Filme

#_cow-boy-2007 #cowboy #idealuri #benoit poelvoorde

Cow-Boy: Ce conteaza mai mult - idealurile sau esecurile?

Ce facem atunci cand ne dam seama de esecurile din viata noastra? Ce facem atunci cand si apropiatii ne spun ca am ratat momentele cheie ale vietii noastre? Ne afundam si mai tare in esecuri, pana la esecul primordial, care va sterge ca prin minune tot si ne va lasa sa ne continuam viata, eliberati si mai senini.

Cam la asta s-ar putea reduce Cow-Boy, filmul lui Benoit Mariage. Chiar daca este o comedie si pare mai mult o farsa, filmul este foarte profund. Avem de a face cu traile unui personaj care sufera.

Daniel Piron este un tip a carui viata nu este asa cum si-o planuise. Casatoria cu femeia pe care o iubeste a devenit cat se poate de anosta, nu mai are niciun fel de ideal, iar munca sa de jurnalist, pe care alta data o adora, a ajuns un calvar. Singura luminita in viata sa monotona este Tony Sacchi, eroul revolutionar al tineretii sale. Ziua de 14 noiembrie 1980 a ramas in istoria nationala a Belgiei, dar si in istoria personala a lui Piron. Pe vremea aceea, era un tanar plin de vise, iar gestul revolutionar al lui Sacchi l-a marcat.

Tony Sacchi, un tanar de 21 de ani costumat precum Elvis Presley, a urcat intr-un autobuz scolar tinand in mana o arma. I-a amenintat pe oameni si le-a spus ca trebuie sa mearga la televiziune si sa isi declare nedepretatile societatii. Gestul sau era un pic cam bizar pentru acele vremuri, insa lumea l-a urmat. Sacchi a ramas emblema tipului revolutionar, iar Piron credea ca este singura lui sansa de a-si reabilita viata si idealurile.

Astfel, Piron pleaca in cautarea idolului sau din tinerete si isi imagineaza ca poate face un documentar despre acele momente din 1980. Viseaza sa ii gaseasca pe toti ocupantii locurilor din autobuz, sa ii puna fata in fata si sa creeze o situatie de "conflict" care sa il faca sa retraiasca cel mai important moment al vietii sale.

Daniel Piron nu ia insa in calcul faptul ca si ceilalti s-au schimbat. Il gaseste pe Sacchi, insa tot ce descopera este ca tipul s-a transformat intr-un gigolo cinic, un barbat care nu isi doreste altceva decat o mica "tavaleala cu babe rasuflate", care sa il intretina. Personajul nu mai are nimic din spiritul tanarului revolutionar. Piron nu se da insa batut. Inainte de a le reda demnitatea oamenilor din autobuzul groazei, Daniel vrea sa isi redea siesi propriile idealuri .

Deziluzia este insa si mai mare. Piron descopera ca idealurile de la 17 ani nu mai sunt actuale la 35 de ani. Lumea este mai rea, insa nu are cu cine sa se lupte.

Filmul pare sa fie construit pe doua planuri: cel social, in care Piron vrea sa fie parte activa, si cel personal, in care se lupta cu o casnicie care este pe moarte. Momentele casnice, alaturi de sotia sa par foarte reale, ca ale unui cuplu care incearca din rasputeri sa faca lucrurile sa mearga, insa fara succes. Este foarte amuzant momentul in care cei doi soti discuta despre motanul casei, care este nefericit cu ei. Pisica, animal cu noua vieti si foarte sensibil, a simtit imediat "conflictul in stare larvara" care pluteste deasupra cuplului si refuza sa manance si sa isi ia pastilele.

Filmul reuseste sa surprinda excelent depresia protagonistului. Benoit Poelvoorde isi joaca foarte bine rolul si este convingator in disperarea sa. Este emotionant atunci cand cameramanul sau ii spune pe sleau ca documentarul sau este un esec si ca nu a reusit sa surprinda adevarata fata a personajelor sale.

Cow-Boy este un film amuzant si profund in acelasi timp. Personajele sunt foarte serioase, iar problemele lor apasatoare, limbajul si situatiile reale de viata fac ca momentele comice sa fie cu adevarat delicioase.

Daca la capitolul actori si interpretare filmul sta bine, regia lasa de dorit. Subiectul filmului, un barbat care realizeaza ca viata sa este un esec, este tratat destul de frivol de regizor, iar filmul se termina mult prea repede.

Cow-boy nu este un film prost. Este, insa, un film care ar fi putut mult mai multe. Actorii sunt geniali, iar subiectul generos. La final am avut senzatia stanjenitoare ca ceva lipseste si ca vreau sa dau cumva timpul inapoi, sa mai adaug cate ceva.

Daca ai chef sa vezi un film bunicel, despre esecurile vietii si despre regasirea de sine, Cow-Boy este alegerea potrivita pentru o seara la cinema fara dureri de cap sau intrebari fundamentale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea