Filme

#nancy mayers #steve martin #alec baldwin #meryl strep #comedie romantica #_it-s-complicated-2010

It's Complicated - oare ce uraste Nancy mai mult: barbatii sau femeile?

Nu-mi dau seama daca regizoarea Nancy Mayers uraste mai mult femeile sau barbatii sau ambele sexe in aceeasi masura. In comediile regizate de ea pana acum (What Women Want, Something’s Gotta Give si recentul It’s Complicated) mutileaza cu constiinciozitate personalitatea femeilor de varsta a doua, dar si a barbatilor trecuti de prima tinerete, taxandu-i pentru faptul ca zburda in urma unor exemplare mult mai tinere decat consoartele lor.

Aventura cu fosti soti

complicatedIt’s Complicated se inscrie in aceeasi schema ca precedentele comedii ale lui Mayers: un triunghi amoros intre niste domni si-o doamna cu ceva experienta de viata. Meryl Streep este Jane, o femeie divortata, care locuieste singura (cei trei copii au plecat la colegiu, fie l-au terminat deja) intr-o casa mare si frumoasa din vesnic insorita Californie.

Singurele ei preocupari in afara de a-si suna din in cand copiii sunt gradinaritul (ca orice pensionar respectabil), brutaria pe care o are in zona si construirea unei noi bucatarii, pentru ca cea veche (cam cat un apartament cu patru camere de la noi) nu-i mai satisface nevoile de femeie singura. Asa ca, angajeaza un arhitect, Adam (Steve Martin), care sa-i puna planurile in aplicare.

Jane si fostul sot, Jake (Alec Baldwin) participa la ceremonia de absolvire a facultatii a fiului lor si isi dau seama ca, dupa zece ani de la divort, inca mai exista ceva intre ei, iar Jake este hotarat sa-si recastige fosta nevasta. Cei doi se lasa dusi de val si incep o relatie extra-conjugala, pe care incearca s-o ascunda de cei trei copii ai lor. In acelasi timp, Jane este curtata asiduu de Adam (si el barbat divortat dupa ce sotia l-a parasit pentru cel mai bun prieten al sau), dar nu are ochi decat pentru Jake (casatorit acum cu o femeiusca  nevrotica obsedata de a avea un copil cu el) cu care traieste o aventura plina de pasiune. Cam complicat, nu-i asa?

Nu trece mult pana cand aventura lor este descoperita de Harley (John Krasinski), logodnicul fiicei lor, caruia ii revine complicatedmisiunea dificila de a pastra relatia secreta fata de cei trei copii majori ai cuplului, de teama ca acestia sa nu reactioneze exagerat la aflarea vestii. Situatia devine intr-un final comica, mai ales ca Jane si Jake inventeaza tot felul de strategii de intalnire ca sa nu dea de banuit.

De ce-si uraste Mayers personajele?

Spuneam la inceput ca Nancy Mayers pare ca-si uraste personajele, fie ele femei sau barbati. In filmele sale, si It’s Complicated nu face exceptie, sotiile sunt casnice de varsta a doua, departe de vreo imagine sexy, preocupate de o indeltnicire titpic feminina (bucataria/brutaria in cazul lui Jane) a caror existenta trebuie sa atarne cumva de bratul puternic al unui barbat (fie el misogin sau fost sot infidel ), caci independenta nu le sade bine. Mai sunt si amantele, neaparat niste pradatoare tinere si sexy, dar vulgare, isterice si partial dezumanizate, care pe parcursul filmului se dovedesc a fi mai degraba niste Meduze (creatura mitologica), decat femei.

complicatedNici barbatii nu scapa mai usor in filmele lui Mayers, asa ca trebuie sa fie cel putin zbarciti si umiliti (regizoarea/scenarista le aplica cu sange rece un atac de cord sau macar un pseudo atac just for fun – Jake o pateste la fel ca si Jack Nicholson in Something’s Gotta Give). Nu pot sa nu ma intreb daca Nancy Mayers nu se inspira cumva din propriile experiente cu barbatii de tot urmeaza aceleasi pattern-uri si tine sa se razbune cumva pe ei?!

Meryl Streep, nominalizata anul acesta la un Glob de Aur pentru rolul din It’s Complicated, ne demonstreaza (de parca mai era nevoie) ca este sexy si la 60 de ani si poate fi cu usurinta amuzanta in confuzia ei de nevasta parasita si recucerita.

Vazand It’s Complicated, am avut certitudinea ca Alec Baldwin face unul dintre cele mai bune roluri din ultimii ani, daca nu chiar din cariera. Cu personajul lui Jake, Baldwin surprinde lejer deriva tipic masculina a barbatilor de varsta mijlocie care sfideaza patetismul in incercarile lor de a-si confirma potenta alergand dupa amante sau foste sotii. Aproape ca declanseaza spectatorului o oarecare empatie.

Steve Martin ne arata o fata mai putin cunoscuta a abilitatilor sale actoricesti; in It’s Complicated nu se mai zbate sa declanseze hohote de ras, dar reuseste totusi sa starneasca zambete cu tentativele sale stangace de a-i atrage atentia lui Jane.

It’s Complicated sta binisor in ceea ce priveste scenele amuzante (de departe, cea mai tare implica posteriorul lui Alec Baldwin, o fereastra de chat si surprinderea lui Steve Martin), dar in cele din urma este doar o comedioara cu personaje stereotipe si teme repetitive. Cu toate acestea, este de vazut pentru tripticul Streep, Baldwin, Martin si scena de care aminteam in paragraful anterior.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea