de tatal sau si decide sa urmeze propriul drum in viata. Totusi, tratamentul pe care i l-a aplicat parintele sau l-a marcat in numeroase feluri, provocandu-i nesiguranta, complexe si multe probleme emotionale. Lithgow incarneaza monstrul perfect si uneori parca l-ai strange personal de gat. El ii aminteste constant sotiei sale ca nu are capacitatea de a intelege mare lucru-in fond n-a facut decat patru clase iar pe fiul sau, i-l considera un ratat, o fiinta neinsemnata si ciudata.
“Kinsey’ este o drama biografica cu accente comice si cu elemente de film documentar. Filmul declanseaza cascade de ras-mai ales in prima parte. Interviurile pe care Kinsey (Liam Neeson) si asistentii lui le i-au unor adolescenti si unor oameni maturi, apartinand unor medii si categorii sociale diferite, sunt pline de un umor spumos. Originea acestor situatii savuros de amuzante rezida in discrepantele dintre generatii si in diversitatea umana. Imaginatia este cu adevarat nelimitata cand vine vorba despre lucruri necunoscute, interzise sau catalogate tabu-uri, iar adevarul este adeseori socant.
Ca in cazul oricarui film biografic-vor aparea multe voci care vor spune ca viata lui Kinsey nu a fost exploatata suficient de amanuntit sau ca detaliul x si y a fost omis. Intotdeauna, cand subiectul unui film este un personaj marcant si controversat–apar nemultumiri. Asa s-a intamplat cu pelicule precum “Frida”, “Picasso” si lista e lunga...
Distributia fimului e excelenta-fiecare actor pare nascut pentru rolul ce i-a fost alocat si toti par teleportati din anii ‘40-’50. Liam Neeson, Laura Linney, Timothy Hutton , Chris O’Donnell, Peter Sarsgaard dau viata unor personaje ce au fost schitate cat se poate de veridic de Bill Condon. Duelurile, schimburile de replici, glumele si multitudinea de raporturi ce se nasc intre ei, cat si momentele in care se transforma in cobai pentru proiectul lui Kinsey sunt conturate intr-o maniera vitala, convingatoare.
Bill Condon e responsabil pentru scenariu si regie si s-a achitat de amandoua sarcinile admirabil. Cu multa usurinta si pricepere reuseste sa ne faca sa radem si sa ne intristam la intervale de cateva minute. Mi s-au parut un pic fortate si comerciale doar doua scene din final–marturisirea batranei lesbiene si plimbarea cuplului Kinsey in mijlocul copacilor sequoia. Pe ansamblu sunt putine lucruri de reprosat. Urmatorul film al lui Condon “Dreamgirls”va urmarii destinul formatiei The Supremes si implicit al Dianei Ross. Rolul principal va fi interpretat de Beyonce si se doreste probabil un impact asemanator cu cel provocat de “Ray”anul acesta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea