Filme

#_rambo-iv-2008

Rambo 4 – terapie prin violenta

Acesta e Rambo, partea a patra: nu este arta, nu este o capodopera, nu e psihologie si nici altceva mai complex sau profund. Este Rambo pe care il stim, pe care l-am urmarit si inainte. Este un film de actiune incarcat cu toate elementele specifice care se incardeaza perfect in gen si care, pe deasupra, reuseste sa ramana la standardele pe care si le-a propus.

Rambo IV nu e nimic din ce nu ne-am fi asteptat sa fie: are actiune, violenta, impuscaturi , personaje negative si, deja un brand, pe John Rambo (Sylvester Stallone). De data aceasta il gasim undeva in Birmania incercand sa fie pescar si sa fuga de acelasi secret ca si in trecut: acela ca razboiul si ucisul le are in sange.

Insa un grup de americani crestini apeleaza la ajutorul sau pentru a putea traversa raul si a le duce rebelilor Karen medicamente, carti si citez “un pic de speranta”. Dupa mai multe incercari tete a tete cu domnisoara- personaj principal (Julie Benz), Rambo se lasa convinsa sa ii ajute.

Desigur, grupul este prins si rapit de armata birmaneza . Drept urmare, Rambo se vede nevoit, alaturi de o banda de mercenari, sa nu-si refuze setea de sange pe care o are in el si cu un aspect ravasit, ud (mai tot filmul), puternic si cu parul lung porneste la lupta.

O violenta accesorizata generatiei

Sylvester Stallone a imbatranit. Are masivitatea specifica varstei, pungile de sub ochi aferente si miscarile sale par a fi puse pe fast forward la montaj pentru a atinge cotele din tinerete. Nici rolul nu l-a solicitat prea mult, dar a fost atat cat Rambo sa poata fi Rambo.

Are de luptat, trage desigur si cu arcul, impusca, conduce si salveaza. Se misca mai greu, insa este tot eroul salvator si ramane tot tacutul si arogantul Rambo pe cale sa se descopere din nou si din nou.

In schimb, noutatea filmului a fost de data aceasta o violenta dusa pana la saturatie (urmare a rolurilor interpretate de catre regizor, Sylvester Stallone). Totul e violent de la gesturi si amenintari pana la copii aruncati in foc, maini si picioare taiate din belsug, masacre peste tot si in orice colt al cadrului. E un film extrem de violent din toate punctele de vedere si asta cred ca a completat in locul complexitatii pe care ar fi cerut-o un alt tip de film.

Si pentru amatorii de jocuri cu impuscaturi si de filme de actiune cu eroi gen Rambo sau Rocky, filmul e perfect. Violenta se pliaza pe generatia noastra si devine veridica in raport cu tot ce media si comunicarea ofera la momentul actual.

Pentru unii ar putea parea gretos si prea mult, insa sunt convinsa ca celor pasionati li se va parea exact cat trebuie.

Pe scurt, deoarece prea multe noi nu sunt de zis - doar vorbim despre Rambo, o legenda – este un film pe care sincer il recomand amatorilor de gen si fanilor seriei, iar celorlalti, trecand peste clisee si stereotipuri, peste banalitati si efectele comice ale “filozofiei” de jungla, le ofer aceeasi recomandare pentru o portie buna de terapie prin violenta si acumulare de noi energii.


NOTA: 5/10




Daca vrei sa afli inaintea tuturor ce se intampla in lumea filmului si la ce sa te astepti de la noile aparitii, aboneaza-te la Newsletterul de Cronici Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea