Filme

#actori romani #hollywood #maia morgenstern #marcel iures #dracula #tarzan

Romani care au cucerit Hollywood-ul

Cine nu vrea sa ajunga la Hollywood? Fie ca este actor, simplu cinefil sau pseudovedeta cu fite, orice pamantean viseaza sa ajunga intr-o zi in cetatea filmului si sa-si vada chipul pe zidurile acestei Mecca a celebritatilor. Noi va prezentam cateva nume de artisti romani care s-au facut remarcati de-a lungul vremii la Hollywood si care continua sa primeasca roluri in productii mai mici sau mai mari de peste ocean.

La inceput au fost Tarzan si Dracula

bela lugosiVa mai aduceti aminte de primele filme alb-negru cu Tarzan sau Dracula? Poate ca nu stiati, dar aceste celebre personaje au fost jucate la inceputurile cinematografiei de actori de origine romana, emigrati din tara natala alaturi de parinti la o varsta frageda.

Bela Lugosi, pe numele sau adevarat Béla Ferenc Dezsõ Blaskó, s-a nascut in 1882, la Lugoj (oras care la vremea respectiva facea parte din Imperiul Austro-Ungar). Lugosi, care a devenit faimos sub acest nume imprumutat de la denumirea orasului natal, a jucat rolul Contelui Dracula in filmul din 1931, Dracula. Dupa o cariera intesata de roluri macabre de vampiri insetati de sange, Bela Lugosi, se pare (sau cel putin asa se spune), a fost ingropat in binecunoscutul sau costum de conte-vampir (pe cheltuiala lui Frank Sinatra, pentru ca Lugosi era falit la data mortii sale).

Johnny (Janos) Weissmuller, primul Tarzan vorbitor din istoria cinematografului, s-a nascut in 1904 la Freidorf (azi Timisoara), insa a negat intotdeauna ca ar fi fost nascut in Romania, sustinand ca vazuse lumina zilei in SUA pentru a putea face parte din echipa americana la Jocurile Olimpice. A fost campion mondial si olimpic la inot cu nu mai putin de 67 de recorduri mondiale si a jucat in 12 filme din seria Tarzan. A cerut sa fie inmormantat pe fundalul sonor al strigatului de Tarzan care l-a facut celebru si care continua sa fie folosit si astazi in filme.

Marcel Iures – cel mai Hollywoodian actor roman

Marcel Iures este fara indoiala cel mai cunoscut actor roman de peste ocean, chiar daca a interpretat in majoritate roluri de rus sau neamt. Primul sau film pe taram american a fost celebrul Interview with a Vampire/Interviu cu un vampir,marcel iures unde a jucat alaturi de Tom Cruise, Brad Pitt si Antonio Banderas.

Din 1994, ofertele au inceput sa curga pentru actorul roman, care a revenit la Hollywood in 1996 cu Mission Impossible (tot cu Tom Cruise), The Peacemaker (cu George Clooney si Nicole Kidman), Amen, Hart’s War (cu Bruce Willis si Colin Farrell), Goal!, The Cave, Pirates of the Carribean: At World’s End sau Youth Without Youth in regia lui Francis Ford Coppola.

Maia Morgenstern – steaua lui Mel Gibson

Cand s-a apucat Mel Gibson sa filmeze The Passion of the Christ in 2002 si-a trimis directoarea de casting in cautarea unei actrite indeajuns de expresive si de talentate pentru a o interpreta pe Fecioara Maria. Aceasta a gasit-o pe Maia Morgenstern pe care a contactat-o direct si a chemat-o la Roma sa vada scenariul filmului.

Unul din motivele pentru care se spune ca Maia a fost aleasa de Mel Gibson (un catolic fervent) pentru rolul Fecioarei Maria este numele sau predestinat: morgen stern, care se traduce prin steaua diminetii, un alt nume cu care este cunoscuta Fecioara Maria. Pentru prestatia din The Passion of the Christ, Maia Morgenstern a castigat un premiu EMMA.

Oana Pellea – de la apocalipsa la comedie

i really hate my jobMulti cinefili au fost surprinsi sa auda un personaj vorbind romana in productia americana Children of Men, un thriller apocaliptic cu multe vedete pe afis. Printre ele s-a strecurat si Oana Pellea, o actrita faimoasa la noi pentru cariera sa teatrala, dar mai putin cunoscuta publicului din afara tarii.

Personajul interpretat de Oana Pellea in filmul lui Alfonso Cuaron i-a adus actritei si alte roluri in filme straine, precum cel al Ritei din I Really Hate My Job, o comedie de Oliver Parker. Pentru acest rol, artista le-a avut ca rivale pe trei actrite spaniole cunoscute din filmele lui Pedro Almodovar, insa Oana Pellea le-a suflat cu usurinta partitura. I Really Hate My Job a fost prezentat in premiera la TIFF 2008.

Monica Barladeanu – succes la Hollywood via Lost

Fost model si prezentatoare tv, Monica Barladeanu s-a hotarat intr-o zi ca parca mai bine i-ar sade in cetatea filmului dedragos bucur peste ocean. Asa ca s-a suit in avion, si-a luat un agent si lectii de actorie si ajuns sa joace in seriale celebre precum Lost/Naufragiatii sau Nip/Tuck sub numele de Monica Dean.

Actrita a declarat in 2005 ca succesul sau la Hollywood se datoreaza exclusiv agentului ei, Darryl Marshak, de la agentia Marshak/Zachary, cel care l-a descoperit si pe Leonardo DiCaprio.

Tineri actori pe val

O noua generatie de actori romani este pregatita sa bata la portile Hollywood-ului. Doi tineri actori, Dragos Bucur (Furia, Marfa si banii, Boogie) si Alexandru Potocean (4 luni, 3 saptamani si 2 zile, Nunta muta) filmeaza in prezent in Bulgaria pentru cel mai nou proiect cinematografic al regizorului Peter Weir (Dead Poet’s Society, Master and Commander). The Way Back este o drama de razboi despre evadarea unor prizonieri dintr-un lagar siberian, iar Bucur si Potocean joaca alaturi de Colin Farrell si Ed Harris.




Daca vrei sa afli mai multe si sa fii la curent cu ce au mai facut vedetele din lumea filmului, aboneaza-te la Newsletterul Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea