Filme

#_marie-antoinette-2006

Marie Antoinette si Bow Wow Wow

Intre istoria Frantei si cinematograful american este o veche legatura, nu intotdeauna animata de cele mai bune intentii politice, dar asta este o alta poveste. La o socoteala rapida, am putea aminti vreo trei Ioane d'Arc, sa tot fie macar cinci Napoleoni, Afacerea Dreyfus si-a avut partea ei. Nu avea cum sa scape inventarului de personaje Marie Antoinette, convocata pe ecran inca din 1929 (Cagliostro), rechemata dupa aproape un deceniu, in 1938, pentru a avea chipul nederanjant al Normei Shearer. La o distanta de aproape sapte decenii, o tanara cineasta, Sofia Coppola , pare mai bine pregatita sa inteleaga destinul unei regine nefericite, intrata in legenda prin cinicul "Sa manance cozonac, daca nu au paine", pe care documentele nu-l confirma, se pare. Nu am inteles de ce s-au suparat, la Cannes, unii dintre ziaristii aflati in sala premierei de presa, pusi pe fluierat.

Sofia Coppola nu a fost ireverentioasa cu istoria Frantei. Slava domnului, somptuoasa colcaiala de la Versailles a fost mai nemilos vazuta de cineastii nationali. Ce-i drept, in saloanele de pe ecran nu se prea canta gratiosul Rameau, Marie Antoinette se misca pe muzica hit-urilor punk rock (I want Candy, de Bow Wow Wow si altele de acest fel), anacronismul facand casa buna cu aerul de adolescenta rebela, dar si dezorientata al reginei-copila (o placuta surpriza: Kirsten Dunst) pierduta intr-o lume careia i-a fost promisa de la 14 ani, funciarmente ostila. Nu este departe, in mica galerie a personajelor cineastei americane, de eroina din Lost in Translation.

Asemenea ei, arhiducesa se simte straina intr-o lume cu alte coduri decat cele cunoscute pana atunci. Va trece de la adolescenta la tinerete facand slalom printre siluete impaiate. Istoria nu i-a acordat ragazul maturizarii ce se anunta si cel putin o scena merita decupata si pastrata in memorie ca semn al intuitiei cinematografice: cel in care regina, huiduita de masele stranse sub balcon, intinde bratele pe marginea acestuia, anticipand, astfel, esafodul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea