Filme

Romani la Cannes

Maine incepe cea de-a 61-a editie a Festivalului International de Film de la Cannes si ne-am gandit sa va povestim pe scurt despre istoria prezentei cinematografiei romanesti la evenimentul de pe croazeta de-alungul timpului. Cu siguranta, toata lumea stie despre succesul peliculei lui Cristian Mungiu, 4 luni, 3 saptamani si 2 zile la editia din 2007 a festivalului francez, insa mai putini cunosc titlurile altor filme sau regizori prezenti la Cannes din anii ’50 si pana acum.

  • 1956 - Haralambie Boros concureaza in competitia oficiala de pe croazeta cu Afacerea Protar, dupa o piesa de Mihail Sebastian, cu Radu Beligan si Ion Fintesteanu in rolurile principale.
  • 1957 - un alt film romanesc este nominalizat la Cannes in competitia oficiala: La moara cu noroc, in regia lui Victor Iliu , dupa nuvela omonima a lui Ioan Slavici. La aceeasi editie a festivalului de pe croazeta, Ion Popescu-Gopo castiga Palme D’Or la sectiunea scurtmetraj cu filmul Scurta istorie.
  • 1958 - Ciulinii Baraganului (regia Louis Daquin, Gheorghe Vitanidis), ecranizare dupa un roman de Panait Istrati marcheaza ce-a de-a 3a nominalizare a unui film romanesc la Cannes, la sectiunea de lungmetraj.
  • 1961 - filmul biografic Darclee, in regia lui Mihai Iacob, despre viata celebrei soprane lirice Hariclea Darclee, reprezinta Romania pe croazeta franceza.
  • 1962 - din nou Gopo…cineastul roman este nominalizat pentru a doua oara la Cannes, dar pentru prima data in competitia de lungmetraj, cu filmul S-a furat o bomba, la care semneaza atat regia cat si scenariul.
  • 1965 - este un an de succes pentru cinematografia romaneasca reprezentata la Cannes de thriller-ul psihologic adaptat dupa romanul lui Liviu Rebreanu, Padurea spanzuratilor. Filmul, regizat de Liviu Ciulei este nominalizat in cursa pentru Palme D’Or, dar castiga premiul pentru regie.
  • 1966 - Mircea Muresan duce Rascoala, o alta adaptare dupa un roman de Liviu Rebreanu, la Cannes si primeste o nominalizare in competitia de lungmetraj, dar si premiul pentru debut.
  • 1969 - regizorul roman Mirel Iliesu castiga Marele Premiu Palme D’Or si mentiunea speciala pentru merit tehnic, pentru scurtmetrajul Cantecele renasterii.
  • 1994 - dupa 25 de ani de absenta din Festivalul de la Cannes , Romania revine in competitie cu filmul lui Lucian Pintilie, Un ete inoubliable, o ecranizare dupa un roman obscur din anii ’50, cu Kristin Scott Thomas si Claudiu Bleont in rolurile principale.
  • 1995 - Mircea Daneliuc este reprezentantul nostru in competitia de la Cannes cu filmul Senatorul melcilor.
  • 1996 - Lucian Pintilie se afla din nou pe lista nominalizatilor la Palme D’Or cu drama Prea tarziu.
  • 2004 - Catalin Mitulescu castiga Palme D’Or pentru scurtmetrajul Trafic, si la aceeasi editie a Festivalului de la Cannes, Corneliu Porumboiu castiga un premiu la sectiunea Cinefondation, cu filmul de scurtmetraj, Calatorie la oras .

Trailer Trafic


Trailer Moartea Domnului Lazarescu


Trailer A fost sau n-a fost?



Trailer Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii


  • 2007 - fara indoiala a fost un an de aur pentru cinema-ul romanesc, romanii au plecat de la Cannes cu cele mai importante premii: Cristian Mungiu a castigat Palme D’Or, premiul FIPRESCI si distinctia Cinema Prize of the French National Education System, pentru filmul 4 luni, 3 saptamani si 2 zile, iar pelicula lui Cristian Nemescu, California Dreamin', desi neterminata a impresionat juriul sectiunii Un Certain Regard, care i-a acordat marele premiu.

Trailer 4 luni, 3 saptamani si 2 zile

Trailer California Dreamin' (nesfarsit)



Daca vrei sa afli mai multe si sa fii la curent cu ce au mai facut vedetele din lumea filmului, aboneaza-te la Newsletterul Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea