Filme

#cronica de film #the social network #drama #facebook

Cronica de film: The Social Network – o afacere cu 500 de milioane de useri

O statistica arata ca una din 14 persoane are cont pe Facebook, cea mai populara retea de socializare online din lume. La sase ani de la lansarea sa, Facebook-ul a adunat peste 500 de milioane de utilizatori. La cat de populara este aceasta retea, era cazul sa apara si un film.

The Social Network este o drama regizata de David Fincher, al carei scenariu este bazat pe cartea “The Accidental Billionaires: The Founding of Facebook, A Tale of Sex, Money, Genius and Betrayal” a lui Ben Mezrich.

In octombrie 2003, dupa ce se desparte de iubita, Mark Zuckerberg (Jesse Eisenberg), un tanar student expert in IT, se apuca sa intre ilegal in reteaua de calculatoare a universitatii Harvard si creeaza Facemash.com, un site ce cuprinde o baza de date cu toate pozele fetelor din campus si care functioneaza dupa un algoritm simplu: se afiseaza doua poze una langa cealalta, utilizatorul trebuind sa voteze fata cea mai sexy.

Pe scheletul lui Facemash, Zuckergerg va construi TheFacebook.com, ulterior botezat doar Facebook, un site cu o ascensiune fulgeratoare.

La scurt timp de la lansarea site-ului, Mark Zuckerberg va trebui sa se confrunte cu doua procese. In primul dintre ele, gemenii Winklevoss, colegii de grupa de la Harvard, sustin ca Zuckerberg le-a furat ideea si ii solicita acestuia despagubiri de cateva milioane de dolari.

Pe de alta parte, Zuckerberg se judeca cu Eduardo Saverin, unul dintre putinii sai prieteni si totodata cel care a finantat Facebook la inceputurile sale. Saverin il acuza ca a incercat sa faca tot posibilul pentru a-l indeparta din echipa Facebook-ului.

The Social Network este o alta carte norocoasa trasa de David Fincher, cineastul care pe langa filme de succes ( Se7en, Fight Club, The Curious Case of Benjamin Button), are la activ zeci de videoclipuri, incepand cu “Express Yourself”-ul Madonnei, “Who is It”-ul lui Michael Jackson si terminand cu “Only” al celor de la Nine Inch Nails .

De altfel, sound-ul apasator al formatiei se regaseste si in coloana sonora a filmului compusa de Trent Raznor, vocalul grupului si totodata cel care l-a impins pe Marilyn Manson in jungla showbiz-ului, si Atticus Ross.

Pe parcursul celor doua oare ale sale, The Social Network face un ping-pong intre cele doua procese in care este prins Mark Zuckerberg, fiiind intercalate si cateva crampeie din istoria de inceput a Facebook-ului. Este un film in care, desi majoritatea personajelor sunt mature si vaccinate, ai impresia ca asisti la o cearta de copii care-si disputa o jucarie; o jucarie care te imprieteneste cu mii de persoane, un instrument care atrage banii intocmai ca un magnet, si totusi un dusman al adevaratelor relatii, cele face to face, cu sentimente, sarutari si imbratisari.

Demn de apreciat pentru faptul ca evita sa emita judecati de valoare vizavi de actiunile personajelor filmului, Fincher exagereaza totusi putin prin tonul grav impus peliculei sale. Mi se pare usor deplasata ideea de a trata atat de serios Facebook-ul, care este, prin definitie, un instrument de entertainment prin intermediul caruia lumea glumeste, posteaza poze, linkuri etc.

Enervanta mi s-a parut avalansa de informatii IT. Recunosc ca dupa primele 20 de minute ale filmului am vrut sa plec din sala de , din cauza scripturilor PHP, serverelor Apache si a altor termeni in preajma carora spectatorii de profesie programatori IT s-ar fi simtit in largul lor.

In ciuda acestor minusuri, nu putem nega valoarea de documentar a filmului, care izbuteste sa surprinda perfect “chinuirile facerii” Facebook-ului, dar si belele prin care trece Mark Zuckerberg, cel care intre timp a devenit cel mai tanar miliardar din lume. Nu pot incheia fara sa sa-i dau o mare bila alba lui Justin Timberlake, care dovedeste pe zi ce trece ca facut o alegere buna lasand muzica pe planul doi pentru a se concentra pe cariera de actor. Rolul lui Sean Parker (inventatorul site-ului Napster) i se potriveste enervant de bine.

Trailer The Social Network

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea