Filme

#_pandorum-2009 #ben foster #dennis quaid #christian alvart #horror #sf #2009

Pandorum - cum sa scufunzi un SF promitator pe a nspea planeta de la Soare

Horror-ul SF Pandorum este cel mai bun exemplu pentru faptul ca cinefilii s-au cam plictisit de aceleasi povesti fantastice care frizeaza ridicolul, de aceleasi personaje amortite in gandire si purtate dintr-un film in altul si de “the same old” lipsa de originalitate in tratarea unor productii de gen.

pandorumAnuntat de cateva luni bune de un trailer interesant, Pandorum nu a impresionat nici macar impatimitii genului sau gamerii, caci filmul pare ca tinteste in primul rand spre aceasta categorie de public, si s-a scufundat mai ceva ca Titanicul (nava, nu filmul lui Cameron, al carui The Abyss, coincidenta sau nu, pare ca a fost atent urmarit in tinerete de regizorul Alvart).

Aceeasi poveste prafuita

Cu un buget de 40 de milioane de dolari, Pandorum, al germanului Christian Alvart, este un colaj de cateva zeci de filme care au tot explorat tema calatoriilor interplanetare si ale inevitabilelor intalniri de gradul trei cu extraterestri ostili.

In anul 2174, nava Elysium , cu 60.000 de oameni la bord, a fost trimisa spre singura planeta asemanatoare Pamantului si care putea sustine viata. Calatoria era programata sa dureze 127 de ani, astfel ca echipajul imparitit in echipe urma sa fie adormit (pus pe hypersleep) si trezit atunci cand era necesara inlocuirea altei echipe.

Caporalul Bower (Ben Foster) si locotenentul Payton (Dennis Quaid) se trezesc din hypersleep dupa cativa ani (asa cred ei) de calatorit prin spatiu, fara sa-si aduca aminte mai nimic din trecutul lor. Cei doi par sa fie singuri pe imensa nava si, evident, este o chestiune de cateva secunde pana cand decid sa exploreze “imprejurimile”. In timpul excursiei prinpandorum maruntaiele nervoase ale lui Elysium (nume dat de greci si romani unei portiuni din taramul de dincolo unde odihnesc dupa moarte sufletele eroilor), Bower isi da seama ca nava este populata de niste pamanteni speriati si imprastiati care-ncotro si de niste creaturi ciudate care ii vaneaza pe oameni pentru a-i manca.

Pe deasupra, Bower trebuie sa ajunga in celalalt capat al navei ca sa restarteze reactorul nuclear si sa salveze nava si pe cei ramasi pe ea. Cum singur nu poate reusi, ca asa-i povestea, Bower este ajutat in demersul sau de Payton (la pupitrul de comanda), de o tanti batausa in outfit de Mad Max si un asiatic care nu vorbeste engleza, dar pare ca intelege tot ce i se comunica in limba lui Shakespeare.

Cei trei trebuie sa scape de hoardele de creaturi salbatice (tot pamanteni, dar mutati genetic pe parcursul a 1000 de ani de cand se rostogoleste nava prin spatiu) si sa ajunga la reactor pentru a salva omenirea. Da, omenirea, caci in timp ce ai zburda printre stele in coma, Pamantul a facut kaboom, adica a fost distrus , nu de alieni, ci de prea multi bastinasi cu diferente de opinie.

Pandorum esueaza cu gratie

Nu-ti trebuie un IQ peste medie ca sa-ti dai seama cum se termina Pandorum si faptul ca filmul nu are nimic memorabil sau in plus fata de pelicule precum Alien, Resident Evil, Event Horizon, Pitch Black, Sunshine sau Solaris (din acestea doua Alvart imprumuta sindromul Pandorum – un amestec de nebunie, delir si halucinatii care afecteaza astronautii in spatiu), ci ramane mai degraba la stadiul de copycat (o copie) care esueaza cu gratie (este cat de cat entertaining).

pandorumDupa un inceput promitator (primele 15 minute in care chiar speri ca, in sfarsit, pe o nava care pluteste in spatiu, echipajul nu va fi macinat de creaturi bizare, ci de conflicte psihologice), scenariul alearga ca un pui decapitat si cade in eternele banalitati asociate cu Pamantul ramas fara resurse, naveta trimisa in spatiu in cautare de o noua Terra, soarta nefericita a echipajului care o populeaza si unicul salvator care reuseste “against all odds” (adica in ciuda tuturor obstacolelor).

Intrebarile se tot aduna in mintea spectatorului de la inceput pana la final. Personajele sunt inghetate intr-un somn adanc, asemanator unei come, dar de ce nu imbatranesc, avand in vedere ca totusi unghiile si barba le cresc? Cum se pot modifica genetic niste oameni pe parcursul a doar 1000 de ani atat de mult incat sa-si schimbe complet infatisarea si sa le creasca tepi pe spate, avand in vedere ca ne-a luat cateva milioane de ani bune sa coboram din copac si sa asumam pozitia bipeda? Desi Bower are o arma sofisticata cu un fel de unda magnetica, nava inca foloseste tehnologia nucleara?! Hai, frate...

Nici la capitolul personaje (putine, plate si subdezvoltate) Pandorum nu sta mai bine; avem un protagonist tanar si salvator (nu desamorseaza bombe in ultimele secunde, dar este milimetric de aproape de cliseu), un antagonist (ex good guy pana spre finalul filmului, cand incepe sa se joace brusc de-a Mr. Hyde), o batausa care seamana izbitor cu Milla Jovovich in Resident Evil, un fel de profet nebun fara a carui fabula nimeni nu ar fi reusit sa vada luminita de lapandorum capatul proiectiei, un luptator asiatic (al carui rol putea fi taiat fara consecinte la montaj) si o armata de fiinte repugnante (niste hibrizi intre creaturile din The Descent si vampirii din I Am Legend, care emit sunete terifiante asemeni extraterestrilor balosi din seria Alien).

Nimic atragator la filmul lui Christian Alvart, dar ceea ce am apreciat la Pandorum este faptul ca regizorul i-a imprimat totusi un ritm alert, si, desi de cele mai multe ori eram preocupata sa-mi aduc aminte in ce alt SF am vazut cutare scena, nu m-am plictisit.

Singurul plus al lui Pandorum este prestatia lui Ben Foster care reuseste din nou (a fost fascinant in 3:10 to Yuma) sa se piarda in personaj si sa te faca sa crezi in misiunea si-n reactorul lui pana la sfarsit.

Pandorum este doar un alt SF aflat la mii de ani lumina de curajosul District 9, care, cu resurse financiare mai reduse, nu numai ca si-a scos bugetul de cateva ori, dar a devenit unul dintre cele mai bune filme de gen realizate in ultimii ani. In loc de Pandorum, mai bine revedeti District 9 sau mergeti la Surrogates care va avea premiera tot pe 16 octombrie.

Urmareste trailerul filmului Pandorum:


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea