Filme

# bilet de iertare #filme online #filme

De Ziua Internationala a Romilor, scurtmetrajul “Bilet de iertare” va fi disponibil online

Cu prilejul Zilei Internationale a Romilor, se va difuza gratuit scurtmetrajul “Bilet de iertare”, in regia Alinei Serban.

Filmul va fi disponibil in zilele de 8, 9 si 10 aprilie pe pagina oficiala a Alinei Serban, pe pagina Asociatiei Untold Stories si pagina filmului, Bilet de iertare.

“Bilet de iertare”* (2020) reprezinta o dubla premiera in cinematografia romana: primul film care trateaza tema sclaviei romilor din perspectiva roma, scris si regizat de prima regizoare roma din Romania, Alina Serban. 

In urma cu 50 de ani, ziua de 8 aprilie a fost adoptata ca Ziua Internationala a Romilor, in Londra, la primul Congres al Uniunii Internationale a Romilor. Atunci au fost adoptate si cele doua mari simboluri ale natiunii rome de pretutindeni: steagul romilor si imnul international “Gelem, Gelem“.  

“Bilet de iertare” a primit Mentiune Speciala la TIFF, premiul pentru cel mai bun film de scurtmetraj la “Ake Dikhea” – Festivalul International al Filmului Romani din Berlin si Best Narrative Director la Festivalul International “Female Voices Rock” – SUA.

Este inclus in prezent in circuitul international al festivalurilor de film.

Scurtmetrajul “Bilet de iertare” va fi urmat de o discutie informala pe marginea filmului si despre istoria si cultura romilor, din perspectiva invitatilor: Alina Serban - regizoarea filmului,   Margareta Matache - cercetatoare si activista roma, directoarea programului de studii rome de la Harvard, Petre Petcut - cercetator, istoric si Emil Mandanac - actor.

Evenimentul este sustinut de reteaua de magazine PROFI Romania si face parte dintr-o serie de evenimente pentru promovarea diversitatii si egalitatii, ce vor fi organizate in 2021 de Asociatia Untold Stories.

Scurtmetrajul este bazat pe o intamplare reala din anii 1800, in vremea sclaviei romilor in Tarile Romane. El prezinta povestea unui sclav rom, al carui destin sta sub semnul iubirii a doua mame - mama sclava, cea care l-a nascut, si cealalta, mama boieroaica al carei proprietate este si care il iubeste ca pe propriul ei fiu. Filmul face parte dintr-un viitor proiect de lungmetraj care urmareste povestea lui Dinca, sclavul rom care a schimbat cursul istoriei in Tarile Romane.

*Termenul de “iertare” era folosit in timpul robiei romilor si semnifica eliberarea sclavului rom, care era “iertat” de robie.

Alina Serban este castigatoarea premiului pentru Cea mai buna actrita, decernat de Uniunea Actorilor Germani in 2020 pentru filmul “Gipsy Queen”, nominalizata la Premiile Academiei Germane de Film in 2020 pentru rolul din acelasi film si reprezentanta Romaniei la Festivalul International de Film Cannes, 2018, cu pelicula “Singura la nunta mea”.

Absolventa a Royal Academy of Dramatic Art (RADA) si Tisch School of Arts, New York, este prima regizoare roma de teatru si film din Romania, initiatoarea teatrului cu mesaj social rom si actrita castigatoare a numeroase premii internationale pentru interpretare.

 Pentru promovarea culturii rome, ea a primit recunoastere speciala de la Guvernul  Romaniei in 2019 si Tajsa Roma Cultural Heritage Prize acordat de Institutul European Rom pentru Arta si Cultura (ERIAC).

Infiintata in 2015 de Alina Serban, Asociatia Untold Stories este o organizatie non-profit care are ca misiune combaterea discriminarii si dezvoltarea de proiecte artistice si educative de teatru si film care contribuie la crearea unei societati diverse, pluralistice si tolerante.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea