Filme

Curiozitati la Oscar 2008


In asteptarea premiilor Oscar, care vor avea loc la sfarsitul acestei saptamani la Hollywood, puteti afla cateva elemente inedite sau remarcabile legate de nominalizarile pentru cea de-a 80-a editie a galei.

In caz ca va pleca acasa cu statueta, actrita franceza Marion Cotillard , care o interpreteaza pe cantareata Edith Piaf in La Vie en Rose , va fi a cincea persoana care obtine Oscarul pentru Cel mai bun rol principal pentru o pelicula intr-o limba straina .

Premiul a mai fost castigat de italianca Sophia Loren (Ciociara, 1962), americanul Robert De Niro (Nasul: Partea II 1974), italianul Roberto Benigni (Viata e Frumoasa , 1999) si portoricanul Benicio Del Toro (Traffic , 2001).

Actrita australiana Cate Blanchett este prima actrita care a fost nominalizata pentru acelasi rol, cel al reginei Elizabeta I a Marii Britanii, in doua filme, Elizabeth - Regina virgina (1999) si Elizabeth: Epoca de aur (2007).

Patru actori au mai realizat insa acest lucru, Bing Crosby , Paul Newman , Peter O'Toole si Al Pacino . Blanchett mai detine inca un record: este al unsprezecelea artist nominalizat in acelasi an atat pentru rol principal cat si pentru rol secundar.

Cineastul Julian Schnabel , nominalizat pentru filmul Scafandrul si fluturele , este cel de-al doilea cineast american care a concurat in ultimii doi ani la categoria Cel mai bun regizor, cu un film intr-o limba straina, dupa Clint Eastwood care a fost nominalizat in 2007 pentru Scrisori din Iwo Jima , care a fost realizat in japoneza.

Fratii Joel Coen si Ethan Coen sunt al treilea caz in care doi regizori sunt nominalizati pentru acelasi film, pentru Nu exista tara pentru batrani , dupa Robert Wise si Jerome Robbins pentru Poveste din cartierul de vest in 1962 si Warren Beatty si Buck Henry pentru "Heaven can wait" ("Raiul mai poate astepta") in 1979.

Cu Nu exista tara pentru batrani , fratii Coen devin al treilea caz din istoria Oscarurilor cand un artist este nominalizat personal la patru categorii diferite pentru acelasi film, dupa Warren Beatty cu “Raiul mai poate astepta" si "Reds" ("Rosii") si compozitorul Alan Menken cu " Frumoasa si bestia ".

Daca vrei sa afli mai multe si sa fii la curent cu ce au mai facut vedetele din lumea filmului, aboneaza-te la Newsletterul Cinema.acasa.ro

Trailer Nu exista tara pentru batrani

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea