Filme

#festival film istoric #festival rasnov #muzica rasnov

Festivalul de Film Istoric de la Rasnov

Intre 2 si 11 august cetatea istorica de la Rasnov devine loc de perelinaj pentru iubitorii de arta si cultura. Aici, timp de 10 zile, vor avea loc o serie de proiectii de filme si documentare inedite, prezentari de carte, expozitii si concerte in prima auditie. Incepe cea de-a cincea editie a Festivalului de Film Istoric de la Rasnov.

In acest an, organizatorii au ales sa expuna in cadrul festivalului peste 40 de filme documentare si de fictiune intr-un maraton cinematografic de peste 70 de ore. Ei au invocat astfel cetatea Rasnovului ca fiind locul care se identifica cu istoria cinematografiei romanesti, in special datorita faptului ca aici s-au filmat o mare parte din filmele de la noi cu tema istorica.

Editia de anul acesta va aborda patru mari teme: "Anul 1968", "J.F. Kennedy", "Legendele muzicii" si "Amza Pellea".

"Amza Pellea"


Anul acesta se implinesc 30 de ani de la disparitia marelui actor Amza Pellea. De aceea, ziua de 4 august din cadrul Festivalului ii va fi dedicata in intregime. Astfel, Oana Pellea, fiica sa, va sustine o prelegere despre ce a insemnat tatal ei pentru cultura romaneasca si nu numai. Tot in aceasta zi, in Cetate vor fi proiectate trei dintre cele mai importante filme in care a jucat indragitul actor.

"Anul 1968"


"Anul 1968" va fi o alta tema abordata in cele 10 zile de festival. Se refera la evenimentele ce au avut loc in acel an, precum "Primavara de la Praga", atitudinea lui Ceausescu din acel an si opozitia fata de URSS, prima masina Dacia produsa la Pitesti, revoltele din Franta, (luna Mai '68), revoltele din Statele Unite (asasinarea lui Martin Luther King, demonstratiile impotriva razboiul din Vietnam), grevele din Japonia si Argentina etc.

"John F. Kennedy"


Tema asasinarii presedintelului american este prezenta si ea in cadrul Festivalului de Film Istoric de la Rasnov, intrucat anul acesta se implinesc 50 de ani de la tragicul eveniment. Cu aceasta ocazia, vineri, 9 august, va avea loc lansarea oficiala a volumului "John F. Kennedy - Enigmele unui erou" de Chris Matthews, in traducerea Monicai Ramirez si a Adinei Sinculet.

"Legendele muzicii"


Acest motiv abordat in cadrul festivalului se concentreaza in special pe legendele rock ale anilor '60, muzicieni care anul acesta implinesc sau ar fi implinit 70 de ani.

In cadrul festivalului vor sustine concerte o serie de artisti precum trupa "Never Enough", "Mircea Baniciu Band" sau "Mike Godoroja & Blue Spirit".

Sursa foto: modernism.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea