Filme

#george clooney #up in the air #up #inglourious basterds #quentin tarantino #oscar 2010

Maratonul Oscar: cele mai bune filme din 2009 pana acum

Cursa pentru Oscar nu se rezuma doar la cele patru saptamani de cand sunt anuntate nominalizarile si pana la decernarea premiilor. Competitia pentru premiile Academiei Americane este mai mult un maraton de 26 de saptamani care debuteaza la inceputul lunii septembrie, cand incep sa remarce de prin multimea de festivaluri (Telluride, Venetia, Toronto, New York) filmele cu reale sanse la castigarea unei statuete.

Filme precum animatia Up de la Pixar sau Inglourious Basterds al lui Quentin Tarantino (criticat si adulat deopotriva la Cannnes, in primavara acestui an) se afla pe listele presei de specialitate, fiind considerate viitoare posibile nominalizate la Oscarurile din martie 2010.

Iata o lista cu cele mai bune zece filme din 2009 pana acum. Chiar daca multe din aceste pelicule nu au rulat inca pe ecranele din Romania, ele si-au facut deja debutul in festivalurile internationale sau in cinematografele din SUA.

An Education – regia Lone Scherfig

Prin ce uimeste pelicula lui Scherfig? Parerea unanima este ca An Education a intrat in centrul atentiei datorita interpretarii lui Carey Mulligan, care ii da viata adolescentei Jenny – o fata de 16 ani care invata pentru a ajunge la Oxford si pentru a-si multumi parintii.

Stresata si plictisita de rutina zilnica pe care o presupune viata de liceana, Jenny este foarte incantata atunci cand il cunoaste pe David, un barbat matur si carismatic, care este de doua ori mai in varsta ca ea. Fata se indragosteste de el, fiind atrasa de stilul de viata libertin si nonconformist al acestuia si, curand, nu se mai concentreaza pe studiile ei, considerand ca adevarata educatie este chiar experienta prin care trece.

Lansat in ianuarie la festivalul de la Sundance, An Education este o poveste despre maturizare care i-ar putea aduce lui Mulligan cel putin o nominalizare la premiile Oscar din 2010.

Bright Star – regia Jane Campion

Regizoarea neozeelandeza, cunoscuta pentru filme precum The Piano sau The Portrait of a Lady, revine in atentia criticilor cu Bright Star, o poveste de dragoste de secol 19 care pare sa rezoneze cu o categorie larga de public.

Bright Star, cu Abbie Cornish si Ben Whishaw in rolurile principale, este o drama despre tragica poveste de dragoste dintre John Keats si Fanny Brawne intrerupta prematur din cauza mortii poetului britanic. Pelicula este deja una dintre favoritele criticilor care ar putea-o ierta pe Campion pentru infamul In the Cut.

The Hurt Locker

Uitati de Saving Private Ryan al lui Steven Spielberg. Si femeile pot regiza filme de razboi si o fac la fel de bine ca si barbatii, iar americanca Kathryn Bigelow o dovedeste cu The Hurt Locker, o drama despre viata de zi cu zi a soldatilor americani din Irak.

Protagonistii filmului sunt un grup de soldati genisti americani care trebuie sa supravietuiasca intr-un oras in care orice localnic este un potential dusman si orice obiect o potentiala bomba.

The Hurt Locker a castigat deja premii importante si a fost inclus la Venetia in competitia oficiala, iar in 2010 are toate sansele sa se regaseasca printre cele zece productii care vor concura la categoria “cel mai bun film”.

Precious – regia Lee Daniels

Un lucru este cert: Oprah Winfrey nu-si pune numele la bataie pentru orice sau oricine. Celebra gazda de talk-show a ales sa promoveze Precious, un film care la inceptul lui 2009 se zbatea in obscuritate cu o soarta incerta. Insa, dupa doar prima proiectie a starnit reactii pozitive, iar pana la primul mare premiu (la Festivalul de Film de la Sundance) nu a mai fost decat un pas.

De ce este Precious un posibil concurent la Oscar 2010? Pentru ca dupa Sundance a facut turul festivalurilor (Cannes, Toronto, New York), obtinand mai multe premii si atragand atentia asupra unui subiect delicat: copiii abuzati de parinti.
Precious este povestea unei adolescente obeze si analfabete din Harlem care are sansa de a se inscrie intr-un program alternativ de educatie in speranta ca-i va schimba viata.

The Road – regia John Hillcoat

The Road este ecranizarea fidela (se spune) a romanului lui Cormac McCarthy in care un tata face imposibilul pentru a-si proteja fiul intr-o lume post-apocaliptica. Rolul tatalui este interpretat de Viggo Mortensen, iar modul prin care isi abordeaza si aprofundeaza personajul pare sa fi impresionat deja presa de specialitate. Oare il vom vedea din nou pe Aragorn nominalizat pentru “cel mai bun rol principal” (a mai fost nominalizat in 2008 pentru Eastern Promises)?

A Serious Man – regia Joel si Ethan Coen

A Serious Man este un proiect personal al fratilor Coen care a luat pe toata lumea prin suprindere, inclusiv pe producatorii de la Focus Features. Fara vedete pe afis si cu un scenariu care aminsteste de alt film marca fratii Coen, cinefilii pareau sceptici. Insa, cand A Serious Man a inceput sa colinde festivalurile de film, iar criticii l-au apreciat, interesul pentru aceasta productie nu a intarziat sa apara.

Pelicula este o comedie neagra al carui protagonist, Larry Gopnik - un profesor american, isi vede viata data peste cap in momentul in care sotia sa vrea sa divorteze din cauza ca fratele lui nu vrea sa se mute din casa lor.

A Single Man – regia Tom Ford

Pe Tom Ford toata lumea il cunoaste ca fiind designerul care a revolutionat brandul Gucci atunci cand a fost anagajat ca director de creatie. Intre timp, Tom Ford si-a creat propriul brand, iar mai nou, a si regizat un film, A Single Man, o ecranizare a romanului omonim al lui Christopher Isherwood.

A Single Man a avut premiera in septembrie la Festivalul International de Film de la Venetia unde a fost nominalizat in competitia oficiala. Totusi, cel care atrage atentia asupra filmului nu este Ford, ci Colin Firth, care interpreteaza rolul principal. Actorul britanic a fost distins la Venetia cu o Cupa Volpi si, foarte probabil, il vom regasi in 2010 pe lista actorilor nominalizati la Oscar.

Pelicula il are in prim plan pe George (Firth), un profesor de engleza care, dupa disparitia brusca si sfasietoare a partenerului de viata, incearca sa-si continue viata in imensul Los Angeles.

Up – regia Pete Docter si Bob Peterson

Up este cu siguranta Wall-E-ul lui 2009 si mai mult ca sigur ca nu va lipsi de pe lista nominalizatilor la “cel mai bun de film de animatie” la Oscarurile de anul viitor. Deocamdata, criticii de film se abtin sa-l dea si castigator al faimoasei statuete, insa Up nu are, cel putin pana acum, concurentii seriosi la capitolul animatie.

Povestea din Up arata cam asa: hartuit de constructorii care-i inconjoara casa cu zgaraie-nori, Carl, un septuagenar, isi ia zborul cu tot cu casa, sustinut in aer de o multime de baloane multicolore. Planul batranului, care vrea sa-si tina si o promisiune facuta sotiei lui decedate, aceea de a explora lumea intreaga, are o singura hiba: in momentul "decolarii", pe prispa casei lui se afla si un entuziast pusti de opt ani.

Up in the Air – regia Jason Reitman

Dupa succesul lui Juno, Jason Reitman a devenit unul dintre cei mai bine cotati tineri regizori americani, iar noul sau film, Up in the Air, se pare ca nu dezamageste. O comedie neagra, foarte actuala in contextul crizei care inca ne bantuie, cel putin la stiri, cu o distributie condusa de George Clooney, Up in the Air are toate sansele sa ajunga printre nominalizatii de la Oscar 2010, fie macar si pentru scenariu.

Inglourious Basterds – regia Quentin Tarantino

Filmele regizorului american sunt probabil cele mai asteptate productii de peste ocean, atat cinefilii, cat si presa inghesuindu-se in salile de cinema de cum se lanseaza roadele muncii lui Tarantino. Cand a anuntat ca va face un film despre al doilea razboi mondial, lumea a cascat ochii mari si l-a luat peste picior, faultandu-i imediat planurile ambitioase.

Cand Tarantino a lansat la Cannes 2009 Inglourious Basterds, cinefilii si criticii au avut opinii diferite: ba le place, ba nu le place. Producatorilor le-a placut cu siguranta, mai ales dupa ce au vazut cum cresc incasarile, acoperind bugetul filmului de cateva ori.

Inglourious Basterds continua sa provoace ridicari de sprancene si alte reactii neasteptate, unii spun ca este mai bun decat Pulp Fiction, altii ca este un esec. Oricum ar fi, Inglourious Basterds are toate sansele sa devina un film-cult si inca unul cu ceva nominalizari la Oscar. Un candidat sigur la Premiile Academiei din 2010 pare a fi actorul german Christoph Waltz, interpretul colonelului Hans Landa.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea