Filme

#_percy-jackson-the-olympians-the-lightning-thief-2010 #chris columbus #logan lerman #uma thurman

Percy Jackson si brigada de jumatati de masura

Stiind ca Chris Columbus a regizat primele doua parti din seria Harry Potter, primul film a ramas cel mai de succes din punct de vedere comercial, ati putea gasi noul sau film - Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief – extrem de familiar.

Actiunea se invarte in jurul a trei tineri - un pusti curajos, o fata bataioasa, un prieten amuzant – care au puteri speciale si sunt trimisi intr-un loc special (tabara Half-Blood, chiar asa se numeste) pentru a se antrena sub indrumarea unui profesor intelept si varstnic. Mai exista un alt profesor cu un aer diabolic si o calatorie in care eroii nostri se avanta cu ajutorul unei harti magice. Pacat ca nu exista si un personaj asemanator lui Voldemort, desi avem ocazia sa-l vedem pe Steve Coogan in postura unui demon de foc.

Ca si cartea din care este inspirat – prima carte din seria scrisa de Rick Riordan – filmul este plin de zei, semizei si alte creaturi mitologice. Povestea incepe in varful cladirii Empire State Building cu cei mai puternici zei din Olimp, Zeus (Sean Bean) si fratele sau Poseidon (Kevin McKidd). Zeus este manios ca cineva a indraznit sa-i fure fulgerul – cea mai periculoasa si puternica arma creata vreodata – iar suspectul este nimeni altul decat fiul lui Poseidon, Percy Jackson (Logan Lerman), un tanar care locuieste in New York cu mama sa (Catherine Keener) si care habar nu are ca zeii exista sau ca este fiul unia dintre ei.

Mama lui Percy nu prea i-a dat niciodata explicatii concrete in ceea ce priveste existenta tatalui sau, dar cand creaturile mitologice incep sa-l atace, ea stie ca e timpul sa-l duca in tabara Half-Blood. Tabara este condusa de profesorul de literatura (Pierce Brosnan) din liceul unde invata Percy, care se dovedeste a fi de fapt un centaur (jumatate cal, jumatate om) pe nume Chiron.

Alaturi de Percy se afla si prietenul sau din copilarie, Grover (Brandon T. Jackson, cunoscut pentru rolul Alpa Chino din Tropic Thunder), care este ceva mai mult decat pare. In realitate acesta este un satir (jumatate om, jumatate tap) si in acelasi timp protectorul lui Percy inca de la nastere. In tabara „jumatatilor de masura” Percy o intalneste pe Annabeth (Alexandra Daddario), fiica zeitei Atena.

Dupa ce Hades (Coogan), zeul Infernului, isi face aparitia printr-un foc de tabara si ii cere fulgerul lui Zeus in schimbul vietii mamei sale, Percy, Annabeth si Grover pornesc in cautarea acestei arme ghidati de o harta magica.

Porniti intr-un fel de vanatoare de comori, cei trei ajung prima data in New Jersey, unde dau nas in nas cu Medusa (Uma Thurman); apoi in Nashville si Las Vegas; in final ajung si la poarta Iadului, care nici ca se putea afla in alta parte decat la Hollywood. Aici se intalnesc din nou cu Hades, dar nu sub forma demonica vazuta in focul de tabara, ci mai degraba sub forma unui star rock din anii `70. Coogan, prin stilul sau comic, face o interpretare proasta a zeului Infernului, dar Rosario Dawson reuseste sa echilibreze balanta cu rolul reginei Persephone.

Legat de iad si efectele speciale, exista si o scena reusita in care Charon, luntrasul lui Hades, cel care ii trece pe cei morti peste raul Acheron, ii plimba pe tineri prin cerul „infernal”, deasupra unui tarm vast de flacari. Aceasta scena are un fel de rezonanta magica comuna in filmele cu Harry Potter, dar care aici dureaza foarte putin.

medusaPrima intrebare care mi-a venit in minte, si care m-a macinat pe toata durata filmului, este legata de numele baiatului si Poseidon. Percy este apelativul familiar de la Perseu. Perseu este de fapt fiul lui Zeus si cel care a omorat-o pe Medusa. Foarte serios, intr-o secventa de la inceputul filmului, Chiron il intreaba pe Percy daca a auzit de vreun semizeu, unul de care este „strans legat”.  

Filmul in sine nu este prost – doar ca nu este inspirat. Lerman este un tanar actor cu potential care si l-a arata in flme ca My One and Only sau 3:10 to Yuma. La fel si Brandon T. Jackson, ale carui replici au fost pline de glume fara gust. Cu exceptia lui Steve Coogan, adultii din film se pare ca au fost instruiti sa interpreteze zeii si creaturile mitologice cu o foarte mare seriozitate, chiar si Uma Thurman cu ai ei serpi ridicol desenati pe cap.

Sigur ca intentia filmului Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief a fost de a pune bazele unei noi francize, acum ca Harry Potter se afla pe ultima suta de metri. Bine totusi ca Chris Columbus nu a incheiat filmul lasand o urma de continuare, asa cum au mai incercat altii in ultimii ani: Eragon, The Spiderwick Chronicles sau recent lansatul Cirque du Freak: The Vampire's Assistant, pentru ca la fel ca si cele mentionate mai sus, dar si altele, Percy Jackson nu inspira prea multa speranta pentru o eventuala continuare.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea