Filme

#nina cassian #distanta dintre mine si mine #filme noi

Distanta dintre mine si mine

Distanta dintre mine si mine este un film care relateaza povestea fascinantei femei din literatura romana, Nina Cassian, care si-a trait viata ca o perpetua lupta intre etica si estetica. Nina si-a pastrat libertatea interioara si credinta intr-un basm utopic, desi a trait realitatea fascismului, a comunismului si a unui nedorit exil in capitalism.

 

Toti ne luptam cu propriul trecut. Unii, mai mult ca altii. Cu o reputatie de femeie fatala, bautoare si fumatoare prodigioasa, poeta avangardista, compozitoarea si graficiana Nina Cassian are si cu ce sa se lupte: dupa ce in anii fascismului in Romania s-a refugiat in ilegalismul comunist, a devenit simultan complice si problematica pentru noul-instalat regim Stalinist, ca apoi sa intre in conflict direct cu regimul Ceausescu, terminand intr-un exil nedorit la New Yorkin 1985, in urma uciderii dizidentului Gheorghe Ursu.

Un film despre credinte, arta si putere, “Distanta dintre mine si mine” exploreaza frictiunea dintre memoria personala si arhiva oficiala, dintre realitatea noastra actuala si naratiunile pe care le construim despre trecut. Gandurile Ninei in timpul ultimului ei an de viata sunt confruntate cu o bogata arhiva de filme, muzica, poezie, aparitii de televiziune, intregistrari private inedite si documente de urmarire de la Securitate. Sunt revelate astfel dileme etice si estetice care sunt parte din trecutul dar si viitorul nostru.

“In film sunt interesata de chestiunea responsabilitatii si alegerilor nostre personale atunci cand suntem confruntati cu injustitia. Acest interes vine in continuarea unei mai vechi metehne, pe care am dobandit-o ca tanara poeta la inceptul anilor ’80, cand ma preocupa melancolia cotidiana a vietii intr-un regim totalitar. In cercurile literare de atunci, Nina Cassian era o prezenta palpabila, desi deja plecase din tara: cei din jurul meu ii citau spiritul incisiv, legendele amoroase si, da, fascinanta ei uratenie. Astfel, aminteles-o intai ca un model de eliberare launtrica, de dizidenta emotionala — si abia apoi am aflat despre istoria ei complicata si complice cu politica si puterea.

Impreuna cu producatorii Ada si Alexandru Solomon, a caror poveste personala s-a intrepatruns adeseori cu a Ninei, am pornit la excavarea straturilor de mitologie si ideologie care inconjoara aceasta figura unica in Romania, unde dizidenta a fost prea rara inainte de 1989, “Comunistii” au devenit un cuvant de ocara, neexaminat, din primele momente ale Revolutiei, identitatea evreiasca ramane un tabu in spatiul public, iar feminismul nu e luat in serios. In povestea Ninei se ascund lectii importante despre libertatea de creatie, suprevegherea in masa, cenzura si represiune, intr-un moment cand periocolele autoritare si nationaliste bantuie intrega lume.”, declara regizorul Mona Nicoara

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea