Filme

#quentin tarantino #pulp fiction #inglourious basterds

Focus Quentin Tarantino: 5 lucruri pe care nu le stiai despre regizorul lui Pulp Fiction

De la Reservoir Dogs incoace, numele lui Quentin Tarantino a devenit sinonim cu unele dintre cele mai importante, influente si controversate filme ale anilor ’90. In 1994, Tarantino a devenit unul dintre cei mai tineri castigatori ai Palme D’Or-ului la Cannes cu pelicula cult Pulp Fiction, iar de atunci cam toate productiile semnate de el au intrat in istoria quentin tarantinocinematografiei. Destul de impresionant pentru un tip fara studii de film, nu?

Quentin Tarantino nu este omul care sa apara in paginile tabloidelor precum Brad Pitt sau George Clooney, iar cand totusi apare in presa, este pentru a-si anunta urmatoarea lovitura artistica. Regizorul american a dat din nou lovitura in 2009 cu filmul de razboi Inglourious Basterds in care fictionalizeaza istoria in maniera proprie. Dar in afara filmelor sale, cate stim, de fapt, despre Tarantino? Iata cinci secrete despre viata si inceputurile carierei legendarului cineast:

1. Tarantino are o mama extrem de tanara

Cam totul in viata si cariera lui Quentin Tarantino a inceput devreme, asa ca nu este de mirare ca mama sa, Connie Zastoupil, avea doar 16 ani cand l-a nascut pe regizor. Tarantino avea 16 ani cand s-a hotarat sa renunte la studiile liceale din California pentru a se dedica actoriei si teatrului in cadrul James Best Theater Company.

La 22 de ani, se angajeaza la Video Archives in Hermosa Beach unde incepe sa-si slefuiasca, pe cont propriu, cunostintele in materie de filme alaturi de prietenul sau, regizorul si scenaristul, Roger Avary (Pulp Fiction, The Rules of Attraction, Beowulf).

2. Tarantino in costumul lui Elvis

Quentin apare frecvent in filmele sale si in cele semnate de Robert Rodriguez in roluri secundare, dar unul dintre primele sale roluri din cariera a fost chiar cel al lui Elvis. In 1988, Tarantino a interpretat rolul unei sosii de-a Regelui in show-ul de televiziune The Golden Girls. In ciuda faptului ca se afla in ultimul rand al formatiei de zece Elvisi, Tarantino tot reuseste sa iasa in evidenta, desi nu neaparat in mod pozitiv.

Cei care au urmarit serialul Alias, poate isi amintesc ca Tarantino a aparut, la un moment dat, in patru episoade ale popularei serii tv.

3. Tarantino trebuia sa regizeze Speed (Cursa infernala)

Dupa ce si-a facut un nume in cetatea filmului cu Reservoir Dogs, lui Quentin Tarantino i s-a oferit scaunul de regizorreservoir dogs pentru filmul de actiune Speed din 1994, dar acesta a refuzat oferta si l-a propus pentru acest job pe directorul de imagine Jan de Bont (Twister, Tomb Raider). Speed a obtinut incasari de 350 de milioane de dolari, insa Quentin nu a regretat niciodata faptul ca a refuzat aceasta ocazie, mai ales ca in acelasi an ne-a facut cunostinta cu Pulp Fiction, cu care a si castigat Cannes-ul, dar si un Oscar pentru scenariu original.

Nu a fost singura data insa cand regizorul a refuzat sa-si puna semnatura pe un blockbuster. In 1996 el a primit oferta de a regiza Men in Black, insa, din nou, a refuzat si s-a concentrat, in schimb, pe Jackie Brown.

4. Tarantino a furat de la Martin Scorsese

Nu va ganditi ca Tarantino a furat de la Martin Scorsese altceva decat distributia filmului Mean Streets. Quentin este un fan declarat al lui Scorsese, iar celebrul Taxi Driver este unul din filmele sale favorite, asa ca Tarantino are o afinitate speciala fata de alegerile facute de Martin in ceea ce priveste actorii din distributia filmelor sale.

Fara nicio exceptie, toate filmele lui Tarantino au in distributie un actor din pelicula Mean Streets, despre crima organizata. Astfel, Harvey Keitel este seful bandei din Reservoir Dogs (1992) si apare in Pulp Fiction (1994) in rolul “The Wolf”; Robert De Niro are un rol secundar in Jackie Brown (1997), David Carradine se bate in cele doua volume Kill Bill, iar David Proval isi face aparitia in Four Rooms (un film pentru care Tarantino a regizat un fragment in 1995).

5. Tarantino a facut inchisoare

tarantinoCand era un cineast aspirant si, bineinteles, falit, Tarantino a petrecut zece zile intr-o inchisoare din L.A. pentru ca nu a putut achita 7000 de dolari… valoarea amenzilor de parcare. “Am facut inchisoare de trei ori pentru neplata parcarii. Am folosit in filme fragmente de dialog “prinse” in inchisoare. Este foarte usor sa fi arestat atunci cand esti falit”, a spus Quentin despre arestarile sale.

Dar cand vine vorba de problemele cu legea, amenzile de parcare par sa nu fie singurul motiv pentru care regizorul a ajuns in spatele gratiilor. La 15 ani, Tarantino a fost arestat pentru furtul unei carti dintr-o librarie din California. Partea ironica a acestei aventuri este ca micul delincvent a sterpelit chiar un roman despre furturi .

Apoi, in 1997, Quentin Tarantino a fost dat in judecata de producatorul Don Murphy pentru asalt. Murphy cerand despagubiri de cinci milioane de dolari. Se pare ca Tarantino si-ar fi iesit din minti asemeni unuia din personajele sale, Marsellus Wallace (Ving Rhames in Pulp Fiction) si l-ar fi atacat pe Murphy intr-un restaurant, dand cu el de pereti.

Urmareste trailerul filmului Inglourious Basterds:


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea