Filme

#_da-mai-departe-2000

"Fara control", un thriller fara prea mari greseli

Debutul hollywoodian al cineastului suedez Mikael Hafstrom (nominalizat in 2004 la Oscarul pentru film strain) se petrece cu un thriller produs de o casa mare, Miramax (alaturi de The Weinstein Company), si beneficiaza din acest motiv de doua vedete - Clive Owen si Jennifer Aniston.

Inspirat de best-seller-ul lui James Siegel Derailed/Fara control, e un thriller corect, bine condus, in sensul ca stie cand sa schimbe macazul ca sa nu ajunga pe linie moarta. Asta nu inseamna ca ar fi un film de Oscar. Nici nu isi propune asta.

Referintele feroviare nu sunt intamplatoare. Eroul principal, Charles Schine, care e director executiv la o firma si care are acasa o sotie frumoasa si o fiica bolnava de diabet, realmente deraiaza cand, in trenul ce-l duce spre serviciu, la Chicago, cunoaste o femeie seducatoare. Cum acasa, ca si la birou, plictiseala e cam mare, barbatul marseaza pana la punctul din care nu mai poate reveni la starea initiala.

Cu un Clive Owen extrem de bine distribuit, capabil sa mobileze personajul si sa-l faca vulnerabil si lacom in egala masura, deraierea se produce fara hopuri pentru spectatorul care a mai vazut filme cu barbati insurati care cad in pacat. Scenariul insa schimba macazul si-l aduce in scena pe un sarlatan francez (care, fiind si smecher, e interpretat suparator de previzibil de Vincent Cassel).

Eroul va trebui acum sa plateasca cu bani multi vina de a fi luat-o pe aratura. De aici inainte, filmul lasa deoparte incarcatura erotica, pentru a se fixa pe scheletul unui thriller sanatos, in care te si sperii de cateva ori si care e in stare sa te si surprinda pana aproape de final (desi la ultima turnanta te-ai fi asteptat).

Glosand pe marginea sansei sau, mai exact, a ghinionului, filmul se mentine totusi intre laturile metalice ale thriller-ului, fara a distila esentele sansei de a rata sau nu un tren, a se citi un destin, cum facea de pilda Sliding Doors de Peter Howitt . Norocul filmului se numeste insa Clive Owen, unul dintre cei mai buni actori ai momentului, care e in stare sa treaca de la un rol la altul ca si cum s-ar naste din nou. Cat despre Jennifer Aniston, e si ea pe-acolo...

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea