Filme

#film #cinema #entre les murs #palme d'or

Entre les murs - Educatia ne inchide intre ziduri

Unii lupta impotriva uniformizarii, altii o accepta fara ca macar sa sesizeze ca le este limitata libertatea. Intotdeauna, insa, cineva pierde si cineva castiga. Cam acesta este mesajul pe care il transmit profesorii si elevii din Entre les murs, film care a castigat trofeul Palme d’Or 2008.

Scoala ar trebui sa ne ofere instrumentele cu ajutorul carora sa fim capabili sa ne alegem singuri un destin. De multe ori, insa, invatamanul de stat ne limiteaza viziunea asupra vietii si ne modeleaza caracterul dupa un anumit tipar. Filmul Entre les murs pare, insa, sa ne sugereze ca nu acesta este raul cel mai mare. De fapt, chiar si pasiunea pentru fotbal sau pentru un anumit gen de muzica este tot o modalitate de a ne limita libertatea de gandire.

In ceea ce priveste profesorii din Entre les murs, acestia se vad ei insisi prinsi intr-un mecanism foarte complicat de descifrat. Astfel ca, statutul de repezentant al invatamantului, deci al fortei care detine puterea, ii transforma ba in calai, ba in filantropi.

Din dorinta de a impune respect si de a controla un grup eterogen de adolescenti, profesorii ajung, de multe ori, sa aplice strategii incorecte. Alteori, din contra, incearca sa-si ajute invataceii prin toate mijloacele posibile.

Mai adaugati la toate acestea si faptul ca actiunea din Entre les murs se petrece intr-o scoala de la periferia Parisului, oras devenit depozit al furiilor intregii planete daca se iau in considerare numerosii imigranti care s-au stabilit aici. Astfel ca, in clasa din Entre les murs, pe langa conflictul elev – profesor se isca si alte dispute care au legatura cu rasa, culoarea sau religia.

Razboi de idei

Si totusi, violenta cade in plan secundar in pelicula adaptata de Laurent Cantet dupa jurnalul profesorului Francois Begaudeau. Singura violenta care abunda in film si care este, in general, manifestata in mod exploziv, ramane violenta de idei.

Intre profesorul Francois Marin si elevii clasei careia ii este diriginte se dau constant " razboaie de idei". Evident, fiecareare dreptate in felul lui si fiecare se simte lezat. Depinde din ce unghi privesti. Acesta este, de fapt, punctul forte al filmului. Nimeni nu are dreptate in mod absolut, nimeni nu castiga in mod absolut, asa cum nici pierzatori absoluti nu exista.

Singurul atuu al profesorului Marin ramane autoritatea lui de cadru didactic. In momentul in care aceasta este incalcata, se termina si jocul. Razboiul trece din planul ideatic in cel al realului in care, daca incalci normele, esti automat exclus.

Filmul are foarte multa forta datorita replicilor rapide dintre protagonisti, precum si datorita autenticitatii actorilor. De fapt, toti actorii din Entre les murs isi interpreteaza propria viata. Marin este jucat de Francois Begaudeau, chiar autorul cartii dupa care a fost adaptat filmul, iar elevii au fost selectati timp de un an din majoritatea scolilor pariziene.

Urmareste trailerul filmului Entre les murs.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea