Filme

#oscar #2010 #cine #sanse

Oscar 2010: vezi cine are cele mai mari sanse sa ia un Oscar

Au mai ramas putin peste trei zile pana la decernarea premiilor Oscar de duminica seara si toata lumea este preocupata sa lanseze ultimele predictii. Ce film va lua potul cel mare? Va castiga oare Avatar toate premiile la care a fost nominalizat sau va fi cel mai mare perdant din istoria premiilor Academiei Americane de Film?

Cele mai multe voci din presa de specialitate sunt de parere ca anul 2010 este unul dintre cele mai previzibile din cariera de 82 de ani a faimoaselor distinctii si nu ar fi prea multe de ghicit in ceea ce priveste castigatorii.

Daca la categoriile secundare (imagine, sunet, montaj, efecte vizuale, efecte speciale) Avatar este favorit, la categoria “cel mai bun film”, blockbuster-ul lui James Cameron va pierde mai mult ca sigur in fata modestei drame de razboi The Hurt Locker. De ce spun asta? Pentru ca pana acum The Hurt Locker a luat toate premiile oferite de diversele asociatii de critici si sindicate din cetatea filmului (PGA, DGA, BAFTA, Venezia 2009), ce-i drept cu exceptia unui Glob de Aur care a plecat la Avatar.

Distins cu 3 premii Oscar pentru Titanic, James Cameron va pierde, cel mai probabil, anul acesta trofeul in favoarea fostei sale sotii, Kathryn Bigelow (asta da ironie a sortii), rasplatita cu o gramada de premii anul acesta (un premiu BAFTA, premiul Sindicatului Regizorilor Americani – este prima femeie regizor care a luat acest premiu). Cameron a si declarat intr-un interviu recent ca desi ii va displacea profund sa piarda Oscarul, nu-l deranjeaza catusi de putin daca statueta va fi castigata de fosta sa sotie.

La fel de clara este si situatia nominalizatilor la categoriile actori si actrite, fie in rol principal, fie in rol secundar.  In ceea ce priveste actorii in roluri secundare, presa de specialitate si casele de pariuri ii dau castigatori pe Mo’Nique pentru rolul mamei abuzive din drama Precious (Mo’Nique a luat, printre multe alte premii, un Glob de Aur si un trofeu SAG deja) si pe Christoph Waltz pentru partitura din Inglourious Basterds: un colonel nazist poreclit Vanatorul de evrei. Ca si Mo’Nique, actorul german a fost unul din preferatii industriei cinematografice de la inceputul lui 2010, el primind pana acum un Glob de Aur, un premiu SAG (acordat de Sindicatul Actorilor din America) si un premiu  BAFTA.

O categorie unde concurenta este ceva mai acerba este cea pentru “actrita in rol principal”, unde favorite sunt Sandra Bullock si Meryl Streep. Veterana Streep se afla la cea de-a 16-a nominalizare, in timp ce Sandra Bullock va fi prezenta la gala de duminica pentru prima oara in calitate de nominalizata. Si are toate sansele sa plece acasa cu o statueta aurita, dat fiind ca a primit numai critici pozitive pentru rolul mame care decide sa devina tutorele unui adolescent de culoare cu probleme in filmul The Blind Side.

Pe langa reactiile apreciative, Bullock a mai fost rasplatita anul acesta cu un Glob de Aur si un premiu SAG, lasand-o pe Streep in umbra. Chiar daca, Meryl compune un rol mult mai dificil transformandu-se pur si simplu in Julia Child (Julie & Julia), se pare ca prestatia ei nu va fi suficienta pentru a-i convinge pe membrii Academiei Americane de Film sa-i dea si Oscarul cu numarul 3. Daca ne luam dupa statistici, Streep cu cele 16 nominalizari si doar 2 premii, are sanse foarte scazute de castig la Oscarurile din acest an.

Si mai exista inca un motiv pentru care Academia va vota sa dea Oscarul Sandrei: cresterea audientei. Academia este disperata sa creasca audienta in continua scadere de ceva ani incoace. Anul trecut a reusit sa-i atraga pe spectator in fata televizoarele cu un Hugh Jackman in forma de zile mari, anul acesta se mizeaza tinerii actori din seria Twilight (acestia vor prezenta niste premii) si pe castigarea unui premiu de catre Bullock.

Din cei cinci nominalizati la categoria “cel mai bun actor in rol principal” se detaseaza doi favorite: Colin Firth si Jeff Bridges. Daca Firth a a luat un premiu BAFTA si o Coppa Volpi pentru rolul unui profesor homosexual in drama A Single Man, Bridges a incasat un Glob de Aur si un premiu SAG pentru prestatia din Crazy Heart in care interpreteaza un cantaret de country batran, falit si cam alcoolic. La casele de pariuri, favorit este Bridges, asa cum este si in predictiile reputatului critic de film american Roger Ebert.

Pelicula lui Jason Reitman, Up in the Air va pleca acasa, cel mai probabil, doar cu statueta pentru “cel mai bun scenariu adaptat” din cele sase nominalizari pe care le-a obtinut. La categoria “scenariu original” cel mai puternic concurent (si care a luat si cele mai multe premii pana acum prin scenaristul Mark Boal) este The Hurt Locker.

Fanii lungmetrajului de animatie Up ar putea incepe sa sarbatoreasca de pe acum, filmul lui Pete Docter si Bob Peterson va lua cu siguranta cel putin un Oscar. Atat de mult i-a impresionat Up pe membrii Academiei Americane, incat animatia a devenit doar cea de-a 2-a din istoria acestor premii nominalizata si la categoria “cel mai bun film” in afara celei dedicate special animatiei. Singura pelicula care a mai reusit o astfel de performanta a fost beauty and the beast in 1992.

Un pic mai dificil stau lucrurile la categoria “film in limba straina” unde nu avem reprezentanti nici in acest an, filmul lui Corneliu Porumboiu, Politist, adjectiv, nefiind inclus nici macar pe lista lunga a nominalizatilor la aceasta categorie.
Pe Oscarul pentru film strain se bat cu sanse aproape egale The White Ribbon al germanului Michael Haneke si Un prophet al francezului Jacques Audiard . Cele doua productii au fost marele castigatoare de la Cannes 2009, dar The White Ribbon a pus mana, intre timp, si pe un Glob de Aur.

Voi cine credeti ca va castiga anul acesta la Oscar?

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea