Filme

#_paris-je-t-aime-2006

Parisul, asa cum il iubim

„J’ai deux amours, mon pays et Paris": fredonat cu multe decenii în urmă de „perla neagră", , actriţa americană adoptată cu generozitate de „oraşul-lumină", căruia avea să-i devină unul dintre simboluri, acest refren rămâne mereu valabil pentru toţi cei care au „flanat" pe Champs Elysées, în Montmartre, în Cartierul Latin sau în Place Pigalle. O dovadă o constituie şi filmul mozaic „Paris, je t’aime", alcătuit din 18 vignete, semnate de cineaşti dintre cei mai prestigioşi din întreaga lume, ca tot atâtea pagini ale unei emoţionante scrisori colective de dragoste faţă de oraşul unde le-a rămas inima tuturor celor care i-au străbătut marile bulevarde sau străduţele întortocheate, care i-au vizitat muzeele, i-au frecventat cafenelele şi bistrourile ori au poposit pe o bancă în grădinile sale.

18 viziuni individuale ale Parisului, axate pe una şi aceeaşi temă a dragostei şi filtrate prin sensibilitatea unor regizori ca Alfonso Cuaron , fraţii Joel şi Ethan Coen, Gus Van Sant, , , care, ca şi ceilalţi (cu doar câteva excepţii), sunt şi semnatarii scenariilor. Fiecare dintre ei şi-a ales un anume loc sau cartier parizian din cele mai reprezentative, majoritatea celor 18 filmuleţe fiind vorbite în franceză, trei în engleză şi câteva într-un amestec din cele două limbi. Din mulţimea interpreţilor recunoaştem figuri familiare ca , Juliette Binoche , Natalie Portman, , Nick Nolte, Bob Hoskins , Steve Buscemi . Nu este deloc o treabă uşoară să comprimi un „love story" în răstimpul câtorva minute.

Tonalitatea diferă de la comedie la dramă, de la realism la fantezie, fiecare episod luminând dintr-un alt unghi imaginea caleidoscopică a oraşului iubit. Parisul unde, în căutarea unui loc de parcare , un tânăr obsedat de ideea că nu-şi poate găsi o iubită se pomeneşte cu o fată care leşină în dreptul portierei. Parisul unde o asistentă sanitară se îndrăgosteşte de un pacient înjunghiat, unde fantoma lui Oscar Wilde va provoca în cimitirul Père Lachaise reapropierea unor îndrăgostiţi care se certaseră sau unde un soţ pe punctul de a-şi părăsi soţia se va întoarce la ea când află că aceasta suferă de leucemie. Parisul cu locuitorii şi vizitatorii săi, cu bucuriile şi tristeţile sale, Parisul pe care-l iubim cu toţii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea