Filme

#requiem for a dream #quentin tarantino #pulp fiction #ben affleck #matt damon #robin williams #good will hunting #fight club #mystic river #kevin bacon #tim robbins #sean penn #oscar #film #cinema

Filme care nu au castigat Oscarul, dar merita vazute

Nu intotdeauna cele mai bune filme au fost recompensate cu premiul Oscar. Exista numeroase pelicule foarte bine cotate, cu numeroase cronici pozitive, ratinguri ridicate, care au intrat in topurile celor mai bune filme, dar care, in ciuda aprecierilor de multe ori elogioase, nu au castigat faimoasa statueta . Iata o lista cu filme celebre care nu au castigat Oscarul.

Mystic River (2003)

Povestea lui Jimmy (Sean Penn), Dave (Tim Robbins) si Sean (Kevin Bacon) nu a impresionat Academia intr-atat incat sa ii ofere vreun premiu. De altfel, numai Sean Penn, unul dintre protagonistii din Mystic River a plecat acasa cu statueta de aur.

Cu toate acestea, filmul regizat de Clint Eastwood a fost foarte bine primit atat de criticii de specialitate, cat si de spectatori. In 2003, Oscarul a revenit partii a treia din trilogia The Lord of the Rings in ciuda faptului ca presa de specialitate il considera mai slab realizat decat precedentele filme ale francizei.

Specialistii spun ca, in acest caz, Oscarul a fost castigat de pelicula lui Peter Jackson datorita celorlalte lungmetraje ale seriei si nu pentru ca The Lord of the Rings: The Return of the King ar fi fost mai bun decat Mystic River.

 

 

Requiem for a Dream (2000)

Criticii de film considera ca Requiem for a Dream a fost nedreptatit de doua ori. De fapt, aceasta pelicula ar fi meritat din plin Oscarul pentru cel mai bun film, iar Ellen Burstyn, actrita principala din filmul regizat de Darren Aronofsky, ar fi trebuit sa castige statueta de aur pentru cea mai buna actrita a anului 2001.

In anul 2001 cand Requiem for a Dream a intrat in cursa pentru Oscar, faimosul premiu a revenit filmului Gladiatorul ( regia Ridley Scott) in timp ce povestea despre droguri ecranizata de Darren Aronofsky a trecut aproape neobservata.

Oricum, specialistii spun despre acesta ca este unul dintre cele mai bune filme independente realizate vreodata.

 

 

Fight Club (1999)

Interpretarea excelenta a lui Edward Norton din filmul Fight Club nu a fost observata de membri Academiei, acesta nefiind nici macar nominalizat la Oscar. In 1999, cand aparea pe marile ecrane, Fight Club a lansat o sumedenie de controverse si interpretari posibile ale scenariului complex pe care l-a propus.

In 2000, cand pelicula lui David Fincher a participat la Oscar, nu a primit decat o nominalizare pentru cele mai bun efecte sonore. In acel an premiul cel mare a fost castigat de American Beauty, regizat de Sam Mendes, cu Kevin Spacey in rolul principal.

 

  

 

Good Will Hunting (1997)

Filmul lui Gus Van Sant nu a castigat Oscarul in anul de gratie 1998, cand Academia a preferat de 11 ori drama romantica din Titanic.

Cu toate acestea, Good Will Hunting s-a plasat pe locuri fruntase in diverse topuri de specialitate si a fost declarat unul dintre cele mai bune filme ale anului 1997-1998.

Intr-un fel sau altul, insa, producatorii acestui film au plecat multumiti acasa cu statueta castigata de Robin Williams (cel mai bun actor) si premiul pentru scenariu care le-a revenit lui Matt Damon si Ben Affleck.

 

 

Pulp Fiction (1994)

Pulp Fiction a avut concurenta serioasa la Oscarul din 1995, cand Quentin Tarantino, alaturi de Roger Avary (co-scenarist) nu a castigat decat premiul pentru scenariu.

De altfel, Quentin Tarantino ramane in continuare unul dintre regizorii celebri care nu a castigat pana acum niciun premiu Oscar pentru regie.

In acel 1995 preferatul Academiei a fost Forrest Gump care si-a adjudecat cele mai importante distinctii Oscar (premiul pentru cel mai bun film, cel mai bun actor in rol principal, cel mai bun regizor).

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea