Filme

#romain duris #juliette binoche #cedric klapisch #2008 #drama #_paris-2008

Paris - fragmente de viata la malul Senei

Romantic, modern, aglomerat, luxos dar si sarac, vechi, sofisticat, plin de istorie si intesat de nationalitati multi-etnice. Cam asa este Parisul, Orasul luminilor, pe care trebuie sa-l vezi macar o data in viata si va fi suficient sa te indragostesti de el. Daca nu ai avut ocazia sa vezi Parisul pana acum, regizorul Cedric Klapisch (L’Auberge espagnole, Les Poupees russes) iti ofera o sansa cu cel mai recent film al sau, Paris.

Pelicula lui Klapisch este o incantatoare fotografie a Parisului contemporan cu toate problemele si frumusetile sale, este un omagiu adus orasului de pe malurile Senei si, nu in ultimul rand, locuitorilor sai. Paris este realizat in stilul lui Babel, povestile si vietile mai multor personaje se intretes pe fondul unui oras multietnic, in continua schimbare, dar care se lupta sa pastreze acel “air d’un temps” pentru care este atat de vestit.

Fragmente de viata

parisProtagonistul filmului este Pierre (Romain Duris, unul dintre actorii favoriti ai lui Klapisch), un dansator profesionist de 30 si ceva de ani, care afla ca sufera de o boala grava de inima si are 50% sanse de supravietuire chiar si cu transplant. Privat de o viata sociala activa si prizonier in apartamentul sau, Pierre isi face un obicei din a studia orasul si oamenii de la fereastra ca si cum ar privi o scena de dans.

Curand sora sa, Elise, se muta in apartamentul lui Pierre pentru a putea avea grija de el si astfel aflam povestea ei. Elise (Juliette Binoche) este o mama singura care incearca sa balanseze cresterea celor trei copii cu un job part-time de asistent social . Evident, femeia nu mai are timp si pentru o relatie, mai ales ca are impresia ca la 40 de ani, timpul ei s-a dus.

In timp ce priveste Parisul de la fereastra, Pierre se indragosteste de o tanara studenta din cladirea de vis-à-vis, pe care o urmareste in mod obsesiv. Elise, gata oricand sa-si ajute fratele, se ofera sa cerceteze daca aceasta are prieten. Asa intram in viata Laetitiei (Melanie Laurent), o studenta la o universitate din Paris, cu o viata sexuala putin cam haotica. Laetitia se pricepe sa jobgleze cu barbatii din viata ei: profesorul de la universitate (interpretat de Fabrice Luchini) indragostit de ea si un coleg de curs.

Profesorul nu are nici el o existenta prea usoara: singur si invidios pe familia fericita a fratelui saufabrice (Francois Cluzet), vrea sa lase cariera de profesor pentru a nu ajunge un “sobolan de biblioteca” precum unul din colegii sai, asa ca accepta propunerea de a deveni prezentatorul unui documentar TV despre Paris.

Sirul personajelor este insa mult mai lung, iar povestile lor si mai complicate, chiar daca unele sunt abia schitate, precum emigrantul camerunez Benoit, care ajunge in capitala Frantei dupa o calatorie periculoasa din Africa sau grupul de vanzatori din piata unde Elise face cumparaturi in fiecare dimineata.

Paris, cu bune si cu rele

Filmul lui Cedric Klapisch este o radiografie a unui oras fabulos in continua transformare, iar personajele sale nu sunt mai putin colorate. Paris este un film cat se poate de realist, insa regizorul a avut grija sa presare si cateva scene pline de umor sau de o duiosie aproape lacrimogena, precum cea in care Elise incearca sa-si “cupleze” fratele cu o colega de serviciu sau cea in care Pierre ii povesteste nepotelului cum sta treaba cu Mos Craciun.

Insa unul dintre cele mai spectaculoase si amuzante momente din film este visul suprarealist in 3D al lui Philippe, fratele profesorului universitar, arhitect de meserie si atat de pasionat de machetele pe care le realizeaza pe computer, incat ajunge sa fie protagonistul propriului cosmar.

julietteJuliette Binoche ne incanta cu una dintre cele mai colorate si mai simpatice interpretari din ultimii ani, iar Fabrice Luchini surprinde placut in rolul profului de istorie solitar, dar amuzant si adorabil cand se fastaceste in fata studentei pe care o asalteaza cu sms-uri anonime. Obisnuita sa-l vad mai mult in costume de epoca si filme istorice, nu stiam ca Luchini poate dansa excelent pe rock-ul anilor ’70. Romain Duris realizeaza un joc actoricesc sensibil si emotionant in rolul dansatorului care are doar 50% sanse sa traiasca, chiar si cu o inima noua.

Parisul este orasul in care te poti pierde in multime sau poti fi remarcat dintr-o suta de mii de oameni, este orasul in care poti fi discriminat daca esti african si nu esti francez pur, este orasul in care poti pierde pe cineva drag intr-o fractiune de secunda si te poti indragosti la urmatorul colt de strada. Paris este la fel de fermecator ca si Parisul.

NOTA 8.5/10



Daca vrei sa afli inaintea tuturor ce se intampla in lumea filmului si la ce sa te astepti de la noile aparitii, aboneaza-te la Newsletterul de Cronici Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea